BİLGİ ATALETİNİN KARAR VERME TARZINA ETKİSİ: ADANA İLİNDE BİR UYGULAMA

Bilgi, tanımlanması zor bir kavramdır. Bu zorluğunun yanı sıra erişimi ise günümüz dünyasında gittikçe kolaylaşmaktadır. Hızlı değişimlerin kabul gördüğü küreselleşme çağında bireye sunulan bu erişim kolaylığına rağmen, çevresel değişimlerin hızına ayak uyduramayan ya da uydurmak istemeyen kesimin yaşamış olduğu durumlar atalet kavramını gündeme getirmektedir.  Bireylerin yeni durum ve olaylar karşısında eski bilgi ve deneyimlerini kullanmaları anlamına gelen ataletin, bireylerin karar alma süreçlerinde etkili olduğu düşünülmektedir. Buradan yola çıkılarak yapılan bu çalışmanın amacı, bilgi ataletinin ve alt boyutlarının; karar verme tarzı ve alt boyutları üzerindeki etkilerinin araştırılmasıdır. Çalışmada aynı zamanda bu iki değişken arasında nasıl bir ilişki olduğu da araştırılmıştır. Bu kapsamda araştırma, Adana ilinde özel sektörde faaliyet gösteren işletmelerin 176 çalışanı üzerinde gerçekleştirilmiştir. Çalışanların atalet algılarının karar verme tarzları üzerinde pozitif bir etkiye sahip olduğu tespit edilmiştir. Bilgi ataletinin karar verme tarzı alt boyutlarından rasyonel karar verme üzerinde en önemli etkiye (r= .575 p<0,01) sahip olduğu bulgulanmıştır.

___

  • Adsız, E. (2016). Yöneticilerin Duygusal Zekâ Düzeylerinin Karar Verme Stillerine Etkisi. Yüksek Lisans Tezi, Hitit Üniversitesi, Çorum.
  • Aksoy, A., ve Türk, M. (2015). Bilgi Ataleti ve Örgütsel Öğrenmenin Girişimci Davranış Üzerine Olan Etkisi: Osmaniye İli Organize Sanayi Bölgesine Yönelik Bir Araştırma. Bitlis Eren Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 4(2), 1-28.
  • Arlı, D., Ölmez Ceylan, Ö., ve Akduman Yetim, S. (2012). İlköğretim Okulu Yöneticilerinin Örgütsel Atalete İlişkin Görüşleri. Ege Eğitim Dergisi, 13(1), 73-91.
  • Atalay, M. (2013). Kurumsal Ataletin Yabancılaşma ve İşten Ayrılma Niyetine Etkisi. Yüksek Lisans Tezi, Afyon Kocatepe Üniversitesi, Afyonkarahisar. Chatoupis, C. (2007). Decision Making in Physical Education: Theoretical Perspectives. Studies in Physical Culture & Tourism, 14(2).
  • Çankaya, İ. H., ve Demirtaş, Z. (2010). Öğretmen Adaylarının Görüşlerine Göre Üniversite İklimi ve Atalet Arasındaki İlişki. Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 28, 1-9.
  • Çavuş, M. F., ve Biçer, M. (2016). Finans Yöneticilerinin Karar Verme Davranışları Üzerine Karşılaştırmalı Bir Araştırma. Toros Üniversitesi İİSBF Sosyal Bilimler Dergisi, 3(5), 45-63.
  • Çavuş, M. F., Koç, M., ve Aksoy, A. (2014). Entrepreneurial Behaviors: Are The People Restricted By Knowledge İnertia?. International Review of Management and Marketing, 4(1), 42-48.
  • Dağlı, A. (2004). Problem Çözme Ve Karar Verme. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, 3 (7), 41-49.
  • Deniz, M. E. (2006). The Relationships Among Coping With Stress, Life Satisfaction, Decision-Making Styles And Decision Self-Esteem: An İnvestigation With Turkish University Students. Social Behaviour and Personality: An International Journal, 34(9), 1161-1170.
  • Drucker, P. F. (1985). Innovation and Entrepreneurship: Practice And Principles. London: Heinemann.
  • Ersever, O. H. (1996). Karar Verme Becerileri Kazandırma Programının Ve Etkileşim Grubu Deneyiminin Üniversite Öğrencilerinin Karar Verme Stilleri Üzerindeki Etkileri. Doktora Tezi, Ankara Üniversitesi, Ankara.
  • Fang, C., Chang, S., ve Chen, G. (2011). Organizational Learning Capability And Organizational İnnovation: The Moderating Role Of Knowledge Inertia. African Journal of Business Management, 5, 1864-1870.
  • Karayel, G. (2014). Ortaöğretim Öğretmenlerinin Örgütsel Atalet Düzeyleri: Bayrampaşa İlçesi Örneği. Yüksek Lisans Tezi, Okan Üniversitesi, İstanbul.
  • Liao, S., Fei, W., ve Liu, C. (2008). Relationships Between Knowledge İnertia, Organizational Learning And Organization İnnovation. Technovation, 28, 183-195.
  • Meydan Uygur, S., ve Küçükergin, K. G. (2013). Fast-Food Restoranlarda Bireyselleştirme, Müşteri Tatmini, Minnettarlık ve Tekrar Satın Alma Eğilimi Arasındaki İlişki: Tekrar Satın Alma Eğiliminde Ataletin Farklılaştırıcı Etkisi. Ege Akademik Bakış Dergisi, 13(3), 383-392.
  • Noone J. (2002). Concept analysis of decision making, Nusing Forum, 37(3), 21-32.
  • Phillips, S. D., Pazienza, N. J., ve Ferrin, H. H. (1984). Decision-making Styles And Problem-Solving Appraisal. Journal of Counseling Psychology, 31 (4), 497-502. Scott, G. S., ve Bruce, A. R. (1995). Decision Making Style: The Development And Assessment Of A New Measure. Educational and Psychological Measurement, 55 (5), 818-831.
  • Sekman, M. (2010). Kişisel Ataleti Yenmek. İstanbul: Alfa Yayınları.
  • Shalikar, S., ve Nikou, S. H. (2011). A Review On The İmpact Of Knowledge Stagnation On Organization. 3rd International Conference on Machine Learning and Computing, Singapore, 479-482.
  • Shalikar, S., Lahoutpour, N. ve Rahman, A. B. A. (2011). The Study on The Impact of Knowledge Inertia on Organization. Australian Journal of Basic and Applied Sciences, 5(10), 1207-1213.
  • Sharifirad, M. S. (2010). Relationship Between Knowledge Inertia and Organizational Learning. International Journal of Information Technology and Knowledge Management, 2(2), 323-327.
  • Yılmaz, A. S. (2011). Üniversite Öğrencilerinin Karar Vermede Özsaygı Ve Karar Verme Stillerinin Benlik Saygısı Ve Utangaçlık Açısından İncelenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Selçuk Üniversitesi, Konya.
  • Zeelenberg, M., ve Pieters, R. (2004). Beyond valence İn Customer Dissatisfaction: A Review And New Findings On Behavioral Responses To Regret And Disappointmen İn Failed Services. Journal of Business Research, 57, 445-455.
Uluslararası İktisadi ve İdari İncelemeler Dergisi-Cover
  • ISSN: 1307-9832
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2008
  • Yayıncı: Kenan ÇELİK
Sayıdaki Diğer Makaleler

İŞLETMELERİN FİNANSMAN SAĞLAMA ARACI OLARAK TİCARİ İŞLEMLERDE TAŞINIR REHNİ KANUNU ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME

Hasan KARAKILIÇ

BİR İKTİDAR ALANI OLARAK ÇEVRİMİÇİ GÖZETLEME VE İLGİLİ TÜKETİCİ TUTUMLARI

Ayla ÖZHAN DEDEOĞLU, Miray BAYBARS

ALGILANAN ÖRGÜTSEL DESTEĞİN ÖRGÜTSEL BAĞLILIĞA ETKİSİ: OTELCİLİK SEKTÖRÜNDE BİR ARAŞTIRMA

Mustafa BOZ, Çiğdem ÖZKAN, Şule AYDIN

HİZMETKAR LİDERLİK İLE İŞ TATMİNİ ARASINDAKİ İLİŞKİ: BİR HAVAYOLU ŞİRKETİ ÖRNEĞİ

Murat YALÇINTAŞ, Feyza EREN

İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ ALANINDA BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ KULLANIMI: İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİCİLERİ İLE NİTEL BİR ARAŞTIRMA

H. Şebnem SEÇER, Ayşenur ÖKTEM ÖZGÜR

HİZMET İŞLETMELERİNE AİT RAPORLARIN ENTEGRE RAPORLAMA İLKELERİ AÇISINDAN İNCELENMESİ

Filiz YÜKSEL, Hakan ARACI

GİYİM TÜKETİMİ VE MAHREMİN ERİL İNŞASI: İŞ YAŞAMINDA ERİL GİYİM KODLARI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

Ayşe KARAÇİZMELİ, Ayla ÖZHAN DEDEOĞLU, Elif ÜSTÜNDAĞLI ERTEN

MÜZE DENEYİMİ BOYUTLARI: İSTANBUL OYUNCAK MÜZESİ ÖRNEĞİ

Hasan ERDOĞAN, İbrahim KIRCOVA

KENT MARKALAŞMASINDA MÜZELERİN ROLÜ VE İZMİR MEGA MÜZE PROJESİ

İge PIRNAR, Sinem KURTURAL

DEĞİŞEN REKABET ANLAYIŞI VE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİN İŞLETMELER ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ VE BIST SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK ENDEKSİ’NDEKİ İŞLETMELERİN ETKİNLİĞİNİN ARAŞTIRILMASI

Yasemin HANCIOĞLU, Serap Pelin TÜRKOĞLU