Beden Eğitimi ve Spor Bilimlerine Giriş Ders Kitaplarının Değerlendirilmesi

Araştırmanın amacı, Beden Eğitimi ve Spor Bilimlerine Giriş ders kitaplarının içerik ve kapsam yönünden ele alınarak değerlendirilmesidir. Araştırmacı tarafından hazırlanan içerik ve kapsamını incelemeye yönelik form oluşturulmuştur. Araştırma kapsamında 9 adet yerli, 14 adet yabancı literatürden toplam 23 adet kitabın içeriklerine bağlı olarak hazırlanan form doğrultusunda, spor bilimlerinde uzman akademisyenler tarafından değerlendirme yapmaları istenmiştir. Betimsel istatistik yöntemleri ile analiz edilen veriler doğrultusunda, “Araştırma Teknikleri ve İstatistik”, “İletişim Becerileri”, “Sosyal Beceri Öğrenimi” ve “Rekreasyon” konu başlıklarında kavramsal olarak eksikliklerin olduğu belirlenmiştir. Ayrıca ders kitaplarında yararlanılan kaynakların da güncel kaynaklardan faydalanılmadığını tespit edilmiştir. Yazınsal kaynaklarda bu araştırmanın sonuçları dikkate alınarak gerekli geliştirmeler yapılması ve düzeltmelere gidilmesinin önemi öğrencilerin çok yönlü gelişimleri açısından önemlidir.

___

  • Aksu, M. (2005). “Eğitim Fakültelerinin Değişen Rolleri ve Avrupa Boyutu”. G.Ü. G.E.F. Eğitim Fakültelerinde Yeniden Yapılandırmanın Sonuçları ve Öğretmen Yetiştirme Sempozyumu,22-24 Eylül. Ankara.
  • Beydoğan, Ö. (2002). Öğretim Stratejilerindeki Değişmeler ve Öğretmenlerin Değişen Rolleri. Çağdaş Eğitim, 27 (287), 34-39.
  • Bircan, İ. (2003). Eğitimde Yeni Yönelimler Gelişmiş Ülkelerde Sınıf Öğretmeni Yetiştirme Uygulamaları. Eğitimde Yansımalar: VII. Çağdaş Eğitim Sistemlerinde Öğretmen Yetiştirme Ulusal Sempozyumu Bildirileri Kitabı, Sivas: Cumhuriyet Üniversitesi, 44-47.
  • Güçlü, N.; Topses, G.; Yel, S.; Korkmaz, A.; Çakmak, M.; Köksal, H. ve Albayrak, F. (2001). Hayat Bilgisi 1-3, Konu Alanı Ders Kitabı İnceleme Kılavuzu (1. basım). (Ed: L. Küçükahmet). Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.
  • Kavcar, C. (2003). Alan Öğretmeni Yetiştirme. Eğitimde Yansımalar: VII Çağdaş Eğitim Sistemlerinde Öğretmen Yetiştirme Ulusal Sempozyumu Kitabı (pp.81-89), Sivas: Cumhuriyet Üniversitesi.
  • Oddens, D. A. M. (2004). Kişilik Nitelikleri Açısından Hollanda’da Mesleki Eğitim İçin Öğretmen Eğitimi Eğilimleri. Mesleki ve Teknik Eğitimde Öğretmen Eğitimi Uluslararası Konferansı, Ankara, 37-44.
  • Sönmez, V. (2003). Eğitimin Tarihsel Temelleri. V, Sönmez (Ed.), Öğretmenlik Mesleğine Giriş. Ankara: Anı Yayıncılık.
  • Tepecik, A. (2002). “Sanat Eğitimi Öğretmeni Yetiştirmede Üç Alan Kavramı”. Sanat Eğitimi Sempozyumu, 08–10 Mayıs. G.Ü.G.E.F., Ankara.
  • YÖK. (1998). Eğitim Fakültesi Öğretmen Yetiştirme Lisans Programları. YÖK. Ankara http://www.yok.gov.tr/egitim/ogretmen/ogretmen.htm (Erişim Tarihi 01.11.2016).