Negatif Apendektomilerdeki Jinekolojik Patoloji Oranımız

Jinekolojik organ patolojileri akut apandisit tanısında bizi yanıltmaktadır. Biz bu çalışmada, akut apandisit ön tanısıyla ameliyat edilen ve normal apendiks tespit edilen kadın hastalardaki tespit ettiğimiz jinekolojik patolojilerin tedavi yaklaşımlarını ve oranlarını sunmayı amaçladık. Kliniğimize 1997-2003 yılları arasında başvuran ve akut apandisit ön tanısıyla opere edilen 834 hasta retrospektif olarak incelendi. Peroperatif apandisit ve jinekolojik patoloji tanısı makroskobik olarak kondu. Sekiz yüz otuz dört hastanın 502’si (%60,8) erkek, 332’si (39.2) kadındı. Tüm hastaların 53 (%6,4)’ünde ameliyat esnasında normal apendiks ile karşılaşılmıştır. Negatif apenektomi saptanan 53 hastanın 38 i kadındı. Negatif apendektomiler kadınlarda erkeklere göre istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde daha sık gözlenmiş- tir (χ² =8.34 p<0.01). Normal apendiks tespit edilen 38 hastanın 21 (%55,2) başka bir patoloji ile karşılaşılmamıştır. On yedi olguda (%44,8) ise jinekolojik patoloji ile karşılaşılmıştır. Bu hastaların 6’sında (%35) korpus hemorajikum kist rüptürü, 6’sında (%35) over kisti, 2’sinde (%12) pelvik inflamatuar hastalık, 2’sinde (%12) over torsiyonu, 1 (%6) tanesinde de ektopik gebelik sol tuba rüptürü tespit edilmiştir. Literatür incelendiğinde birçok çalışmada bu sonucu desteklemektedir. Karın ağrısı olan kadın hastalarda jinekolojik patoloji olasilığı da düşünülmeli; bu nedenle jinekolojik anamnez alınmalı ve jinekolojik muayene yapılmalıdır.

Our Gynecological Pathology Rates in Negative Appendectomy Cases

Gynecological pathologies mislead us in diagnosis of acute appendicitis. In this study, we aimed to present the rates and the treatment of gynecological pathologies in women who were operated with diagnosis of acute appendicitis but having normal appendix. Between 1997- 2003, we retrospectively evaluated 834 patients who were operated with the preoperative diagnosis of acute appendicitis. The diagnosis of acute appendicitis and gynecological pathology were made during the operation by macroscopic axamination. There were 834 patients being 502 (%60.8) male and 332 (%39.2) female. There were normal appendices in 53 (%6.4) patients peroperaitvely. In 53 negative appendectomy cases there were 38 females. Negative appendectomy rates were more common in females than in males and that was found to be statistically significant (χ 2 = 8.34, p<0.01). Of the 38 females with negative appendectomies 17 (%44.8) had gynecological pathologies and 21 (%55.2) had no other pathologies. The gynecological pathologies were corpus hemorrhagicum cyst rupture (n=6, %35), ovarian cyst rupture (n=6, %35), pelvic inflammatory disease (n=2, %12), ovarian torsion (n=2, %12) and ectopic pregnancy rupture on the left ovarian tube (n=1, %6). In female patients with abdominal pain, we should also think the probability gyncological pathologies, that’s why gynecological history should be taken and gynecological examination should be made.
Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1300-414X
  • Başlangıç: 1975
  • Yayıncı: Seyhan Miğal
Sayıdaki Diğer Makaleler

Yüzeyel Mesane Tümörlerinin Tedavisinde İntravezikal BCG Uygulamasının Sonuçları

Zülküf ÇALIŞKAN, Ali SÖKMEN, Yakup KORDAN, Hakan VURUŞKAN, Ali ÇİFT, İsmet YAVAŞÇAOĞLU, Bülent OKTAY, Gökhan OCAKOĞLU

Distal Hipospadias Olgularında İdeal Cerrahi Tedavi

Zülküf ÇALIŞKAN, Hakan VURUŞKAN, Muaffak KÜÇÜK, Yakup KORDAN, İsmet YAVAŞÇAOĞLU, Bülent OKTAY

Çocuklarda Şaşılık Cerrahisi Öncesinde Profilaktik Olarak Uygulanan Tropisetron Postoperatif Kusmayı Önler mi?

Gönül ÖLMEZ, Sevin Söker ÇAKMAK, Ziya KAYA, Ali MENEKŞE

Negatif Apendektomilerdeki Jinekolojik Patoloji Oranımız

Feyyaz ONURAY, Selahattin VURAL, Barış TÜZÜN, Erhan TUNÇAY, Gülay DALKILIÇ, Tolgay AKIN

Çok Yönlü Omuz İnstabilitesi ile Birlikte Kuadrilateral Aralık Sendromu

Oktay BELHAN, Lokman KARAKURT, Erhan YILMAZ, Erhan SERİN, Tahir VAROL

Acil Dahiliye Ünitesi Hasta Profili: 1 Yıllık Deneyim

Celaleddin DEMİRCAN, Cem ÇEKİÇ, Nalan AKGÜL, Ahmet ODABAŞI, Nermin ÇALIŞIR, Sinem KIYICI, Uğur YUVANÇ, Cemile HAKİ, Murat KESKİN

Diabet ve Akciğer

Beril BAHADIR ERDOĞAN, Esra UZASLAN

Deneysel diabette probukol uygulanmasının endokrin pankreas dokusuna etkisinin ultrastrüktürel olarak incelenmesi

Çimen KARASU, Gülnur TAKE, Deniz ERDOĞAN, Gülten KARABAY

Koroner Arter Hastalığı Tanısında İntravasküler Ultrasonun Yeri

İbrahim BARAN

Sağlık Yüksek Okulu Öğrencilerini Mesleki Yaşama Hazırlamada Yıl İçi ve Yaz Stajlarının Katkısı

Türkan ÇALIŞKAN, Semra AKGÖZ