Myanmar, Uluslararası Suçlar ve Uluslararası Toplum: Kendisine Karşı İşlenen Ağır Suçlarda Uluslararası Toplumun Cevabı

Bu makale Myanmar örneği çerçevesinde uluslararası toplumun bir bütün olarak kendisine karşı işlenen en ciddi suçlara cevap oluşturma yeteneğini ve bu suçlara yönelik kurduğu hesap verdirme mekanizmalarının işlerliğini tartışmayı amaçlamaktadır. Bu bağlamda, çalışma soykırım suçunun ve insanlığa karşı suçların işlenmesine karşı uluslararası mekanizmaların uluslararası toplum tarafından nasıl harekete geçirildikleri sorusunu çok katmanlı bir analiz ile incelemektedir. İnceleme sonucunda ise Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin etkin şekilde harekete geçmekten ve uygun önlemleri almaktan kaçınmasına karşın en ağır uluslararası suçların sorumlularının cezalandırılmaları için uluslararası toplum, devletler ve uluslararası örgütlerin girişimlerinin uluslararası yargı kurumlarını tetikleme yeteneğine sahip oldukları ve yargı kurumlarının bu durumlarda uluslararası toplumun değerlerini ve yararını gözettiği ortaya konulmaktadır.

Myanmar, International Crimes and International Community: Response of International Community to the Grave Crimes Committed Against Itself

This article seeks to understand the capacity of the international community to respond to genocide and crimes against humanity by assessing the accountability mechanism established for such crimes in the case of Myanmar. It carries out a multi-layered analysis of the question of how the international community triggers international mechanisms to address genocide and crimes against humanity. Despite the United Nations Security Council refraining from taking effective action and making decisions that would have applied appropriate measures, this study concludes that the initiatives of the international community, states, and international organizations possess the capacity to trigger international jurisdiction to punish the perpetrators of such grave international crimes and that international judicial institutions bolster the common values and interests of the international community in such cases.

___

  • Stephanie Van den Berg, “Gambia Files Rohingya Genocide Case Against Myanmar at World Court: Justice Minister”, Reuters, 11 Kasım 2019, https://www.reuters.com/article/us-myanmar-rohingya-world-court/gambia-files-rohingyagenocide-case-against-myanmar-at-world-court-justice-minister-idUSKBN1XL18S (Erişim Tarihi 24 Temmuz 2020).
  • Bruno Simma ve Andreas L. Paulus, “The ‘International Community’: Facing the Challenge of Globalization”, European Journal of International Law, Cilt 9, No 2, 1998, s. 269-271.
  • Barbara Koremenos et al., “The Rational Design of International Institutions”, International Organization, Cilt 55, No 4, 2001, s. 761-799.
  • Stephen Haggard ve Beth A. Simmons, “Theories of International Regimes”, International Organization, Cilt 41, No 3, 1987, s. 491-517.
  • Lisa Martin ve Beth A. Simmons, “Theories and Empirical Studies of International Institutions”, International Organization, Cilt 52, No 4, 1998, s. 729-757.