Sporda Giyilebilir Teknoloji Üzerine Sistematik Bir Literatür Taraması

Geçmişten bugüne teknolojinin hızla gelişiyor olması ile birlikte yenilikçi ve yaratıcı ürünlerin kullanımı sürekli artmaya devam etmektedir. Bu değişimin hızıyla birlikte giyilebilir teknolojilerin kullanımı gittikçe ön planda yer almaktadır. Giyilebilir teknoloji ürünleri; kişilerin üzerlerinde taşıdıkları bir aksesuara veya kıyafete entegre edilebilen ve gelen verilerin bir ağa bağlı olarak aktarımını sağlayan ürünlere denmektedir. Bu ürünlerin geliştirilmesi ile birlikte, spor, eğitim, tekstil, sağlık, turizm ve eğlence ve diğer sektörlerde giyilebilir teknoloji ürünlerle bütünleşmesini büyük oranda etkilemektedir. Bu çalışmada giyilebilir teknolojiler ve sporda giyilebilir teknoloji ürünleri üzerinde durulmuştur. Ayrıca çalışmanın amacına yönelik olarak, giyilebilir teknoloji ve sporda giyilebilir teknoloji ürünlerine konu edinen akademik çalışmalar dahil edilmiştir. Sporda giyilebilir teknoloji ürünleri içerisinde akıllı ayak-kabılar, akıllı saatler, akıllı gözlükler, akıllı giysiler ve akıllı yüzükler vb. ürünler yer almaktadır. Elde edilen Bulgular, literatürdeki çalışmaların ağırlıklı olarak sporda giyilebilir teknoloji ürünlerin alanlarına odaklandığına, nitel yöntemlerden daha fazla yararlanıldığına ve büyük bölümün kavramsal çalışmalardan oluştuğunu görülmekte-dir. Bu bulgular ışığında geçmişten günümüze sporda giyilebilir teknoloji ürünlerinin nasıl etki ettiği ve sporda giyilebilir teknoloji ürünlerin gelecekteki konumuna yönelik öneriler sunulmaktır.

___

  • Açıkgöz, O.E. (2019). Yenilikçi Tüketime Etki Eden Faktörler: Giyilebilir Teknoloji Üzerine Bir Araştırma. Yayınlanmış Yüksek Lisans Tezi, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Sosyal Birimler Enstitüsü, Ankara
  • Adıgüzel, S.,Serin, E., (2020). Antrenmanda Yüklenme Dinlenme Yorgunluk Toparlanma, (Editör)Başkonuş,T.: Sporda Yenilik Ve Gelişmeler (ss,95) Ankara: Iksad yayınlar.
  • Akçalı, K. (2016). Farklı spor branşlarında kullanılan akıllı tekstil ürünlerinin incelenmesi. International Journal of Science Culture and Sport, 4(3), 689-703
  • Albayrak, Ö., Erkayman, B. (2018). Bulanik Dematel ve EDAS yöntemleri kullanilarak sporcular için akilli bileklik seçimi. Ergonomi, 1(2), 92-102.
  • Barfield, W., Caudell, T. (2001). Basic concepts in wearable computers and augmented reality. In Fundamentals of wearable computers and augmented reality (pp. 19-42). CRC Press.