Türkiye’nin Enerji Bağımlılığı

Enerji bağımlılığı sanayi devrimi ile birlikte üretimin ve uluslararası ticaretin ilerlemesi ve günümüzde teknoloji ve bilgi birikiminin artması sonucunda önemli güncel konular arasında yer almaktadır. Enerji ithalatının ve dolayısıyla enerji bağımlılığının yüksek olması Türkiye gibi gelişmekte olan ve az gelişmiş ülkeleri makroekonomi ve mikroekonomi yönünden olumsuz etkilemektedir. Dolayısıyla Türkiye’nin enerji bağımlılığının incelenmesi ve elde edilen sonuçlara göre politika önerilerinde bulunulması önemlidir. Bu yüzden bu çalışmanın temel hedefi enerji bağımlılığının Türkiye ekonomisi üzerindeki etkilerini teorik olarak ve ekonometrik analiz çerçevesinde açıklayarak bulunan sonuçlara göre politika önerilerinde bulunmaktır. Yapılan analiz sonucuna göre enerji ithalatı ile cari açık ve kişi başı reel milli gelir arasında anlamlı bir ilişki bulunmamaktadır. Göreli fiyatlar ile cari açık ve kişi başı reel milli gelir arasında anlamlı bir ilişki vardır

Turkey’s Energy Dependence

With the industrial revolution, energy dependency is one of the important current issues as a result of the progress of production and international trade and the increase in technology and knowledge today. The high level of energy imports and therefore energy dependence negatively affects developing and less developed countries such as Turkey in terms of Macroeconomics and Microeconomics. Therefore, it is important to examine Turkey's energy dependence and make policy recommendations based on the results obtained. So, the main objective of this study is to make policy recommendations according to the results found by explaining the effects of energy dependency on the Turkish economy in the framework of theoretical and econometric analysis. According to the results of the analysis, there is no significant correlation between energy imports and current account deficit and per capita GDP. There is a significant relationship between relative prices and current account deficit and per capita GDP.

___

  • Barışık, S. ve Kesikoğlu, F. (2006), “Türkiye’de Bütçe Açıklarının Temel Makroekonomik Değişkenler Üzerine Etkisi”, Ankara Üniversitesi SBF Dergisi, 62(4), 60-82.
  • Enders, W. (1995), Applied Econometric Time Series.New York: John Wıley&Sons,Inc.
  • Erdal, L. ve Karakaya, E. (2012), “Enerji Arz Güvenliğini Etkileyen Ekonomik, Siyasi ve Coğrafik Faktörler”, Uludağ Üniversitesi İİBF Dergisi, 31(1), 107-136.
  • Gençoğlu, M. T. (2002), “Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Türkiye Açısından Önemi”, Fırat Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi, 14(2), 57-64.
  • Granger, C. W. J. (1969), “Investigating Causal Relations by Econometric Models and Cross-Spectral Methods”, Econometrica, 37(3), 424-438.
  • Gujarati, D.N., & Porter, D.C. (2014). Temel ekonometri (Çev. Ü. Şenesen & G.G. Şenesen), İstanbul: Literatür Yayıncılık.
  • Narayan, P. K. & Narayan, S. (2006), “Savings Behaviour İn Fiji: An Empirical Assessment Usinng The ARDL Approach to Cointegration”, International Journal of Social Economics, 33(7), 468-480.
  • Özdemir, A. ve Yüksel, F. (2006), “Türkiye’de Enerji Sektörünün İleri ve Geri Bağlantı Etkileri”, Yönetim ve Ekonomi: Celal Bayar Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 13(2), 1-18.
  • Öztürk, İ. ve Acaravcı, A. (2010), “CO2 Emission, Energy Consumption and Economic Growht in Turkey”, Renewable and Sustainable Energy Reviews”, 14(9), 3220-3225.
  • Soydal, H., Mızrak, Z. ve Çetinkaya, M. (2012), “Makroekonomik Açıdan Türkiye’nin Alternatif Enerji Kaynakları”, Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 11, 117-139.
  • Stock, J.H., & Watson, M.W. (2011). Ekonometriye giriş (Çev. B. Saraçoğlu), Ankara: Efil Yayınevi.
  • The World Bank. (2018), “World Development İndicators”, http//databank.worldbank.org (Erişim: 22.02.2018).
  • Uslu, K. (2004), “AB’de Enerji Politikaları”, Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 19(1), 155-172.
  • Uysal, D., Yılmaz, K. Ç. ve Taş, T. (2015), “Enerji İthalatı Ve Cari Açık İlişkisi: Türkiye Örneği”, Muş Alparslan Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 3(1), 63-78.
  • Yıldız, B. H. (2013), Zaman Serileri Analizi, Bursa: Ekin Yayınevi.
  • Yılmaz, M. (2012), “Türkiye’nin Enerji Potansiyeli Ve Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Elektrik Enerjisi Üretimi Açısından Önemi”, Ankara Üniversitesi Çevre Bilimleri Dergisi, 4(2), 33-54.
  • Wooldridge, J.M. (2013). Ekonometriye giriş modern yaklaşım (Çev. E. Çağlayan), Ankara: Nobel Akademik Yayıncılık.