GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELERDE AÇIK YÖNETİM BAĞLAMINDA AÇIK BÜTÇE SÜRECİ

Kamu yönetiminde yaşanan dönüşüm kapsamında ön plana çıkan yönetimanlayışının gerektirdiği ilkelerden birisi de açıklık ilkesidir. Açıklık ilkesi bünyesinde hemşeffaflığı hem de katılımcılığı barındıran bir ilke olup, kamusal karar alma süreçlerinin açıkve anlaşılabilir olmasını dolayısıyla da vatandaşın süreçlere katılımını ve/veya süreçlerdenhaberdar olmasını gerektirmektedir. Kamu yönetimi kendisinden beklenen rol vesorumlulukları yerine getirebilmesi için mali kaynağa ihtiyaç duyar. Söz konusu malikaynakların kayıt altına alındığı yer ise bütçedir. Bu çerçevede kamusal kaynaklarınkullanım alanlarının planlandığı müessese olarak bütçenin de açıklık ilkeleri çerçevesindehazırlanması, onaylanması ve uygulanması gerekmektedir. Bütçe süreçlerinin açıklığınailişkin uluslararası bir kurum olarak International Budget Partnership’in iki yıllık dönemlerile dünya genelinde yaklaşık 110 ülkede araştırması bulunmaktadır. Bu araştırmaneticesinde ise ülkelere ait bir endeks değeri üretilmektedir. Açık bütçe endeksi adı verilenbu endeks ile ülkelerin bütçeleme süreçlerinde açıklık ilkesi çerçevesinde nasıl birgelişmenin yaşandığı izlenebilmektedir. Bu çalışmada 30 gelişmekte olan ülke için bütçesüreçlerinin açıklığı açık yönetim bağlamında araştırılmaktadır. Bulgular gelişmekte olanülkeler açısından son yıllarda açık bütçe endeksinin arttığını göstermektedir. Bu durumsöz konusu ülkeler bakımından olumlu bir gelişme olarak görülse de gelişmiş ülkeler ilemukayese edildiğinde hala beklenen düzeyin altında olduğu görülmektedir.

Openness is a crucial principle which come into prominence in thepublic administration after transformation of public administration. Openness containsboth transparency and participation principles and it requires public decision-makingprocesses to be open and understandable, so that citizens are informed and participatethese processes. Public administration needs to have enough fiscal resources to fulfill itsroles and responsibilities and that resources find places in the budget. Governmentbudgets cover income and expenditures of government for a period so that it should beprepare and used according to principle of openness. Openness is necessary for usingpublic funds effectively. So there is an institution which name is International BudgetPartnership, investigates open budget process in approximately 110 countries around theworld and publishes Open Budget Index for those countries. In this study open budgetindex is used for investigating 30 developing countries’ budget process in the context ofgovernance. Findings show that index for developing countries increase in recent years.This is a well development for these countries however it is still low when compared withdeveloped countries.

___

  • AKTAN, C. C. ve ÇOBAN, H. (2006).“Kamu Sektöründe İyi Yönetim İlkeleri”, (Ed.)AKTAN C. C., Kamu Mali Yönetiminde Stratejik Planlama ve Performans Esaslı Bütçeleme,Seçkin Yayıncılık, Ankara, 13-40.ATİYAS, İ. ve SAYIN, Ş. (2000). “Devletin Mali ve Performans Saydamlığı”,(Ed.) ATİYAS, İ. ve SAYIN, Ş., Devlet Reformu: Kamu Maliyesinde Saydamlık, TESEV Yayınları, İstanbul, 27-43.BAĞDİGEN, M. ve AVCI, M. (2014). “Karadeniz ve Balkan Ülkelerinde Bütçe Süreçlerinde Saydamlık”, (Ed.)HASAN V., ÖZCAN S. ve GÖKHAN D.,1. Karadeniz ve Balkan Ekonomik ve Politik Araştırmalar Sempozyumu Bildiriler Kitabı,BULUŞ Tasarım ve Matbaacılık Hizmetleri San. Tic,, Zonguldak, 42-54.ERYILMAZ, B. (2006). Kamu Yönetimi, Erkam Matbaası, İstanbul.GRUENING, G. (2001).“Origin and Theoretical Basis of New Public Management”, International Public Management Journal, 4 (1): 1–25.HOOD, C. (1995). “The New Public Management in The 1980s: Variations on A Theme”, Accounting, Organizations and Society, 20 (2/3): 93-109.KLJIN, E. H. (2012). “Public Management and Governance: A Comparison of Two Paradigms to Deal with Modern Complex Problems”, (Ed.)FAURD. L.,The Handbook of Governance, Oxford University Press,201-214.KOPITS, G. ve CRAIG, J. (1998). “Transparency in Government Operations”,IMF Occasional Papers, No 158.OSBORNE, S. P. ve MCLAUGHLIN, K. (2002). “The New Public Management in Context, (Ed.) MCLAUGHLIN, K.,OSBORNE, S.P. veFERLIE, E., New Public Management: Current Trends and Future Prospects, Routledge, London, 7-14.OSBORNE, S. P. (2006). “The New Public Governance?”,Public Management Review, 8(3): 377-387.ÖZER, M. A. (2005). Yeni Kamu Yönetimi Teoriden Uygulamaya, Platin Yayınları, Ankara.POLLITT, C. (1994).“Modernizing the Management of the Public Services Sector: Between Crusade and Catastrophe?”, paper presented to the Administrative Development Agency (November, Helsinki).RAMKUMAR, V. veSHAPIRO, I. (2010). “Guide to Transparency in Government Budget Reports: Why are Budget Reports Important, and What Should They Include?”,International Budget Partnership. Washington D.C.ROBINSON, M. (2015). From The Old Public Administration to The New Public Service, Global Centre for Public Service Excellence, UNDP, https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&ved=0ahUKEwjOtLv1sf7YAhWJCiwKHTixAc8QFggwMAA&url=http%3A%2F%2Fwww.undp.org%2Fcontent%2Fdam%2Fundp%2Flibrary%2Fcapacity-development%2FEnglish%2FSingapore%2520Centre%2FPS-Reform_Paper.pdf%3Fdownload&usg=AOvVaw2id-d88Sd9SlWSkL8La5O3, (20.12.2016)TESEV(2008). İyi Yönetişim El Kitabı, Tesev Yayınları, İstanbul.WORLD BANK (1989).Sub-Saharan Africa from Crisis to Sustainable Growth, A World Bank Publication, Washington, D.C.WORLD BANK (1992). Governance and Development, A World Bank Publication, Washington, D.C.WORLD BANK (1994), Development in Practice Governance The World Bank’s Experience, A World Bank Publication, Washington, D.C.IBP, https://www.internationalbudget.org/ , (20.12.2016)