Küresel İklim Değişikliğinin Bingöl İli Aylık ve Yıllık Yağış Miktarlarına Etkisi

İklim değişikliği küresel ısınmanın sonucu olarak ortaya çıkmış olan önemli bir sorundur. İklim değişikliği yağış özelliklerinin değişmesine neden olduğu için yağışlar ve dolayısıyla su kaynakları üzerinde etkili olmaktadır. Bu nedenle iklim değişikliğinin yağışlar üzerindeki etkisinin araştırılması önemli olmaktadır. Bu araştırmada, Bingöl Meteoroloji İstasyonunda 1961-2020 yılları arasındaki 60 yıllık dönemde gözlenmiş olan yağışların aylık ve yıllık miktarlarının eğilim analizleri yapılmıştır. Eğilim analizlerinin yapılmasında Mann-Kendal testi, Spearman Rho testi ve Sen`in eğim testi kullanılmıştır. Şubat, Nisan, Kasım ve Aralık ayları yağış miktarlarında istatistiksel olarak önemsiz bir azalma eğiliminin olduğu, Ocak, Mart, Mayıs, Haziran, Ağustos, Eylül ve Ekim ayları yağış miktarlarında ise istatistiksel olarak önemsiz bir artış eğiliminin olduğu belirlenmiştir. Yıllık yağış miktarında da istatistiksel olarak önemsiz bir azalma eğilimi olduğu belirlenmiştir. Temmuz ayı yağış miktarında ise Mann-Kendal ve Spearman Rho testlerine göre istatistiksel yönden önemli olmayan bir azalış eğilimi, Sen`in eğim testine göre ise bir eğilim olmadığı belirlenmiştir.

The Effect of Global Climate Change on Monthly and Annual Precipitation Amounts in Bingol Province (Turkey)

Climate change is an important problem that has emerged as a result of global warming. Because climate change causes changes in precipitation characteristics, it has an impact on precipitation and therefore on water resources. For this reason, it is important to investigate the effect of climate change on precipitation. In this research, trend analyzes of monthly and annual amounts of precipitation observed in the 60-year period between 1961 and 2020 at Bingöl Meteorology Station were made Mann-Kendall test, Spearman Rho test and Sen`s...

___

  • Anonymous, (2021). Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM), Analizler, Resmi İstatistikler. Retrieved from: (https://www.mgm.gov.tr/veridegerlendirme/il-ve-ilceler-istatistik.aspx?m), (Erişim tarihi: 17.10.2021).
  • Anonymous, (2022). XLSTAT statistical and data analysis solution. New York, USA. Retrieved from: (https://www.xlstat.com/en), (Access Date: June 14, 2022). Anonymous, (2023). Google Earth Harita. Retrieved from: https://www.google.com/earth/ , (Access date: July 28, 2023).
  • Arslan, O. (2017). Niğde İli'ndeki Potansiyel Evapotranspirasyon Tahminlerinin Trend Analizi. Ömer Halisdemir Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, 6 (2), 602-608.