Hasan Kayıhan'ın Acı Su Romanında Millî Kimlik Arayışı ve Asimilasyon

Çağdaş Türk romanı yazarlarından Hasan Kayıhan Acı Su romanıyla, Rus baskısına maruz kalan ve benliğini korumaya çalışan Türkistan Türklerinin istiklal mücadelesini roman kurgusu dâhilinde aksettirmiştir. Acı Su, Rusların Kırgız, Kazak, Türkmen ve Özbek Türklerine uyguladığı asimilasyon politikasını tüm gerçekliğiyle irdeler. Kayıhan, sosyal realiteden hareketle fikrî zemine oturttuğu bu eserinde, içerik ile bağlantılandırdığı tarihsel süreç içindeki bazı devletler ve politikalarına atıflar yaparak tezinin okuyucu nezdinde inandırıcılığı ve samimiyetini desteklemiştir. Kayıhan, gelenekli türlerden; halk hikâyelerinden ve destansı anlatım tekniklerinden de yararlanması yönüyle kimi usta kalemlerle de yakınlık oluşturmuştur. Vaka zincirinde işlenen “benlik, kimlik ve var olma mücadelesi” gelenekteki anlatılardan esinlenilerek mitolojik yolculuk imgesini de çağrıştıran bir örgüyle düzenlenmiştir. Milli dil, birlik, beraberlik ve özden beslenerek nesillerce türeme inancına sadık bir çizgiyle eserlerini kaleme alan Kayıhan, eserlerini gerçek yaşam ile de özdeşleştirerek “tezli roman” anlayışı kapsamında sunmuştur. Böylelikle öğretici ve fikrî niteliği ağır basan eserler oluşturmuştur. Bu çalışmada da Acı Su romanı zikredilen hususlar ön planda tutularak bilimsel temelli bir incelemeye tabî tutulmuştur.

___

  • ÇETİN, Nurullah, (2013) Roman Çözümleme Yöntemi, Öncü Kitap, Ankara.
  • EKİCİ, Yunus, (2017) Bolşevik İhtilâlinin Ortaya Çıkması ve Sebepleri, Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, cilt: 27, sayı: 1, sayfa: 265-275, Elazığ.
  • GÜNDÜZ, Ahmet, (2005) 1917 Bolşevik İhtilâlinin Türk Dünyasındaki Yansımaları, Kırşehir Eğitim Fakültesi Dergisi, cilt: 6, sayı: 1, sayfa: 1-12, Kırşehir.