Kamerun ve Türkiye’de Kadınların Sosyal Yaşama Katılım Gelişiminin Karşılaştırmalı Analizi

Kadın hakları ve cinsiyet eşitliği günümüz dünyasında kesin ve sürdürülebilir çözüm bekleyen sorunların başında gelmektedir. İlk başta sorgulanabilir gibi görülen bu karşılaştırmalı çalışma iki çok farklı ülkeyi karşılaştırmayı hedeflemektedir. Karşılaştırılan iki ulus arasında esaslı farklılıklar mevcuttur. Ülkelerden birisi NATO, G20 üyesi olup, gelişmiş bir dünya ekonomik gücüdür ve dünyada en çok ziyaret edilen destinasyonlardan birisi olan İstanbul gibi esaslı ekonomik bir merkeze sahip olup, Ortadoğu’nun önde gelen aktörleri arasındadır. Karşılaştırma yapılan diğer ülke Orta Afrika’nın ana gücüdür, gelişmekte olan bir ülkedir ve bütün çalışmalarıyla 2035 senesinde dünya gelişmiş ekonomileri arasına katılmayı hedeflemektedir. Bütün bu özellikler dikkate alındığında her iki ulus arasında karşılaştırma yapılmasının güç olduğu görülür. Buna karşın bu çalışmayı her iki ülkenin gelişim sürecinde özel bir yere ve role sahip olan kadın haklarının gelişiminin karşılaştırılmasından elde edilecek bulgular gerekli hale getirmiştir. Çalışma, yenilikçi bir anlayışla iki ulusun kadın haklarının gelişimi arasında yakınlaşan ve ayrışan alanları analiz etmektedir.

Comparative Analysis of the Turkish and Cameroonian Women’s Evolving Participation in Social Life

Women’s rights and gender equality are current and vital problems in the world which still need a solid and sustainable solution. This comparative analysis, which at first glance may seem questionable, intends to compare two vastly different countries. Important differences exist between the two nations. One is a member of NATO, a developed great world economic power, a member to G20, and is the first power in the Middle East to have its major economic city, Istanbul, among the most visited destinations around the world. The other nation is the main force in the central African region, a developing country that is currently struggling with this process as it attempts to emerge into the developed world by 2035. At first glance, this comparison seems difficult and it is precisely this difficulty that is orienting this study around a specific factor and actor in the development process of these countries: the social status of Turkish and Cameroonian women. Driving this research is an innovative comparison designed to outline the converging and diverging realities of these nations

___

  • Adem Arkadas-Thibert and Salman, H. Feray, Indicators for Monitoring of Violence Against Children Guidebook, UNICEF, 2013.