Evrensel Temel Gelirin Türkiye’de Uygulanabilirliği

Son zamanlarda evrensel temel gelir uygulaması artan eşitsizlik, otomasyon nedeniyle potansiyel büyük iş kayıpları nedeniyle önem kazanmıştır. Evrensel temel gelir uygulaması şu an için teorik bir kavramdır ve küresel düzeyde uygulanmamaktadır. Evrensel temel gelir devletlerin vatandaşlarına karşılıksız olarak gelir sağlaması durumudur. Evrensel temel gelir, yoksulluğun, işsizliğin ve küresel krizlerin etkilerinin azaltılmasında önem arz eden bir sosyal yardım programıdır. Mevcut sosyal destek programlarının aksine ayrıntılı ihtiyaç tespite dayanmaz ve herhangi bir şart aranmamaktadır. Evrensel temel gelirin amacı refahın toplum geneline yayılmasıdır. Bu çalışmanın amacı evrensel temel gelirin etkinliğini ve Türkiye’de uygulanabilirliğini analiz etmektir.

___

  • Referans1 Antonides, Gerrit and Haagsma, Rein (2015), The Impact of a Basic Income on Labour Supply and Work Performance, Wageningen University of Life Sciences and Research Centre Development Economic Chair Group, 9-14.
  • Referans2 Alksne, Simona and Frelihs, Reinis (2019), Universal Basic Income: A step towards equality or government’s insolvency? The case of Latvia, Stockholm School of Economics, April 2019, Riga, 9.
  • Referans3 Beken, Hikmet Gülçin (2020), 21. Yüzyılda (EVRENSEL) Temel Gelir Tartışmaları, Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 42 (2), 180-201.