ÖRGÜT YÖNETİMİ VE SİVİL ORGANİZASYONLARDA TÜRK MODELİNİN ETKİSİ

Dünya iktisadi ve düşünce hayatında medeniyet köprüsü Asya ve Afrika kültüründen doğsa da günümüzde kaynağını Grek ve Roma kültüründen alan Avrupa medeniyeti dünya bilim literatüründe haksız bir şekilde ağırlığını hissettirmiştir.Modern Dünyada Roma uygarlığının yazılı kuralları ve organizasyon yapıları başlangıç olarak kabul edilmektedir. Avrupa uygarlığında Ön Asya ve Mezopotamya ve İslam uygarlığının etkileri bilinçli olarak göz ardı edilmektedir. Avrupa devletleri yeni ana karalardan kendi ülkelerine sömürgeleştirme faaliyetleri sonucu yağmaladıkları zenginlikleri getirmişlerdir.Gelişmemiş ülkelerde kültürel,etnik ve soykırım gerçekleştirmişlerdir.Kolonileşme sürecinde kölelik ve ucuz işçilik sanayi dönemine geçişte organizasyon modelleri yetersiz kalmıştır. Bunun sonucunda yeni örgüt ve üretim modellemelerini araştırılması zorunluluk haline gelmiştir. Yönetim bilim terminolojisi kapsamında binlerce yıllık Türk kültürünün özgün organizasyon modelleri yeterince anlatılamamış Avrupa da yönetim modellerini Avrupa da ortaya çıktığı yanlışlığı bilimsel çevrelerde kabul görmüştür. Medeniyet Mezopotamya ve Göbekli tepede başlamışa Asya ve Afrika medeniyetlerinin yönetim organizasyondaki katkıları göz ardı edilmemelidir.Çalışmamızda Türk organizasyon modeli olan Ahilik ve Baciyani Rum modelinin yönetim bilimlerine olan katkısı,esnaf,tüketici hakları, organizasyon modellemelerine katkısını inceleyemeye çalışacağız
Anahtar Kelimeler:

Ahi, Kültür, Etik, Esnaf, Lonca

___

  • Akgöz S.Sedat, Solmaz Turgay. (2015). Ekonomik Bağımsızlık ve Kooperatifçilik. Karabük Üniveristesi Milletler arası Bildiri (s. 541-559). Karabük: Türk Kooperatifçilik Kurumu.
  • Akgöz Selami Sedat. (2021). Ahilik modelinin Organizasyon Modellerine Etkisi. Kırşehir: Basılmamış Ders Notlar.
  • Akgöz Selami Sedat, Öztürk Yusuf Kemal. (2012). Anadolu Kooperatifçilik Hareketinde Baciyani Rum Felsefesinin İzleri. 4.Milletler Arası Ahilik KONFERANSI. Kırşehir: Kırşehir Ahi Evran Üniveristesi.
  • Bayram Mikail. (2012). Fatma Bacı Baciyani Rum (Anadolu Bacıları Teşkilati). Konya: Nkm Yayıncılık.
  • Sedat, A. S., & Emre, E. (2012). Ahiliğin Örgüt Modellerine ve Kooperatifçiliğe Katkıları. Üçüncü Sektör , 134-157.