HAVALİMANI ÇALIŞANLARININ PSİKOLOJİK SERMAYE DÜZEYİ VE İŞYERİ MUTLULUĞU İLE İLİŞKİSİ

Psikolojik sermaye kavramı, işletmeler için sürdürülebilirliğin sağlanması ve rekabet avantajı elde edilmesi gibi amaçlarla kullanılmaktadır. Araştırmanın ilk amacı, havalimanında çalışanların psikolojik sermaye düzeyleri ile işyeri mutluluk düzeyleri arasındaki ilişkiyi belirlemektir. İkinci amaç ise psikolojik sermaye düzeyinin işyeri mutluluk düzeyine etkisinin olup olmadığını ortaya koymaktır. Üçüncü amaç, demografik özelliklere göre psikolojik sermaye ortalamaları arasında farklılık olup olmadığını ortaya koymaktır. Çalışmada, katılımcıların psikolojik sermaye düzeyleri ile işyeri mutluluğu arasındaki ilişki, yaş, cinsiyet, medeni durum, eğitim durumu, işyerindeki kıdem ve meslek özelliklerine göre nasıl farklılaştığı istatistiksel olarak açıklanacak, korelasyon ve regresyon analizi yapılmıştır. Sonuç olarak, psikolojik sermaye düzeyi ile işyeri mutluluğu arasındaki ilişki istatistiksel analizlerle açıklanmıştır. Ayrıca psikolojik sermaye düzeyinin işyeri mutluluk düzeyine etkisi olduğu tespit edilmiştir. Türkiye'de havalimanı personeli için bu konuda yapılmış ilk çalışma olarak literatüre katkı sağlayacaktır.

PSYCHOLOGICAL CAPITAL LEVEL OF AIRPORT EMPLOYEES AND THE RELATIONSHIP BETWEEN WORKPLACE HAPPINESS

The concept of psychological capital is used for purposes such as ensuring sustainability and gaining competitive advantage for businesses. The first aim of the study is to determine the relationship between the level of psychological capital and workplace happiness level of employees at the airport. The second aim is to reveal whether there is an effect of psychological capital level on workplace happiness level. The third aim is revealing whether there are differences between mean of psychological capital according to demographic characteristics. In the study, the relationship between the psychological capital level of the participants and workplace happiness, how they vary according to age, gender, marital status, educational status, seniority in the workplace and occupation characteristics were explained statistically. As a result, the relationship between the psychological capital level and workplace happiness was determined. Also, the effect of psychological capital level on workplace happiness level was found. It will contribute to the literature as the first study on this subject for airport personnel in Turkey.

___

  • Akduman, G., & Duran, N. (2017). Organizasyonlarda çalışan mutluluğunun önemi ve insan kaynaklarında yeni bir kavram: Mutluluk Departmanı. Sosyal Araştırmalar, 29.
  • Akçay, v. H. (2014). Psikolojik sermaye ölçeği uyarlaması: geçerlik ve güvenilirlik çalışması. Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi, 49(2), 72-84.
  • Akyol, Y. E. (2016). Akademisyenlerde mutluluğun yordayıcıları olarak farkındalık ve stresle başa çıkma tutumları. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi. Gazi Üniversitesi.
  • Apalı, A., & Özmen, M. (2018). Muhasebe meslek mensuplarında duygusal emek ve işyeri mutluluğu ilişkisi: Burdur örneği. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Dergisi, 21(2), 274-283.
  • Bakırcı, M . (2013). Ulaşim Coğrafyasi Açisindan Türkiye’de Havayolu Ulaşiminin Tarihsel Gelişimi Ve Mevcut Yapisi. Marmara Coğrafya Dergisi, 0 (25), 340-377. Retrieved from https://dergipark.org.tr/en/pub/marucog/issue/472/3869
  • Bankacı, U., (2016). An investigation on the concept of psychological capital. Florya Chronicles of Political Economy, 2(2), 59-79.
  • Bayraktar, H. V., & Girgin, S. (2020). The Examination of Teachers’ Levels of Organizational Happiness. Journal of Education and Learning, 9(5).
  • Bekmezci, M., Orçanlı, K., & Fırat, Z. M. (2020). Psikolojik sermaye ile öznel kariyer başarısı arasındaki ilişkide örgütsel destek algısının aracılık rolü. Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 34(3), 853-876.
  • Bilginoğlu, E., & Yozgat, U. (2020). İşyerinde Mutluluk Ölçeği Türkçe Formunun Geçerlilik ve Güvenilirlik Çalışması. Journal of Yasar University, 15.
  • Bitmiş, M. G. (2014). Öncülleri ve sonuçları ile psikolojik sermaye: sağlık çalışanları üzerine bir araştırma.
  • Bulut, A. (2015). Ortaöğretim öğretmenlerinin örgütsel mutluluk algılarının incelenmesi: Bir norm çalışması. Yayımlanmış Doktora Tezi, Gaziantep Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Gaziantep.
  • Büyüköztürk, Ş. (2010). Sosyal Bilimler İçin Veri Analizi El Kitabı: İstatistik, Araştırma Deseni, SPSS Uygulamaları ve Yorum. (12. Baskı). Ankara: Pegem Akademi.
  • Çakmak, M. S., & Arabaci, İ. B. (2017). Öğretmenlerin pozitif psikolojik sermaye algılarının iş doyumları ve örgütsel bağlılıkları üzerindeki etkisi. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, 16(62), 890-909.
  • Çiftçi, K. (2019). Ortaokul öğrencilerinin pozitif psikolojik sermaye düzeyler ile okul etkinliği düzeyleri arasındaki ilişki: Erzurum İli (Master's thesis, Sakarya Üniversitesi).
  • Düzgün, O. (2016). Ortaokulda görev yapmakta olan öğretmenlerin mutluluk düzeyleri ile sınıf yönetimi becerileri arasındaki ilişki. Unpublished Master Dissertation. Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Tokat.
  • Erkuş, A., & Fındıklı, M. A. (2013). Psikolojik sermayenin iş tatmini, iş performansı ve işten ayrılma niyeti üzerindeki etkisine yönelik bir araştırma. Istanbul University Journal of the School of Business Administration, 42(2).
  • Eryılmaz, A., & Ercan, L. (2011). Öznel iyi oluşun cinsiyet, yaş grupları ve kişilik özellikleri açısından incelenmesi. Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Dergisi, 4(36), 139−151. https://dergipark.org.tr/tr/pub/tpdrd/issue/21456/229650
  • Kangal, A. (2013). Mutluluk üzerine kavramsal bir değerlendirme ve Türk hane halkı için bazı sonuçlar. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, 12(44), 214−233.
  • Karatepe, H. K., Kuşcu, F. N., & Karaman, M. (2019). Psikolojik sermayenin bireysel performansa etkisi: hemşireler üzerinde bir araştırma. Anemon Muş Alparslan Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 7, 105-114.
  • Keleş, H. N. (2011). Pozitif Psikolojik Sermaye: Tanimi, Bileşenleri Ve Örgüt Yönetimine Etkileri. Organizasyon ve Yönetim Bilimleri Dergisi, 3(2), 343-350.
  • Keser, A. (2018). İşte mutluluk araştırması. Paradoks Ekonomi Sosyoloji ve Politika Dergisi, 14(1), 43-57.
  • Kılınç, S. (2018). Psikolojik sermaye ve işgören güçlendirmenin örgütsel yaratıcılık üzerindeki etkisi (Doctoral dissertation, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü).
  • Kır, A., Kösem, Ü., Akçakanat, T., & Uzunbacak, H. H. (2020). Öğretmenlerde şükrün işyeri mutluluğuna etkisinde cinsiyetin düzenleyici rolü. Uluslararası İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 6(2), 5-18.
  • Kul, S. (2014). Uygun İstatistiksel Test Seçim Kılavuzu/Guideline For Suitable Statistical Test Selection. Plevra Bülteni, 8(2), 26-29.
  • Luchman, J. N., Kaplan, S. A. ve Dalal, R. S. (2011). Getting Older and Getting Happier With Work: an İnformation-Processing Explanation. Social Indicators Research, 108(3), 535-552.
  • Luthans, F., Youssef, C. M., & Avolio, B. J. (2007). Psychological capital: Developing the human competitive edge.
  • Mousa, M., Massoud, H. K., & Ayoubi, R. M. (2020). Gender, diversity management perceptions, workplace happiness and organisational citizenship behaviour. Employee Relations: The International Journal.
  • Ocak, M., Güler, M., & Basım, H. N. (2016). Psikolojik sermayenin örgütsel bağlılık ve iş tatmini tutumları üzerine etkisi: Bosnalı öğretmenler üzerine bir araştırma. Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi., 6(1), 113.
  • Oruç, E., & Kutanis, R. Ö. (2014). Pozitif örgütsel davranış ve pozitif psikolojik sermaye üzerine kavramsal bir inceleme. The Journal of Happiness and Well-Being, 2(2), 145-159.
  • Özler, N. D., & Yıldırım, H. (2015). Örgütsel güven ile psikolojik sermaye arasındaki ilişkiyi belirlemeye yönelik bir araştırma. Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi SBE Dergisi, 5(1), 163-188.
  • Seligman, M. E. (2002). Positive psychology, positive prevention, and positive therapy. Handbook of positive psychology, 2(2002), 3-12.
  • Şentürk, E. (2011). Mutluluk düzeyinin sosyo-demografik özelliklerle lojistik regresyon analizi aracılığıyla incelenmesi ve Türkiye için bir uygulama. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi. Marmara Üniversitesi.
  • Uludağ, A. S. (2020). Measuring the productivity of selected airports in Turkey. Transportation Research Part E: Logistics and Transportation Review, 141, 102020.
  • Yetim, F., & Erkutlu, H. V. (2019). Kişi-örgüt uyumu ve psikolojik sermaye arasındaki ilişki: sağlık sektöründe bir uygulama (Master's thesis, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi).
  • Yıldız, H. (2015). Pozitif psikolojik sermaye, örgütsel güven ve örgütsel vatandaşlık davranışı arasındaki ilişkinin incelenmesi: bir alan araştırması.(Phd Thesis, Balıkesir Üniversitesi)
Uluslararası İktisadi ve İdari İncelemeler Dergisi-Cover
  • ISSN: 1307-9832
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2008
  • Yayıncı: Kenan ÇELİK
Sayıdaki Diğer Makaleler

ENFLASYON, ENFLASYON OYNAKLIĞI VE VERGİ GELİRLERİ ARASINDAKİ DİNAMİK İLİŞKİLER: TÜRKİYE ÖRNEĞİ

Sinem KOÇAK, Çiğdem KARIŞ, Dilek ÇİL

İTHALAT HACMİ VE TÜKETİCİ GÜVEN ENDEKSİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN AMPİRİK ANALİZİ: TÜRKİYE ÖRNEĞİ (2004-2021)

Aykut ALABAYIR, Metin ÇANCI

BRICS-T ÜLKERİNDE ÇEVRESEL KUZNETS EĞRİSİ ANALİZİ

M. Ali KOÇAKOĞLU

KÜRESEL ÇEVRE YÖNETİŞİMİNİN HUKUKİ ARACI OLARAK ÇOK TARAFLI ÇEVRE SÖZLEŞMELERİ

Arzu Yılmaz ASLANTÜRK

FARKLI BİLİM ALANLARINDA ÇALIŞAN ÖĞRETİM ELEMANLARININ SAĞLIKLI YAŞAM BİÇİMİ DAVRANIŞLARI İLE YAŞAM KALİTELERİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ

Ferit SEVİM, Arzu ERDEN, Ayten TURAN KURTARAN

ÖRGÜTLERDE POLİTİKA ALGILAMALARININ SAPKIN ÖRGÜTSEL DAVRANIŞLAR ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ: POZİTİF PSİKOLOJİK SERMAYENİN ARACI ROLÜ

Ebru AYKAN, Gül KARAKUŞ

EKONOMİK KARMAŞIKLIK İNDEKSİ VE EKONOMİK BÜYÜME: CIVETS ÜLKELERİNDEN AMPİRİK KANITLAR

İlyas BAYAR

SOSYAL MEDYA PAZARLAMA FAALİYETLERİNİN YEME-İÇME İŞLETMELERİ MÜŞTERİLERİNİN İLHAMI VE MARKA BAĞLILIĞI ÜZERİNDEKİ ETKİSİ: KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİLERİ ÜZERİNDE BİR ÇALIŞMA

Ziauddin RAHIMI, Fazıl KIRKBİR

DENETİM RAPOR TÜRLERİNİN FİRMA DEĞERİ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİNİN ANALİZİ

Oğuzhan ECE, Bülent Diclehan ÇADIRCI

HAVALİMANI ÇALIŞANLARININ PSİKOLOJİK SERMAYE DÜZEYİ VE İŞYERİ MUTLULUĞU İLE İLİŞKİSİ

Sabiha ANNAÇ GÖV, Selinnur GÜN