Rekabetçilikte, Sanayicilerin Teknolojik Yenilenmeye İlişkin Görüşlerinin Üniversite-Sanayi İşbirliği Çevresinde İncelenmesi

Bu çalışmada, sanayi kuruluşlarının sahip veya yöneticilerinin teknolojik yenilenme konusunda hangi yolları izledikleri ve bu bağlamda üniversitelerden ne ölçüde yararlandıkları betimsel yöntem kullanılarak ortaya konmaya çalışılmıştır. Araştırmanın evrenini Gaziantep organize sanayisinde faaliyet gösteren ve Gaziantep Sanayi Odasına kayıtlı olan sanayi işletmeleri oluşturmaktadır. Gaziantep Sanayi Odası üyelerine araştırma soruları faks ve e-mail olarak gönderilmiş, 160 üye anket sorularını cevaplayıp göndermiş ve anketlerin uygulanacağı işletmelerin bütün değişkenleri tesadüfi olarak (random – şans yoluyla ) belirlenmiştir. Veriler araştırmacı tarafından geliştirilen “Üniversite sanayi işbirliği ile ilgili sanayici algılarının belirlenmesi ölçeği” kullanılarak elde edilmiştir. Değerler ile betimsel değişkenlerin, üniversite sanayi işbirliği yaklaşımlarının uygulanma düzeyine ilişkin görüşleri algılamada anlamlı fark yaratan etken olup olmadığını çözümlemek için ANOVA çözümlemesi yapılmıştır. Araştırmanın bulgularına dayalı olarak, ankete katılan sanayi kuruluşlarının sahip ya da yöneticilerinin (sanayicilerin), teknolojik yenilenme konusunda üniversiteden faydalanmadıkları daha çok kendi Ar-Ge laboratuarlarında geliştirdikleri, fuarlarda ya da başka işletmelerde görüp transfer ettikleri sonucu ortaya çıkmıştır.

Rekabetçilikte, Sanayicilerin Teknolojik Yenilenmeye İlişkin Görüşlerinin Üniversite-Sanayi İşbirliği Çevresinde İncelenmesi

In this research in technology renovation what kind of methods the owners or administrators of industrial institutions use for technology renovation and how much they benefits from universities in this context are tried to be put forward by using descriptive method. The universe of this research consists of İndustrial corporations operating Gaziantep organized industry place and registered in association of Gaziantep manufacturers. Questions of research were sent to the member of this association via fax or e-mail and 160 members replied these questions and forward it then all transactions by which questionnaires were implemented on were determined by randomly

___

  • BALCI, A. (2001). “Sosyal Bilimlerde Araştırma”, PegemA Yay., Ankara.
  • BAYRAK, S. ve HALİS M. (2012). “Öğretim Elemanları ve sanayici açısından Üniversite-Sanayi İşbirliğinin “Değerlendirilmesi”, http://yordam.manas.kg/ekitap/pdf/Manasdergi/sbd/sbd5/sbd-5-06.pdf,16.05.2012
  • ERDOST, C. (1991). “Teknoloji Üretiminin Çağdaş Özellikleri Ve Teknoloji Üretiminde Devletin Rolü”, TMMOB Kasım 1991 Sanayi Kongresi S-24-30.
  • GUAN, J.C., YAM, R.C.M. ve MOK, C.K. (2005). “Collaboration Between Industry and Research Institutes / Univeristies on Industrial Innovation in Beijing, China”, Technoloji Analysis & Strategic Management, Vol. 17, No.3, 339-353.
  • GÜLEÇ, K. (1994). “Dünyadaki Ve Türkiye’deki Uygulamaları Işığında Üniversite Sanayii İşbirliğinin Geliştirilmesi İçin Alınması Gereken Önlemler”, Komisyon Ön Raporu, Üniversite - Sanayii İşbirliği Şurası Danışma Kurulu 1. Toplantısı, 13.04.1994.
  • GÜROL, M. (1993). “Üniversite-Sanayi İşbirliğinin Çağdaş Uygulama Biçimleri ve Teknopark Modeli”, (Basılmamış Doktora Tezi) Elazığ: F.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • KARASAR, N. (1995). “Bilimsel Araştırma Yöntemi”, Nobel Yayınları, İstanbul.
  • KÜÇÜKÇİRKİN, M. (1990). “Üniversite – Sanayi İşbirliği (Ülke sanayii ve ekonomisi açısından önemi), Ankara, TOBB yayınları.
  • PAK, N.K. (2000). “Bilimsel Araştırmada Üniversite-Sanayi İşbirliği”, Geleneksel Bahar Paneli IV, Ankara Üniversitesi Rektörlüğü, 20 Nisan 2000.
  • PORTER, M.E. (1990). “The Competitive Advantage of Nations”, The Macmillan Press Ltd. London And Basingstoke.
  • ROOBEEK, A.J.M. (1990). “Beyand The Technology Race”, Elsevier Science Publishers, Amsterdam, New York, Oxford, Tokyo.
  • SLOTTE, V. ve TYNJALA, P. (2003). ”Industry – University Collaboration for Continuing Professional Development”, Journal of Education and Work, Vol.16, No:4, p.445 – 464.
  • TİFTİK, Y. (1994). “Sanayiinin Yapısı Ve İmkanları, Üniversite- Sanayii İşbirliği Konusundaki Görüşleri Ve Üniversiteden Bekledikleri”, İTÜ Türkiye Üniversite – Sanayii İşbirliği Birinci Şurası.
  • TÜGİAD, (1996). “Üniversite Sanayi İşbirliği ve Araştırma Geliştirme, İstanbul: TÜGİAD yay.
  • TTGV, (1992). “Forum: Toplum-Bilim-Teknoloji”, Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı, Basılmamış Rapor.
  • VARDAR, M. (1994). “Üniversitelerin Araştırma İmkanları, Üniversite – Sanayii İşbirliği Konusundaki Görüşleri Ve Sanayiden Bekledikleri”, İTÜ Türkiye Üniversite – Sanayii İşbirliği Birinci Şurası.
Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1309-1522
  • Başlangıç: 2015
  • Yayıncı: Akdeniz Üniversitesi