DİLE AİT ÖGELERİN KÜLTÜRDİLBİLİMSEL AÇIDAN İNCELENMESİ

Bir ulusun bireylerinin o ulusla olan bağlarını oluşturan en önemli öğelerden, etkenlerden biri dildir. Dil, insani çerçevede ele alındığında, sadece bir gereksinimin açıklanması olarak kullanılan bir araç olmaktan öte, insana özgü tüm duyguların yansıtılma sürecine eşlik eden bir kavramı açıklar. Herhangi bir toplumun dilini analiz edebilmek için o toplumun tarihiyle birlikte etkileşim içerisinde olduğu diğer toplumların o dil üzerinde sağladığı etki de gözetilmelidir. Rus dilinin gelişimsel süreci de Vinagrodov ve Şahmatov gibi önemli bilim adamları tarafından tarihsel bağlamda sınıflandırılmıştır. XXI. yüzyılda ise dil ve kültür arasındaki etkileşimin dil üzerindeki etkisini ortaya koymaya çalışan kültürdilbilim fenomenin ortaya çıkmasıyla dil ve kültürün birbirinden bağımsız düşünülemeyeceği gerçeği kabul edilmektedir. Bu çalışmada, dilin toplumlara özgü kültürel değerleri taşımasındaki önemiyle birlikte bu önemin hangi kültürel ve etkileşimsel etmenler sonucunda bozulmaya maruz kaldığı, bozulmaların önlenmesi amacıyla yapılması gerekenlerin ortaya konulması amaçlanmaktadır.

A CULTURAL LINGUISTIC EXAMINATION OF LANGUAGE ELEMENTS

Language is one of the most important components, factors in composing relations in society. When language is considered in a human context, it explains a concept that accompanies the process of reflecting all human emotions, rather than being a tool used only as an explanation of a need. In order to be able to analyze the language of any society, the influence of other socities, with which that society interacts, on that language should also be taken into account. The develomental process of the Russian language has also been classified in historical context by important scholars such as Vinagrodov and Shahmatov. XXI. In the 19th century, with the emergence of the phenomenon of cultural linguistics, which tries to reveal the effect of the interaction between language and culture on language, the fact that language and culture cannot be considered independently of each other is accepted. In this study, it is aimed to reveal the importance of language in carrying cultural values specific to societies, as a result of which cultural and interactional factors this importance is exposed to deterioration, and what needs to be done to prevent deterioration.

___

  • Aksan, Doğan (2003). Dil, Şu Büyülü Düzen. Ankara: Bilgi Yayınevi.
  • Arslan, Mehmet (2004). Argo Kitabı. İstanbul: Kitabevi.
  • Bayraktar, Nesrin (2004). Dil Bilimi. Ankara: Nobel Yayınevi.
  • Burıkin, A.A. (2002). “O sootnoşenii ponyatii literaturniy yazık i pismenniy yazık”. Materiyalı konferentsii, posviyaşennoy 90-letiyu so dnya rojdeniya çlena korrespondenta RAN A.N. Desnitskoy, SP6. (Erişim) http://www.philology.ru/linguistics1/burykin-02.htm.
  • Janda, A. Laura, ‘’From Cognitive Linguistics To Cultural Linguistics’’, for publication in Slovo a smysl/Word and Sense (ISSN1214-7915)(Erişim) hum.uit.no/.../janda%20slovo%20a%20sm (20.08.2021).
  • Jukov, V. P. (2007). Slovar Russkih Poslovits i Pogovorok. Moskva: Russkiy Yazık Media.
  • Maslova, V.A. (1997). Vvedeniye v Lingvokulturologiyu. Moskva: Naslediye.
  • Maslova, V.A. (2004). Lingvokulturologiya. Moskova: Akademiya.
  • ‘’Nazvaniye Krectyanskova Jilişa’’. (Erişim)http://www.gramota.ru/book/village/map1.html (19.07.2021).
  • Özer, Zeynep Bağlan (2004). Rus Dilinin Gelişim Evreleri. Ankara : Çetin Ofset.
  • Sapir, Edward (1949). Selected Writings in Language, Culture and Society. California: University Of California Pres.
  • Tosun, Cengiz (2005). ’’Dil zenginliği, yozlaşma ve Türkçe’’. Journal of Language and Linguistic Studies Vol.1. (2): 136-154. https://dergipark.org.tr/tr/pub/jlls/issue/9922/122801 (15.10.2021).
  • Vinagradov, N. V. (2001). “Komputurnıy Sleng i Literaturniy Yazık; Problemı Konkurentsii’’. İsledovaniye po slavyanskim yazıkam (6): 203-216. (Erişim) http://www.philology.ru/linguistics2/vinogradova-01.htm (02.10.2021).