E - MUHASEBENİN MUHASEBE EĞİTİMİNDEKİ YERİ

Bu çalışma, e-muhasebenin muhasebe eğitimindeki yerinin ne olduğu hususunun tespiti için Türkiye’deki Uygulamalı Bilimler Fakültesindeki / Yüksekokulundaki muhasebe ile ilgili programların web siteleri incelenerek bu programlardaki e-muhasebe kapsamındaki derslerin belirlenmesini amaçlamaktadır. Bu amaçla konunun kuramsal yönü ve Türkiye’deki Uygulamalı Bilimler Fakültesindeki / Yüksekokulundaki durumu araştırılmıştır. Çalışmanın kuramsal kısmı, ikincil kaynak incelemesiyle; uygulama kısmı ise ilgili programların web sitelerinin içerik analiziyle yapılmıştır. İnceleme sonucunda programlarda bilgisayarlı muhasebe ve/veya muhasebede paket programlar dersleri mevcut olduğu bazı programlarda bu derslerin yanında e-muhasebe kapsamında farklı derslere de rastlanmıştır. Türkiye’de bugün itibarıyla 208 üniversite olduğu göz önüne alındığında sadece 11 üniversitede ilgili programın olması ve bu programlarda da e- muhasebe kapsamındaki derslerin sınırlı sayıda olması e-muhasebe kapsamındaki eğitim hususunda daha çok yol alınması gereğini ortaya koymaktadır.

THE PLACE OF E-ACCOUNTING IN ACCOUNTING EDUCATION

In order to determine the place of e-accounting in accounting education, this study aims to determine thecourses within the scope of e-accounting in these programs by examining the websites of accounting-relatedprograms in the Faculty of Applied Sciences / School in Turkey.Akbulut ve Öz USOBED (Uluslararası Batı Karadeniz Sosyal veBeşerî Bilimler Dergisi) 2022,6(2)217-226218For this purpose, the theoretical aspect of the subject and its situation in the Faculty of Applied Sciences/ School in Turkey were investigated. The theoretical part of the study, with secondary source analysis; Theapplication part was made with the content analysis of the websites of the related programs.As a result of the examination, in some programs where there are computerized accounting and/oraccounting package programs courses in the programs, besides these courses, different courses within the scopeof e-accounting were also encountered. Considering that there are 208 universities in Turkey as of today, the factthat only 11 universities have related programs and the limited number of courses within the scope of e-accountingin these programs reveals the need for further progress in education within the scope of e-accounting

___

  • Referans 1 Akbulut Halim, Pekkaya Mehmet & Aksakaloğlu Hakan (2014), Meslek Mensuplarının Bakış Açısıyla Ticaret Meslek Liselerindeki Muhasebe Eğitimi: Bursa İli Üzerine Bir Uygulama, Muhasebe ve Finansman Dergisi, Nisan, s.73-91.
  • Referans 2 Akgün Melek & Kıymaz Kıvraklar Merve (2021), Muhasebe Eğitiminde Sistem Düşüncesi ve Sistem Dinamiği Yaklaşımının Kullanımı: Finansal Muhasebe Dersleri için Bir Model Önerisi, Muhasebe ve Finansman Dergisi, Temmuz, Sayı 91, s.17-34.
  • Referans 3 Allahverdi Metin & Karaer Memiş (2019), E-Dönüşümün Muhasebe Mesleği Yeterlilikleri Üzerindeki Etkileri ve Türkiye’de Lisans Düzeyi Muhasebe Eğitiminin Mesleki Yeterlilikler Açısından Analizi, Muhasebe Bilim Dünyası Dergisi, 21(1); 246-273.
  • Referans 4 Akpınar Sema & Çevik Zülküf (2021), Muhasebe Eğitiminden Beklentiler: Bir Yazın İncelemesi, İşletme Biliminden Seçkin Araştırmalar: Duvar Yayınları, İzmir.
  • Referans 5 Balsarı Çağnur, Sayar A.R. Zafer & Dalkılıç A. Fatih (2018), E-Dönüşüm Işığında Çağdaş Muhasebeciden Beklenen Yetkinliklerin Muhasebe Eğitimi Kapsamında Tasarlanması, Muhasebe ve Denetime BAKIŞ, (53): 115-126.
  • Referans 6 Calayoğlu İlker (2018), Muhasebe ve Denetim Çevresinin Değişimi ve Bu Alanların Öğretiminde Mesleki Yazılım Kullanımının Tespit Edilmesi, Muhasebe Bilim Dünyası Dergisi, 20(4); 831-859.
  • Referans 7 Eren Tevfik, Salur M. Nuri & İyibildiren Mustafa (2020), Muhasebe Eğitiminde Bilgi Teknolojisi Kullanımı: Türkiye'deki Üniversiteler Üzerine Bir Araştırma, Muhasebe Bilim Dünyası Dergisi, 22(4), 648-668.
  • Referans 8 Erturan İ. Ejder & Ergin Emre (2018), Muhasebe Mesleğinde Dijitalleşme: Endüstri 4.0 Etkisi, Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, Yıl: 6, Sayı: 72, s. 153-165.
  • Referans 9 Karakoç Mehtap (2020), Uygulamalı Bilimler Yüksekokullarının Muhasebe Eğitimine Etkisi: Muhasebe Bölümleri Ders Programları Üzerine Bir İnceleme, Optimum Ekonomi ve Yönetim Bilimleri Dergisi, 7(1), 315-330.
  • Referans 10 Kurnaz Ersin, Tekbaş İsmail, Bozdoğan Tunga & Çetin Ö. Orbay (2020), Dijitalleşmeyle Birlikte Muhasebe Eğitiminin Muhasebe Meslek Mensupları Açısından Değerlendirilmesi, Muhasebe Bilim Dünyası Dergisi Özel Sayı ; 22, ös81 - ös96.
  • Referans 11 Öztürk M. Sami & Oğuzhan Çarıkçı (2019), Elektronik Muhasebe Uygulamaları Kapsamında Geleceğin Muhasebecileri Üzerine Bir Araştırma, AVRASYA Uluslararası Araştırmalar Dergisi,Cilt: 7 Sayı: 16 Sayfa: 1007 – 1026.
  • Referans 12 Phornlaphatrachakorn Kornchai & KALASINDHU Khajit NA (2021), Digital Accounting, Financial Reporting Quality and Digital Transformation: Evidence from Thai Listed Firms, Journal of Asian Finance, Economics and Business Vol 8,No 8, 409–419.
  • Referans 13 Şerbetçi Ahmet & Yardımcıoğlu Mahmut (2017), Muhasebe Dersinde Başarıyı Etkileyen Faktörlerin Belirlenmesi: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Örneği, Muhasebe ve Finansman Dergisi, Ekim, s.41-61.
  • Referans 14 Tektüfekçi Fatma (2017), E-Dönüşüm Sürecinde E-Muhasebe Uygulamaları: Türkiye Örneği, Bilgi Ekonomisi ve Yönetimi Dergisi, Cilt: XII, Sayı: I,s.79-88.
  • Referans 15 Tosunoğlu Büşra & Cengiz Selim (2020), Türkiye’de Muhasebe Eğitimi: Lisans Müfredatının İncelenmesi Ve Gelişmeler Kapsamında Değerlendirilmesi, Ekonomi İşletme Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Dergisi (JEBPIR) 6(2), 194 – 214.
  • Referans 16 Uçma Tuğba & Beycan Mehmet (2009), Muhasebe Eğitiminde Uzaktan Öğretim ve E Öğrenme, Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Dergisi, s.35-50.
  • Referans 17 Yaşar R. Şebnem (2019), Kalıpların Dışına Çıkmak: Yetkinlik Odaklı Muhasebe Eğitimi, Muhasebe ve Finansman Dergisi, Ocak, Sayı 81, s.85-100.
  • Referans 18 Yelgen Esin & Uyar Süleyman (2018), Muhasebe Eğitimi ve Y Kuşağı, Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Dergisi, Nisan; Özel Sayı: s.148-168.