Kadınlarda Eğitimin Küresel Cinsiyet Eşitliği Endeksi Üzerindeki Etkisi: Türkiye İçin Bir Uygulama

Dünya Ekonomik Formu tarafından yayınlanan 2020 Küresel Cinsiyet Uçurumu Raporu’nda, kız çocuklarının en az bir temel eğitim almasının bile eğitim boyutundaki toplumsal cinsiyet farkını kapatmada önemli olduğu belirtilmektedir. Bu amaç doğrultusunda, bu çalışmada Türkiye’de kadınlarda eğitimin küresel cinsiyet eşitliği endeksi üzerindeki etkisi 2006-2019 dönemine ait yıllık veriler kullanılarak araştırılmıştır. Serilerin eş bütünleşme derecesi, genelleştirilmiş Dickey Fuller (ADF) ile Phillips-Perron (PP) birim kök testi ile incelenmiş, seriler arasındaki uzun dönemli ilişki Johansen Eş-bütünleşme yöntemi ile araştırılmıştır. Johansen Eş-bütünleşme testi sonucunda kadınlarda eğitim ve küresel cinsiyet eşitliği endeksi arasında uzun dönemli pozitif ilişkinin olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Çalışma sonucunda elde edilen bulguların teorik beklentilerle uyumlu olduğu sonucuna varılmıştır.

___

  • Forbes, Kristin (2000), "A Reassessment of the Relationship Between Inequality and Growth’’, American Economic Review, 90(4): 869–87.
  • Appiah, Elizabeth and Mc.Mahon, Walter (2002), "The Social Outcomes of Education and Feedbacks on Growth in Africa’’, Journal of Development Studies, 38(4): 27–68.