Boş Zaman Davranışını Açıklamaya Işık Tutan Kuramsal Yaklaşımlar

Bireylerin boş zaman davranışlarının bir çok bilim alanı ve insanı tarafından merak konusu olarak incelenmekte olduğu görülmektdir. Boş zaman davranışını açıklarken davranışın oluşmasına, devam etmesine ve sonlanmasına neden olan faktörleri bireylerin yaşadığı bilişsel ve duyuşsal süreçleri de içine alarak açıklamaya çalışan kuramsal yaklaşımların ayrı bir önemi vardır. Bu çalışma, boş zaman davranışını açıklamaya yönelik deneysel çalışmalar için de araştırmacılara yön gösterici olabilecek bazı kuramsal yaklaşımları ele almaktadır. Kaynak taraması araştırması ile Akış Kuramı, Hiyerarşik Boş Zaman Engelleri Modeli, Öz Belirleme (Özerklik) Kuramı ve Neulinger’in Boş Zaman Paradigması ele alınarak uluslararası alanyazında boş zaman davranışına yönelik geliştirilen kuramsal temellerin neler olduğu incelenmeye çalışılmıştır. 

Theoretical Approaches Shed Light on Explaining Leisure Behavior

It is seen that leisure behaviors of individuals are curiously examined by many scientific fields and researchers. Theoretical approaches that try to explain leisure behaviors by also involving the factors that cause the development, sustainment and termination of a behavior and cognitive and affective processes experienced by individuals are of particular importance. This study embraces some theoretical approaches that may guide the researchers in experimental studies aimed at explaining the leisure behaviors of individuals. The study tries to examine the theoretical bases developed in the international literature for leisure behaviors by using the Flow Theory, Hierarchical Leisure Constraints Model, Self-Determination Theory and Neulinger’s Leisure Paradigm via literature review.

___

  • Ajzen, I. (1985). From intentions to action: A theory of planned behaviour. In Action-control: From cognition to behaviour, (Eds. J. Kuhl & J. Beckmann), 11-39, Heidelberg: Springer.