VERİ ŞİFRELEME ALGORİTMALARININ KULLANIMI İÇİN AKILLI BİR SEÇİM SİSTEMİ GELİŞTİRİLMESİ

Günlük hayatta zamanı ve enerji parametrelerini verimli kullanmak çok önem kazanmıştır. Yapılan her çalışmada bu parametreler seçimleri doğrudan etkilemektedir. Şifreleme algoritmalarında da kaynakları verimli kullanmak için dosya türlerine göre hangi algoritmayı seçmek gerektiği başlı başına bir sorun olabilmektedir. Bu çalışmada, şifreleme algoritmaları arasında karşılaştırma yapabilmek ve çeşitli performans parametrelerini ölçmek için C# tabanlı bir program geliştirilmiştir. Buna göre metin, ses ve video dosyalarının şifrelenmesinde en verimli şifreleme algoritmasının seçilmesini sağlayan akıllı bir seçim sistemi oluşturulmuştur. Bu sistemde kullanıcıya “Hızlı”, “Performanslı” ve “Güvenli” olmak üzere 3 adet profil sunulmaktadır. Bu profiller sayesinde kullanıcı istediği profili seçerek beklentisine cevap bulmaktadır. Programdan elde edilen veriler bulanık mantık kullanılarak bulanık değerlere dönüştürülmüştür. Oluşturulan bulanık değerler BAHS, TOPSIS ve PROMETHEE çok kriterli karar verme yöntemleri kullanılarak ayrı ayrı değerlendirilmiş ve uzman tarafından oluşturulan sıralamaya en yakın sonucu veren sıralama yöntemi olarak PROMETHEE yöntemi seçilmiştir. Akıllı seçim sistemine göre performans değerlendirmesi yapılarak geliştirilen sistemde süre, kaynak ve güvenlik gibi kriterlerin verimli bir şekilde kullanılması sağlanmıştır. 

___

  • [1] Yılmaz, M. ve Ballı, S., "Veri Şifreleme Algoritmalarının Bulanık AHS Yöntemine Göre Performans Değerlendirmesi", Uluslararası Bilgisayar Bilimleri ve Mühendisliği Konferansı, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, pp. 646-653. ISBN:978-605-86904-5-5, 2016.
  • [2] Günden, Ü., "Şifreleme Algoritmalarının Performans Analizi",Yüksek Lisans Tezi, Sakarya Üniversitesi, 2010.
  • [3] Kodaz, H. ve Botsalı, F., "Simetrik ve Asimetrik Şifreleme Algoritmalarının Karşılaştırılması", Selçuk Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Teknik-Online Dergi, cilt 9, no. 1-2010, 2010.
  • [4] Güvenoğlu, E., "Görüntü Şifreleme Algoritmaları ve Performans Analizleri", Yüksek Lisans Tezi, Trakya Üniversitesi, 2006.
  • [5] Yerlikaya, T., "Yeni Şifreleme Algoritmalarının Analizi", Doktora Tezi, Trakya Üniversitesi, 2006.
  • [6] Elminaam, D., Kader, H.ve Hadhoud, M., "Evaluating The Performance of Symmetric Encryption Algorithms", International Journal of Network Security, 10(3), pp. 216-222, 2010.
  • [7] Kumar, N., Thakur, J. ve Kalia, A.,"Performance Analysis Of Symmetric Key Cryptography Algorithms: Des, Aes And Blowfish", An International Journal of Engineering Sciences, pp. 28-37, 2011.
  • [8] Ciğer, İ., "Data Şifreleme Algoritmaları ve Performans Analizi", Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Üniversitesi, 2012.
  • [9] Zadeh, L., "Fuzzy Sets", Information and Control, no. 8, pp. 338-353, 1965.