MALİ MÜŞAVİR OLABİLME HAKKINA SAHİP OLAN ÖĞRENCİLERİN MUHASEBE MESLEK ALGISI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

Küreselleşme kavramının ortaya çıkmasıyla her alanda değişimleri beraberinde getirmiştir. Bu etki ile dünyada sınırlar ortadan kalkmıştır. Sınırların ortadan kalkmasıyla işletmelerin değişimlere uyum sağlaması ve günümüz şartlarına uygun şekilde organizasyon yapılarını belirlemek zorunluluğu ortaya çıkmıştır. Küreselleşmenin muhasebe alanına etkisi ise işletmelerin teknolojik değişimleri takip etmesini ve muhasebe mesleği kavramına etkisini inceleyerek organizasyon yapılarını buna göre düzenlemesi olmuştur.Muhasebe mesleğinin ortaya çıkması işletmelerin faaliyetlerine uygun muhasebe meslek mensuplarını temin etmesi gerekliliğini ortaya çıkarmıştır. İşletmelerin hedef ve stratejilerine uygun meslek mensubu temin edebilmesi için meslek eğitimi kavramının önem kazanmasına neden olmuştur. Bu bağlamda çalışmada muhasebe kavramı incelenerek, muhasebe eğitimi hakkında bilgi verilmiştir. Batı Akdeniz bölgesinde ki mali müşavir olabilme hakkına sahip olan öğrencilere anket yapılmış ve öğrencilerin demografik özelliklerine göre mali müşavirlik mesleğini tercih etme durumları ve mesleki algıları hakkında bilgi verilmiştir.

___

  • Bedford N. ve diğerleri. (1986). Special Report Future Accounting Education: Preparing for the Expanding Profession. Issues in Accounting Education, 1(1), 168-215.
  • Bilginer, N. (1999). Lisans Düzeyindeki Muhasebe Eğitiminde Bir Motivasyon Aracı Olarak Sunum Kalitesinin Etkileri. Muhasebe Bilim Dünyası Dergisi, 111-120.
  • Çaldağ, Y., Bayırlı, R. ve Altay, A. (2004). Muhasebe Doktora Programlarının Etkinliğinin Araştırılması. XXIII. Türkiye Muhasebe Eğitimi Sempozyumu.
  • Daştan, A. (2008). Bilgi ve Eğitim Teknolojilerinde Yaşanan Gelişmelerin Muhasebe Eğitimine Etkisi: Türkiye Değerlendirmesi. Ankara: Sermaye Piyasası Kurulu.
  • Demir, B. (2012). Muhasebeye Yön Veren Gelişmeler ve Meslek Yüksekokullarında Verilen Muhasebe Eğitimine Yansımaları. Eğitim ve Öğretim Araştırmaları Dergisi, 1(4), 109-120.
  • Dinç, E. ve Abdioğlu, H. (2009). İşletmelerde Kurumsal Yönetim Anlayışı ve Muhasebe Bilgi Sistemi İlişkisi: İMKB-100 Şirketleri Üzerine Bir Araştırma. Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 12(21), 157-184.
  • Dönmez, A., Ağyar, E. ve Ayten, E. (2010). Uluslar Arası Dört Muhasebe Eğitimi Dergisi Üzerine Bir Literatür Taraması ve Analizi (2000-2008). Muhasebe Eğitim Üyeleri Bilim ve Dayanışma Vakfı Dergisi, 12(1), 25-48. Dursun, A. (2006). Muhasebe Eğitiminde Kalite Arayışı (1.Baskı). Ankara: Seçkin Yayıncılık.
  • Fidan, N. (1996). Okulda Öğrenme ve Öğretme, Ankara: Alkım Yayınevi. Gençtürk, M. (2006). Alınan Eğitimin Meslek Yaşamındaki Yeterlilik Düzeyinin İşletmelerin Muhasebe-Finans Bölümünde Çalışanlar Üzerinde Tespitine Yönelik Bir Alan Çalışması: Isparta, Burdur, Denizli ve Antalya Organize Sanayi Bölgeleri Örneği. Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 55-82.
  • Güçlü, F. (2007). Muhasebe Eğitimi Açısından Meslek Yüksek Okulları Hacettepe Üniversitesi Ankara Meslek Yüksek Okulu Deneyimi. İşletme Bilimi Dergisi, Erişim Adresi http://www.isletme.istanbul.edu.tr/surekli_yayinlar/tmes2004/bildiri11.doc
  • Karacaer, S. ve Taş, A. (2004). Muhasebe Eğitiminde Kalite Çalışmaları: Muhasebe Dersi Değerlendirmesi Üzerine Bir Uygulama. Muhasebe Bilim Dünyası Dergisi, 6(2), 4-12.
  • Küçük, E. (2011). Planlanmış Davranışlar Teorisi Çerçevesinde Mali Müşavir (SMMM) Olma Niyetinin Altında Yatan Faktörlerin Analizi. Uluslararası Yönetim İktisat ve İşletme Dergisi, 7(14), 143-162.
  • Özgür, F. (1992). Muhasebe İlkeleri, İstanbul: Beta Basım Yayım Dağıtım. Sayın, Ş., Yeğinboy, Y. ve Tektüfekçi, F. (2005). ‘Dokuz Eylül Üniversitesi İ.İ.B.F.’nde Öğrenci Açısından ve Alt Yapı Bakımından Muhasebe ve Finansman Eğitiminin Etkinliğinin Ölçülmesi ve Değerlendirilmesi Üzerine Bir Araştırma. Muhasebe ve Finansman Dergisi, 26, 101-108.
  • Selimoğlu, S., Temizel, F. ve Özdemir, A. (2016). Hukuk Fakültesi Öğrencilerinin Muhasebe Meslek Mensubu Olabilme Farkındalığı: Anadolu Üniversitesi Hukuk Fakültesi Örneği. Muhasebe ve Finansman Dergisi, 72, 37-50.
  • Ünsal, A. (2009). Muhasebe Etik Eğitim Sistem Bileşenlerinde Sürekli Etkin Eğitim. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 22, 409-422.
  • Zaif, F. (2004). Muhasebede Yeni Yaklaşımlar. XXIII. Türkiye Muhasebe Eğitimi Sempozyumu, Antalya.
Uluslararası İktisadi ve İdari İncelemeler Dergisi-Cover
  • ISSN: 1307-9832
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2008
  • Yayıncı: Kenan ÇELİK
Sayıdaki Diğer Makaleler

TÜRKİYE’DE MUHASEBE MESLEK ELEMANI NİTELİKLERİNİN BELİRLENMESİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

Fehmi KARASİOĞLU, Ali ALAGÖZ, Metin ALLAHVERDİ

PSİKOLOJİK SÖZLEŞME İHLALİNİN YENİLİKÇİ DAVRANIŞA ETKİSİ: ÖRGÜTSEL SESSİZLİĞİN ROLÜ: SAVUNMA SANYİİNDE BİR UYGULAMA

Kemal KÖKSAL, Kemal EROĞLUER, Hakan YAPAR

YÜKSEKÖĞRETİMDE VERİLEN TÜRKİYE MUHASEBE STANDARTLARI DERSİNİN İÇERİĞİNİN İNCELENMESİ: DEVLET ÜNİVERSİTELERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

Şuayyip Doğuş DEMİRCİ, Merve GÜNEŞ DEMİRCİ, Yasemin ÖZDEMİR

FİNANSAL PERFORMANS KURUMSAL SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK PERFORMANSININ TEMEL BELİRLEYİCİSİ MİDİR? BIST SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK ENDEKSİNDE ARAS YÖNTEMİ İLE BİR UYGULAMA

Sinan AYTEKİN, Abdullah Ferit EROL

ETİK OLMAYAN ÖRGÜTSEL VATANDAŞLIK DAVRANIŞININ BELİRLEYİCİLERİ: ETKİLEŞİM ADALETİ, YÖNETİCİYE DUYULAN GÜVEN VE SOSYAL BAĞLARIN ROLÜ

Kemal KÖKSAL, Ali GÜRSOY, Mustafa Kemal TOPCU

SERBEST ÇALIŞAN MUHASEBE MESLEK MENSUPLARININ YAŞAM DOYUM DÜZEYLERİ

İffet KESİMLİ, Bahar DOĞRAMACI YALÇIN, Bülent KILIÇ

AHP GRUP KARAR VERME YÖNTEMİ İLE BİLGİ İŞLEM ÇALIŞANLARININ YETKİNLİK TEMELLİ PERFORMANSLARININ DEĞERLENDİRMESİ

Berna TEKTAŞ SİVRİKAYA, Esra ÜNAL

ÇEVRESEL KUZNETS EĞRİSİ VE DIŞA AÇIKLIK: TÜRKİYE ÖRNEĞİ

Süleyman YURTKURAN

SPK’DAN BAĞIMSIZ DENETİM YETKİSİ ALMIŞ DENETİM ŞİRKETLERİNDEKİ DENETÇİLER AÇISINDAN YARATICI MUHASEBE UYGULAMALARININ DEĞERLENDİRİLMESİ

Murat GENÇ, MURAT GENÇ

KİŞİLİK ÖZELLİKLERİ AÇISINDAN FİYAT DUYARLILIĞININ YENİDEN SATIN ALMA NİYETİ ÜZERİNE ETKİSİ

Aypar USLU, Bahman HUSEYNLİ