EL YAZISINDAN KİŞİLİK ANALİZİNE YÖNELİK BİR KARAR DESTEK MODELİ ÖNERİSİ

El yazısından farklı kişisel bilgilere ulaşma ve bunları farklı amaçlara yönelik kullanma isteği her zaman ilgi konusu olmuştur. Yazma olgusu aslında beyin tarafından gerçekleştirilen bir fonksiyondur. Beyin tarafından gönderilen sinyallerin kâğıt üzerine aktarılmasıdır. El yazısı; parmak izi, kan grubu ve DNA örneği gibi kişisel farklılık gösteren ve kişileri birbirinden ayıran temel özelliklerdendir. Bu nedenle de adli bilimler tarafından geçerliliği kabul edilmiş, ayırt edici bir özelliktir. Bilgi teknolojilerindeki ve görüntü işleme gibi yazılım geliştirme platformlarındaki hızlı gelişmeler ile el yazısı analizine yönelik çalışmalara da ivme kazandırmıştır. El yazısı analizinin kullanıldığı çalışmalardan birisi de kişilik (karakter) analizi yani grafolojidir. Bu nedenle el yazısı analizine yönelik çalışmalar son yıllarda uluslararası düzeyde birçok çalışmaya konu olmuşken ülkemizde bu konudaki çalışmaların çok daha sınırlı olduğu görülmüştür. Bu kapsamda gerçekleştirilen bu çalışma ile ulusal ve uluslararası düzeyde el yazı analizine ve burada elde edilen sonuçlar kullanılarak gerçekleştirilen kişiliğe yönelik karar alma çalışmaları derlenerek bir karar destek modeli geliştirilmiştir. Bu çalışma ile, ulusal düzeyde gerçekleştirilecek el yazısı analizine ve buna yönelik yapılacak karar alma sistemlerine yönelik yazılım çalışmalarına farklı bir bakış kazandırması beklenmektedir.

___

  • [1] Roberts, P. (2002). Love Letters: The Romantic Secrets Hidden in Our Handwriting. Career Press.
  • [2] Uğurlu, B., Kaçan, K., & Türkyılmaz, İ. (2010). Bilgi Güvenliğinde El Yazısı. Akademik Bilişim Konferansı, 409-414.
  • [3] Ataç, Y., Aydoğdu, E., & Bora, T. (2012). Adli bilimlerde el yazısının kişiye aidiyetinin tespiti. Turkish Journal of Police Studies/Polis Bilimleri Dergisi, 14(4), 113-132.
  • [4] Birincioğlu, Ö. Kurtaş, N. Turan & H. Teke (2010). El yazısı incelemelerinde fulaf kavramı. Adli Bilimler Dergisi, 9(2), 32-37.