"Münacât" ve "A Hymn To God The Father"’ın Karşılaştırmalı Tahlili (Erciyes Üniversitesi Edebiyat Fakültesi 1. Dil ve Kültür Çalışmaları Öğrenci Sempozyumu'nda sunulmuş bildiridir.)

Osmanlı toplumunun 19. yüzyıl kadın şairlerinden Leylâ Hanım’ın birçok çalışmasından biri olan "Rahmeyle bu dil-haste-i naçara…" diye başlayan Münacat’ı Allah’tan af dilemesini konu alan bir edebi eserdir. Bu şiirde Leyla Hanım günahlarını itiraf etmektedir. Şair, günahların gönlünü kararttığını, kalbinin manevi bir hastalık haline büründüğünü ve tedavisinin ancak Allah Teala'nın affı ile mümkün olacağını belirtmektedir. Hazret-i Muhammed sallallahu aleyhi ve sellem'in Allah katındaki kıymetini vesile ederek affını talep eden Leyla Hanım ayrıca tasavvufi bir neşve ile nefs tezkiyesiyle cennet ve cemalullaha kavuşmayı arzu ediyor. "A Hymn to the God Father" ise 17. Yüzyıl Britanyasında meşhur metafizik şair olan John Donne'ın kendi inancına göre Allah’tan af dilemesini konu alır. Donne da Leyla Hanım gibi günahlarının affını ve cenneti istemektedir. Çalışmamızda iki farklı dünyaya ait bu iki şiiri karşılaştırmalı tahlil ederek karşılaştırmalı şiir çalışmalarına katkıda bulunmak öncelikli amacımızdı. Yöntem olarak her iki eserdeki edebi sanatlar Osmanlı-Türk ve İngiliz şiir tekniği açısından tahlil edilerek iki metnin analizi ve açıklaması yapılmıştır. Sonuçta her iki şairin farklı din ve kültürü dolayısıyla meydana gelen farklar ortaya konulmuştur.
Anahtar Kelimeler:

Günah, Af, Tevbe, Pişmanlık

___

  • Referans1 Allen, J. (Ed.) (2008). McDougal Littell Literature Book.USA: McDougal Littell.Referans2 Macit, M. . "Münacât", Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi, c. 31, Ankara 2011, s. 564. Referans3 Miller, R. ve Greenberg R. A. , (1981). Poetry An Introduction. London: The Macmillan Press.Referans4 Reidhead, J. (Ed.) (2005). Northon Anthology of Poetry. W. W. Norton & Company, Inc.Referans5 Yılmaz, G. (2016). Leyla Hanım Divanı'nın Gramatikal İndeksi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi, Adnan Menderes Üniversitesi, Aydın.