MESLEKİ EĞİTİM GÖREN ÖĞRENCİLER ÜZERİNDE AİLELERİN ETKİSİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ: ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ VE HİTİT ÜNİVERSİTESİ MESLEK YÜKSEKOKULLARI KARŞILAŞTIRMASI*

Meslek eğitimi kişilerin geleceğine yön vermesi anlamında önemli ve değerli bir süreçtir. İnsanın öncelikle yaşamını sürdürebilmek için yaptığı ancak genellikle yoğun bir eğitim ve çalışma gerektiren bu süreç,  hem bireysel hem de toplumsal olarak büyük önem taşımaktadır. Öğrencilerin mesleki eğitim kurumlarını tercih sebepleri arasında bu kurumların bilgi - beceri ve bu doğrultuda iş – meslek kazandırmaları öncelikli sebepler arasında sayılırken, elbette öğrencilerin bireysel anlamda tercih etmelerinin yanında toplumsal olarak da birçok neden sayılabilmektedir. Bu nedenlerden bir tanesi de öğrencilerin aile istek ve beklentileridir. Tüm yaşamları boyunca çocuklarına her alanda destek olan aileler, eğitimleri noktasında da geleceklerini düşünerek onları etkileyebilmektedirler. Bu çalışma mesleki eğitim gören üniversite öğrencileri üzerinde ailelerinin mesleki eğitimi tercihlerinde hangi noktalarda daha etkili olduklarını analiz etmek üzere yapılmıştır. Bu doğrultuda Atatürk Üniversitesi ve Hitit Üniversitesi Meslek Yüksekokulları örneklem olarak seçilmiştir. Veriler anket yöntemi ile toplanmış olup iki üniversite arasında karşılaştırma yapılarak öneriler sunulmuştur. 
Anahtar Kelimeler:

Mesleki eğitim, Aile etkisi

EVALUATING THE EFFECTS OF THE FAMILY ON THE STUDENTS OF VOCATIONAL EDUCATION: A COMPARISON OF ATATÜRK UNIVERSITY AND HİTİT UNIVERSITY VOCATIONAL COLLEGE*

  Vocational education stands as a crucial and invaluable process in regard to leading individuals to their future. This process primarily initiated by the will to get by yet one requiring individuals to study and strain hard holds significance both individually and socially. Amogst the reasons why students choose such vocational institutes come primarily the ability of these institutes to equip their learners with the knowledge and skills required to find a job alongside many other social motivations. One of such motivations is the expectation of the family. Supporting their childen on all fields throughout their lives, families can also effect their children considering their future. This study was designed to analyse on which points the families are more effective regarding the vocational college students. On that matter, Atatürk University and Hitit University Vocational College were chosen as the samples. Datum were retreived through survey and suggestion were put forward by comparing the two Universites.

___

  • REFERENCES Akbayır, K. (2017). Öğretmenlik Mesleğine Yönelmede Ailenin ve Branş Seçiminde Cinsiyetin Rolü, http://infobank.fedu.metu.edu.tr/ufbmek5/b_kitabi/PDF/OgretmenYetistirme/Bildiri/t271d.pdf. Date of Access: 25 August 2017.
  • Atli, A. and Kaya, A. ( 2015). Lise Öğrencilerinin Mesleki Değerlerinin İncelenmesi, Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, Cilt 12, Sayı 1, p.314-330.
  • Dinç, E. (2008). Meslek Seçiminde Etkili Faktörlerin İncelenmesi: Meslek Yüksekokulu – Muhasebe Programı Öğrencilerinin Üzerine Bir Araştırma, Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, (16), p. 90-106.
  • Erdoğan, S., Şanlı, H.S. ve Bekir, H.S. (2005). Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğrencilerinin Üniversite Yaşamına Uyum Durumları, Kastamonu Eğitim Dergisi, 13(2), p. 479-496.
  • Kıyak, S. (2012). Genel Lise Öğrencilerinin Meslek Seçimi Yaparken Temel Aldığı Kriterler, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Yeditepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Korkut-Owen, F., Kepir, D.D., Özdemir, S., Ulaş, Ö. and Yılmaz, O. (2012). Üniversite Öğrencilerinin Bölüm Seçme Nedenleri, Mersin University Journal of the Faculty of Education, Vol. 8, Issue 3, p.135-151, December.
  • Özsoy, G., Özsoy, S., Özkara, Y. and Memiş, A.D. (2010). Öğretmen Adaylarının Öğretmenlik Mesleğini Tercih Etmelerinde Etkili Olan Faktörler, İlköğretim Online, 9(3), p.910-921.
  • Pekkaya, M. and Çolak, N. (2013) Üniversite Öğrencilerinin Meslek Seçimini Etkileyen Faktörlerin Önem Derecelerinin AHP ile Belirlenmesi, International Journal of Social Science, Volum 6, Issue 2, p. 797-818, February.
  • Sarıkaya, T. and Khorsid, L. (2009). Üniversite Öğrencilerinin Meslek Seçimini Etkileyen Etmenlerin İncelenmesi: Üniversite Öğrencilerinin Meslek Seçimi, Türk Eğitim Bilimleri Dergisi, 7(2), p. 393-423.
  • Vurucu, F. (2010). Meslek Lisesi Öğrencilerinin Meslek Seçimi Yeterliliği ve Meslek Seçimini Etkileyen Faktörler, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Yedi Tepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.