BİREYSEL FİNANSAL KARARLARDA ZİHİNSEL ÖN YARGILARIN ETKİSİ: MENTAL MUHASEBE

Zihinsel muhasebe, bireyin finansal faaliyetlerini değerlendirmede kullandığı bilişsel ve duyuşsal işlemleri-dir. Zihinsel muhasebe de insanlar tamamen zihinlerinde yaratmış olduğu farklı kategorilere göre finansal karar verme eğiliminde olmaktadır. Verilen kararlar birey tarafından rasyonel olarak gözükse de bazı karar-ların zihinde yaratılan farklı kategorilere yerleştirilmesi sebebiyle yanıltıcı durumların doğmasına sebep ola-bilmektedir. Zihinsel muhasebenin farkında olunmaz ise verilecek finansal kararlarda farkında olmadan hata yapılması ve zarar görülmesi gibi olumsuz sonuçlarla karşı karşıya kalınabilecektir. Çalışmanın amacını in-sanların finansal karar verirken maruz kaldıkları zihinsel önyargıları ortaya koymak ve bilişsel hataların karar alma süreçlerine etkisini incelemektir. Bu amaçla 55 kişiye zihinsel muhasebe ile ilgili kararların bazılarını ölçebilmek için18 sorudan oluşan bir senaryo uygulanmıştır. Sonuçta bireylerin finansal olayları değerlendi-rirken olayların sonuçlarına göre değil iki temel mental hesap üzerinden kararlarını aldıkları, bireysel yatı-rımcıların kazanç durumunda riskten kaçan, kayıp durumunda ise riski seven bir tutum içinde oldukları tespit edilmiştir.

___

  • Büyükmirza, K. (2012). Maliyet ve Yönetim Muhasebesi, Gazi Kitabevi, 17.Baskı, Ankara, 26-27.
  • Heath, C. ve Soll, J. (1996). Mental Budgeting And Consumer Decisions, Journal of Consumer Re-search, 23, 40–52.
  • Kahneman, D. ve Tversky, A. (1979). Prospect Theory: An analysis of decision under risk.Econometrica: Journal of the Econometric Society, 263-291.
  • Loureıro, Y.K., Haws, K.L. (2015). Positive Affect and Malleable Mental Accounting: An Investiga-tion of the Role of Positive Affect in Flexible Expense Categorization and Spending, Psyc-hology & Marketing, Volume 32, Issue 6, 670–677.
  • Prelec, D., ve Loewenstein, G. (1998). The Red And The Black: Mental Accounting Of Savings And Debt, Marketing Science, 17, 4–27.
  • Sullivan, K. (1997). Corporate Managers’ Risky Behavior: Risk Taking or Avoiding? Journal of Finan-cial and Strategic Decisions, 10(3), 63-74.
  • Süer, Ö. (2007). Yatırım Kararlarında Alınan Risk Düzeyinin Belirlenmesine İlişkin Ampirik Bir Çalış-ma, Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Cilt 7, Sayı 28, 97-105.
  • Tekin, B. (2016). Beklenen Fayda ve Beklenti Teorileri Bağlamında Geleneksel Finans Davranışsal Finans Ayrımı, Journal of Accounting, Finance and Auditing Studies 2/4, 75-107 THALER, R. H. (1999). Mental Accounting Matters. Journal of Behavioral Decision Making, 12(3), 183-206.
  • The College Investor (2018). “8 Examples Of Mental Accounting and How to Avoid Them”, Erişim Adresi https://thecollegeinvestor.com/8748/examples-of-mental-accounting/, 10.01.2018.
  • Vedantam, S. (2007). “Mental Accounting”, Washington Post, http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2007/05/19/ AR2007051900316.html, 10.01.2018.
Uluslararası İktisadi ve İdari İncelemeler Dergisi-Cover
  • ISSN: 1307-9832
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2008
  • Yayıncı: Kenan ÇELİK
Sayıdaki Diğer Makaleler

TÜKETİCİ GÜVENİNİN MAKROEKONOMİK BELİRLEYİCİLERİ: BİR ZAMAN SERİSİ ANALİZİ

Fatma MUMCU KÜÇÜKÇAYLI, Gönül YÜCE AKINCI

ALGILANAN ÖRGÜTSEL DESTEĞİN YARDIM ETME DAVRANIŞINA ETKİSİNDE YÖNETİCİ DESTEĞİNİN ARACILIK ROLÜ

Meral BEKTAŞ, Şerife KARAGÖZ

MALİ MÜŞAVİR OLABİLME HAKKINA SAHİP OLAN ÖĞRENCİLERİN MUHASEBE MESLEK ALGISI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

Oğuzhan GÜNER, Oğuzhan ÇARIKÇI

TÜRKİYE’DE KATILIM BANKALARININ FİNANSAL PERFORMANSININ GRİ İLİŞKİ ANALİZİ İLE ÖLÇÜLMESİ

Aysel GÜNDOĞDU

YÜKSEKÖĞRETİMDE VERİLEN TÜRKİYE MUHASEBE STANDARTLARI DERSİNİN İÇERİĞİNİN İNCELENMESİ: DEVLET ÜNİVERSİTELERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

Şuayyip Doğuş DEMİRCİ, Merve GÜNEŞ DEMİRCİ, Yasemin ÖZDEMİR

ETKİLİLİK VE UYGULANABİLİRLİK YÖNÜNDEN MALİYETLEME SİSTEMLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI

R. Şebnem YAŞAR

GENEL YETKİNLİK İNANCI BAĞLAMINDA CAM TAVAN SENDROMUNUN İNCELENMESİ: POLİTİK VE SİYASİ KARİYER SAHİBİ KADINLAR ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

Murat ESEN, Nur KALOĞLU

ETİK OLMAYAN ÖRGÜTSEL VATANDAŞLIK DAVRANIŞININ BELİRLEYİCİLERİ: ETKİLEŞİM ADALETİ, YÖNETİCİYE DUYULAN GÜVEN VE SOSYAL BAĞLARIN ROLÜ

Kemal KÖKSAL, Ali GÜRSOY, Mustafa Kemal TOPCU

PLANLANMIŞ DAVRANIŞ TEORİSİ BAĞLAMINDA GİRİŞİMCİLİK NİYETİ ÜZERİNDE MAKYAVELİST KİŞİLİĞİN ETKİSİ

Tahsin AKÇAKANAT, Mehmet DİNÇ

FULMER MODELİNİN BELİRLEYİCİLERİ: FİNANSAL PERFORMANS AÇISINDAN BİR DEĞERLENDİRME

Sevinç GÜLER ÖZÇALIK, Sinan AYTEKİN