Fen Eğitimi Alanında Yapılan Beyin Temelli Öğrenme Nitel Çalışmalarının İncelenmesi

Bu çalışmanın amacı beyin temelli öğrenme yaklaşımını kullanmanın öğrenci ve öğretmenler açısından ne gibi süreçler ve sonuçlar içerdiğinin incelenmesidir. Bu amaçla SCOPUS, SCIENCE DIRECT, ERIC, DERGİ PARK, YÖK TEZ tarafından taranan uluslararası ve ulusal akademik arama motorlarından yapılan çalışmalar daraltma kriterleri uygulanarak incelenmiştir. Bu çalışmada eğitim alanından, fen eğitimi ile ilgili Türkiye’de yapılan nitel araştırma yöntemlerini içeren 9 adet çalışma meta-sentez yöntemiyle derinlemesine incelenmiştir. Araştırmada fen eğitiminde beyin temelli öğrenme yaklaşımını uygulayan çalışmaların hangi yöntemleri ve hangi veri toplama araçlarını kullandığı, farklı yaş gruplarında beyin temelli öğrenme yönteminin etkililiği, bu yöntemin öğrenci ve öğretmenler açısından avantaj ve dezavantajları analiz edilerek uygulamak isteyen araştırmacılara rehber olması hedeflenmiştir. Araştırma bulguları, bu yaklaşımın ilköğretimden üniversite seviyesine kadar tüm eğitim seviyelerinde etkili bir yöntem olduğunu göstermiştir. Hem öğretmenler hem de öğrenciler açısından, fen eğitiminde beyin temelli öğrenme yaklaşımının kullanılmasının, öğrenme ve öğretme sürecini olumlu bir şekilde etkilediği belirlenmiştir. Elde edilen bulgular, bu yaklaşımın, öğrencinin bilimsel konulara karşı ilgisini ve derse katılımını artırdığını, bu durumun da genel akademik başarıyı olumlu yönde etkilediğini göstermiştir. Aynı zamanda, fen eğitiminde beyin temelli öğrenme yaklaşımının kullanılmasının, öğretmenlerin öğretim stratejilerini yenilikçi ve etkili bir biçimde genişletmelerine yardımcı olduğu belirlenmiştir. Araştırmanın en önemli bulgularından biri fen eğitiminde beyin temelli öğrenme yaklaşımı ile ilgili son yıllarda yapılan çalışmaların altı makale ve üç tez ile sınırlı kalmış olmasıdır. Bu durum, bu alanın alan yazındaki boşluklarını sunması açısından önemli bir katkı sağlamaktadır. Bu sonuçlar, fen eğitimine yönelik pedagojik uygulamalar ve politikaların geliştirilmesi konusunda kritik bilgiler sunabilir. Beyin temelli öğrenme yaklaşımının, öğretim sürecine dahil edilmesi ve desteklenmesi, öğrenci başarısını ve motivasyonunu artırmak için önemli bir araç olabilir. Gelecek çalışmalar, bu yöntemin daha geniş çaplı uygulanabilirliği ve etkinliği üzerinde durulabilir ve bu yaklaşımı kullanmanın öğretmenler ve öğrenciler üzerindeki uzun vadeli etkilerini daha ayrıntılı olarak incelenebilir. Fen eğitiminde beyin temelli öğrenme yaklaşımını inceleyen nitel araştırmaların sayısı oldukça sınırlıdır. Bu nedenle, nitel yöntemlerle yapılan araştırmaların sayısının artması, fen eğitiminde beyin temelli öğrenme yaklaşımına ilişkin kapsamlı bir perspektif sunarak önemli faydalar sağlayacaktır.

An Examination of Brain-Based Learning Qualitative Studies in Science Education

This study presents an analysis of the application and outcomes of the brain-based learning approach in science education. Through an extensive search in international and national academic search engines on this topic has been identified. Among these studies, 9 utilizing qualitative research methods were selected from Turkey and subjected to an in-depth examination through the meta-synthesis method. In the analysis of the studies, methodologies used in science education research employing brain-based learning approach, data collection techniques, effectiveness across different age groups, impacts on student achievement, advantages and disadvantages from the perspectives of teachers and students have been examined. The findings indicate that the brain-based learning approach was effective at all educational levels, from preschool to university. Using a brain-based learning approach has positively affected the learning and teaching process for both students and teachers. In particular, its capacity to increase students' interest in scientific topics and class participation has positively affected overall academic achievement. This approach has aided teachers in the innovative and effective expansion of teaching strategies. One of the most critical parts of the research is the section with six articles and three theses of recent studies on the brain-based learning approach in science education. This situation makes an important contribution in terms of presenting the gaps in this field in the literature. The results serve as an essential reference for the development of science education and teacher training programs. The integration and support of a brain-based learning approach can enhance student success and motivation. However, further research is required for this method to achieve broader applicability and effectiveness. Future research should examine the long-term effects of this approach in more detail and analyze its impacts on teachers and students from a broader perspective and in-depth manner. Qualitative studies improve our understanding by providing in-depth knowledge of processes such as the feelings, thoughts, and experiences of students and teachers. Therefore, the increase in the number of studies with qualitative methods will provide significant benefits by providing a comprehensive perspective on the brain-based learning approach in science education.

___

  • Alanazi, FH (2020). Brain-based learning as perceived by Saudi teachers and its effect on chemistry achievement of 7th graders. Journal of Baltic Science Education, 19(6):864-874. https://doi.org/10.33225/jbse/20.19.864
  • Al-Balushi KA, Al-Balushi SM (2018). Effectiveness of brain-based learning for grade eight students’ direct and postponed retention in science. International Journal of Instruction, 11(3):525-538. https://doi.org/10.12973/iji.2018.11336a.
  • Aküzüm, C (2020). Eğitimde Meta-Sentez Çalışmaları. B. Oral, & A. Çoban içinde, Kuramdan Uygulamaya Eğitimde Bilimsel Araştırma Yöntemleri (s. 379-396). Ankara: Pegem Akademi.
  • Ar M E, Ilkorucu S (2016). Fen bilgisi öğretmen adaylarının sağ ve sol beyin bölgelerine ve eğitimle olan ilişkilerine yönelik bilgilerinin değerlendirilmesi. Uluslararası Bilimsel Araştırmalar Dergisi (IBAD), 3(2):675-691. https://doi.org/10.21733/ibad.422705