MİDİLLİ'DEN AYVALIK'A GELEN TURİSTLERİN ALIŞVERİŞ TERCİHLERİNİN VE ALIŞVERİŞTEN MEMNUNİYET DÜZEYLERİNİN BELİRLENMESİNE YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA

Bu çalışmanın temel amacı, Midilli Adasında ikamet eden Yunanistan vatandaşlarının Ayvalıkı ziyaretedişlerinde satın aldıkları ürünlerin neler olduğunu ve demografik değişkenlerin ürün tercihleri üzerindebir farklılığa neden olup olmadığını test etmektir. Bu çalışmada ayrıca, araştırmanın örnekleminioluşturan turistlerin Ayvalıkta yaptıkları alışverişe ilişkin memnuniyet düzeyinin ve araştırma örneklemiözelinde Ayvalıkın olumlu ve olumsuz yönlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırma örneklemiolarak (Midilli Adasında ikamet eden) Yunanistan vatandaşlarının tercih edilmesinin en önemli nedeni,Ayvalıka gelen yabancı turistlerin neredeyse tamamının Yunanistan vatandaşı olmasıdır. Araştırmanınamaçlarına ulaşmak için, öncelikle bir literatür incelemesi yapılmış ve bu bilgilerden yola çıkarak bir sahaaraştırması gerçekleştirilmiştir. Veri toplama yöntemi olarak yüz yüze anket metodu seçilmiş ve anketlerMidilli Adasında uygulanmıştır. Satın alınan ürün ile demografik faktörler (yaş, cinsiyet, gelir vemeslek) arasındaki ilişkiyi ortaya koymak için Ki-kare testi yapılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre tercihedilen ürün ile cinsiyet, gelir ve meslek arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Ayvalıka gelenziyaretçilerin memnuniyet düzeylerini ölçmeye yönelik yapılan analiz sonuçları incelendiğinde, en düşükmemnuniyet düzeyinin dükkânların özellikleri ve yabancı dil yeterliliği, en yüksek memnuniyet düzeyininise ürün çeşitliliği ve personelin tutumu olduğu tespit edilmiştir.

A STUDY ON DETERMINING SHOPPING CHOICES AND LEVEL OF CUSTOMING SATISFACTION OF VISITORS COMING FROM MYTILENE TO AYVALIK

The main object of this study is to determine what kind of goods Greek citizens residing in Mytilene buywhen they come to Ayvalık and to test if demographic variables make any difference on good choice ofthe customers. In addition, they are aimed in this study to determine the level of shopping satisfaction inAyvalık of tourists who compose of the sample of this study, and positive and negative aspects of Ayvalıkaccording to sample of the study. The most important reason of why Greek citizens (residing in Mytilene)were preferred as the sample of the study is that almost all of foreign tourists visiting Ayvalık are Greekcitizens. In order to achieve the aims of the study, initially related literature was reviewed and then a fieldresearch was implemented. The data of the study was collected by using face-to-face survey method, andsurvey was conducted in Ayvalık. A chi-square test was performed to detect the relationship betweenpurchased goods and demographic factors (age, gender, income and occupation). The results of the analy- sis demonstrate significant relationships between purchased goods and gender, income and occupation.When the results of the analysis that was performed to identify the satisfaction levels of tourists visitingAyvalık is inspected, they are seen that the lowest satisfaction levels are about store features, and foreignlanguage proficiency and the highest satisfaction levels are about product range, and attitude of the staff.

___