BİLSEM ÖĞRETMENLERİNİN EĞİTİM TEKNOLOJİSİ ÖZ YETERLİĞİ ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA

Teknolojinin insan yaşamındaki yeri ve önemi gittikçe artmaktadır. Gelişen ve değişen dünyamızda bilgi ve iletişim teknolojileri, haberleşme ve fikirleri yayma gibi çok çeşitli şekillerde ve platformlarda kullanılmaktadır. Bu çalışmanın amacı toplumların gelişiminde rolü çok büyük olan özel yetenekli öğrencilerin eğitim aldığı BİLSEM (Bilim ve Sanat Merkezi) öğretmenlerinin eğitim teknolojilerine dair öz yeterliklerini Uluslararası Eğitim Teknolojisi Standartlarına (ISTE) göre belirlemektir. Ayrıca öz yeterliklerini şekillendiren unsurları açıklamak ve öz yeterliğin düşük çıktığı konuları derinleştirerek alanyazına katkı sağlamaktır. Bunun yanı sıra bilim ve sanat merkezi öğretmenlerinin eğitim teknolojilerine dair öz yeterliklerini artırmak için yapılması gerekenleri tespit etmektir. Bunun için karma yöntem araştırmalarından açıklayıcı karma desen kullanılmıştır. Çalışmaya 2020-2021 Eğitim Öğretim yılında BİLSEM’lerde görev yapan 284 öğretmen katılmıştır. Nicel boyutta çalışmaya katılan öğretmenlerin öz yeterlikleri katılıyorum seviyesinde yüksek çıkmıştır. Nitel boyutta ise tabakalı örnekleme ile 17 katılımcı belirlenmiştir. Öğretmenlerin öz yeterliklerini en çok etkileyen unsurların tam ve doğrudan yaşantılar olduğu ortaya çıkmıştır. Bu yönüyle bu çalışma, öz yeterlik konusunda alanyazındaki çalışmaları desteklemektedir. BİLSEM öğretmenlerinin uluslararası eğitim teknolojisi standartlarına göre dijital vatandaşlık, bilgi güvenliği, eğitim teknolojilerinin kullanımında öncü olma konularında öz yeterlikleri düşük çıkmıştır ve bu alanda öğretmenlerin bilgi-donanım eksiği olduğunu ifade ettikleri tespit edilerek sebepleriyle açıklanmıştır. Çalışmanın sonunda benzer standart oluşturma çalışmalarının ülkemiz için de geliştirilebileceği, BİLSEM’lerde teknoloji desteğinin artırılması gerektiği gibi konular öneri olarak sunulmuştur.

A STUDY ON EDUCATIONAL TECHNOLOGY SELF-EFFICIENCY OF BİLSEM TEACHERS

The place and importance of technology in human life is increasing day by day.In our developing and changing world,information and communication technologies are used in a wide variety of ways and platforms such as communication and dissemination of ideas. The aim of this study is to determine the self-efficacy of BİLSEM (Science and Art Center) teachers,who have a great role in the development of societies,in accordance with International Educational Technology Standards.In addition, it is to explain the elements that shape their self-efficacy and to contribute to the literature by deepening the issues where self-efficacy is low.In addition, it is to determine what needs to be done to increase the self-efficacy of Science and Art Center teachers about educational technologies. For this, explanatory mixed design from mixed method research was used.In the 2020-2021 academic year, 284 teachers working in BİLSEMs participated in the study.The self-efficacy of the teachers who participated in the quantitative study was found to be high at the level of I agree. In the qualitative dimension,17 participants were determined by stratified sampling.It has been revealed that the factors that most affect teachers' self-efficacy are full and direct experiences.In this respect, this study supports the studies in the literature on self-efficacy. According to international educational technology standards, BİLSEM teachers' self-efficacy in digital citizenship,information security,being a pioneer in the use of educational technologies was found to be low,and it was determined that teachers were lacking in knowledge and equipment in this area.At the end of the study,issues such as that similar standard-setting studies can be developed for our country and that technology support should be increased in BİLSEMs were presented as suggestions.

___

  • Akbulut, Y. (2009). Students’ Perceptions Of Change Readiness Of A Turkish Education Faculty Regarding İnformation and Communication Technologies. Turkish Online Journal of Distance Education, 10(1).
  • Akpınar, Y. (2004). Eğitim Teknolojisiyle İlgili Öğrenmeyi Etkileyebilecek Bazı Etmenlere Karşı Öğretmen Yaklaşımları. The Turkish Online Journal of Educational Technology – TOJET, 3(3), 124-134.
  • Aşkar, P., ve Işıksal, M. (2003). İlköğretim Öğrencileri İçin Matematik ve Bilgisayar Öz-Yeterlik Algısı Ölçekleri. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 25, 109-118.
  • Bandura, A. (1997). Self-Efficacy: The Exercise Of Control. Newyork: Freeman.
  • Baki, A., ve Gökçek, T. (2012). Karma Yöntem Araştırmalarına Genel Bir Bakış. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, 11(42), 1-21.
  • Baltacı, A. (2018). Nitel Araştırmalarda Örnekleme Yöntemleri ve Örnek Hacmi Sorunsalı Üzerine Kavramsal Bir İnceleme. Bitlis Eren Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi / Journal of Bitlis Eren University Institute of Social Sciences, 7(1), 231-274.
  • Creswell, J. W. (2019). Karma Yöntem Araştırmalarına Giriş. (Ed: M. Sözbilir) Yenimahalle-Ankara: Pegem Akademi.
  • Çağlar, E. (2012). Yeni Medya Dolayımlı Eğitim Ortamında Fatih Projesi Öğretmenlerinin Pedagojik Uygulamalarının Uluslararası Öğretmen Standartları ile Karşılaştırılması. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Kadir Has Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Çakır, R., ve Oktay, S. (2013). Bilgi Toplumu Olma Yolunda Öğretmenlerin Teknoloji Kullanımları. Gazi Üniversitesi Endüstriyel Sanatlar Eğitim Fakültesi Dergisi, 30, 35-54.
  • Çelik Şahin, Ç., Güçlü Yılmaz, F., ve Naillioğlu Kaymak, M. ( 2019). Bilim ve Sanat Merkezi Yönetici ve Öğretmenlerinin Bilişim ve Dijitalleşme Konularına İlişkin Görüşlerinin İncelenmesi (Sözlü Bildiri). 10. Eğitim Yönetimi Forumu. Kasım 2019, Kemer-Antalya: Eğitim Yöneticileri ve Uzmanları Derneği ve Atatürk Araştırma Merkezi Başkanlığı.
  • Çokluk, Ö., Şekercioğlu, G., ve Büyüköztürk, Ş. (2012). Sosyal Bilimler İçin Çok Değişkenli İstatistik: SPSS ve LİSREL Uygulamaları (2.Cilt). Ankara: Pegem Akademi. Çoklar, N. (2008). Öğretmen Adaylarının Eğitim Teknolojisi Standartları İle İlgili Özyeterliklerinin Belirlenmesi. (Yayımlanmamış Doktora Tezi). Anadolu Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Eskişehir.
  • Field, A. (2017). Discovering Statistics Using IBM SPSS Statistics: North American Edition. UK: Sage.
  • Gömleksiz, M. N., Kan, A., ve Öner, Ü. (2012). Üstün Zekalı ve Üstün Yetenekli Öğrencilerin Medya Okuryazarlığına İlişkin Görüşleri (Elazığ Bilsem Örneği). Pegem Eğt-Öğrt. Derg., 2(4), 41-54.
  • Gülbahar, Y. (2007). Technology Planning: A Roadmap To Successful Technology Integration In Schools. Computers & Education, 49(4), 943-956.
  • Güneş, M. G. (2019). Öğretmenlerin Eğitim Teknolojisi Standarları İle İlgili Öz Yeterliklerinin İncelenmesi. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi) Necmettin Erbakan Ünv. Eğitim Bilimleri Enstitüsü- Konya.
  • İslamoğlu, H., ve Alnıaçık, Ü. (2019). Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri. İstanbul: Beta Yay. ISTE. (2021). 30 Mayıs 2021 tarihinde https://www.iste.org/ adresinden alındı.
  • Kılıç, O. (2020). Bilim ve Sanat Merkezleri Öğretmenlerinin Öz Yeterlik, Özerklik ve Örgütsel Yaratıcılık Algıları Arasındaki İlişki. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi) Selçuk Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Konya.
  • Kutlu, M , Schreglmann, S , Cinisli, N . (2018). Özel Eğitim Alanında Çalışan Öğretmenlerin Özel Eğitimde Yardımcı Teknolojilerin Kullanımına İlişkin Görüşleri. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 15 (1) , 1540-1569. Makhabbat, A. (2017). Kazak ve Türk Öğretmen Adaylarının Eğitim Teknolojisi Standartları Açısından Karşılaştırılması. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi) Necmettin Erbakan Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü.
  • Makhabbat, A., ve Çoklar, A. (2017). Öğretmenden Eğitimciye ISTE bağlamında Eğitim Teknolojisi Standartlarına Güncel Eğilimler. Internatıonal Academic Research Congres (INES) (S. 408-415). 18 Ekim Alanya-Antalya.
  • MEB. (2017). 12 Nisan 2021 tarihinde Öğretmen Yetiştirme Genel Müdürlüğü Resmi Web Sitesi. MEB: http://oygm.meb.gov.tr/meb_iys_dosyalar/2017_12/11115355_YYRETMENLYK_MESLEYY_GENEL_YETERLYKLERY.pdf adresinden alındı.
  • Metin, E. (2018). Eğitimde Teknoloji Kullanımında Öğretmen Eğitimi:. Journal Of STEAM Education Bilim, Teknoloji, Mühendislik, Matematik ve Sanat Eğitimi Dergisi, 1(1), 79-103.
  • Ozan, C., ve Taşgın, A. (2017). Öğretmen Adaylarının Eğitim Teknolojisi Standartlarına Göre Öz Yeterliklerinin İncelenmesi. Eğitim Teknolojisi: Kuram ve Uygulama, 7(3), 236-253.
  • Şimşek, Ö., ve Yazar, T. (2016). Education Technology Standards Self-Efficacy (ETSSE) Scale: A Validity and Reliability Study. Eurasian Journal of Educational Research, (63) 311-334.
  • Şimşek, Ö., ve Yazar, T. (2017). Investigation of teachers’ educational technology st andards selfefficacy. Pegem Eğitim ve Öğretim Dergisi, 7(1), 23-54.
  • TDK. (2021). Türk Dil Kurumu. Türk Dil Kurumu Sözlükleri. 6 Nisan 2021 tarihinde https://sozluk.gov.tr/ adresinden alındı.
  • Ulucan, H., ve Karabulut, E. O. (2012). Beden Eğitimi Öğretmen Adaylarının Eğitim Teknolojisi Standartları ile İlgili Öz Yeterliklerinin İncelenmesi. Selçuk Ünv. Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dergisi, 14(2), 243-248.
  • Usta, E., Korkmaz, Ö. (2010). Öğretmen Adaylarının Bilgisayar Yeterlikleri Ve Teknoloji Kullanımına İlişkin Algıları İle Öğretmenlik Mesleğine Yönelik Tutumları. Uluslararası İnsan Bilimleri Dergisi, 7(1), 1335-1349.
  • Yakın, İ., ve Okur, S. (2018). Ortaokul Öğretmenlerinin Eğitim Teknolojisi Standartları Tanımlamalarına ve Göstergelerine Yönelik Görüşleri. Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 18(4), 2390-2407.
  • Yeşilpınar, M., ve Doğanay , A. (2014). Sınıf Öğretmenleri ve Öğretmen Adaylarının Eleştirel Düşünmenin Öğretimine Yönelik Öz Yeterlik Algıları. Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 43(2), 57-82.
  • Yıldırım, A., ve Şimşek, H. ( 2016). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri. Ankara: Seçkin Yay.