Risk Sermayesi Finansman Modeli ve Gaziantep İlinde Kobi'lerin Halka Açılmasına Yönelik Model Önerisi

Değişen ve hızla gelişen dünyada bilim ve teknoloji alanındaki yenilikler ve buluşlar gün geçtikçe büyük bir artış göstermektedir. Her geçen gün yeni bir teknoloji ile ve yeni bir buluş ile karşılaşmamız an meselesi olmaktadır. Ulus-lararası rekabet ortamında teknoloji ve bilim dünyasında yaşanan baş döndürücü gelişmelerin gerisinde kalmak ve bu gelişmelere duyarsız olmak olanaksızdır. İşletmelerin ezici rekabet ortamlarında ayakta kalabilmeleri için bilim ve teknoloji alanında yaşanan bu yenilikleri ve gelişmeleri sıkı bir biçimde takip ederek gelişen teknolojiye ayak uydurmaları artık zorunluluk haline gelmiştir. Ülkemiz ekono-misinin lokomotifi durumunda bulunan Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin (KOBİ) teknoloji ve bilim alanında söz konusu olan gelişmelere ayak uydurması ekonomik büyümenin ve ekonomik gelişmenin sağlanabilmesi için kaçınılmaz olmaktadır. Oysa ülkemiz ekonomisinin en önemli sıkıntılarından birisinin finans-man sıkıntısı olduğu bir gerçektir. Özellikle sermaye piyasasının da yeteri düzeyde gelişmemesi fon tedarikinde işletmelerin bir çok güçlükle karşılaşmasına neden olmaktadır. İşletmelerin finansman alanında bir çok güçlükle karşılaşmasına karşılık, bu güçlükleri ortadan kaldırmaya yönelik bir çok finansman tekniği ortaya çıkmaktadır. Bunlardan birisi de risk sermayesi uygulamasıdır. Risk sermayesi uygulaması ile bir taraftan toplumda yeni ve yaratıcı fikirlerin ortaya çıkarılması sağlanırken; diğer taraftan da toplum, bilişim çağındaki teknolojik gelişme düzeyine ulaşabilmektedir. Bu kapsamda girişimcilik ruhu yüksek ve teknolojik gelişmelerin paralelinde büyüyerek güçlü bir yapıya kavuşmak isteyen ancak finansman sıkıntısı nedeni ile bir türlü bunu gerçekleştirilemeyen KOBİ'ler için Risk Sermayesi Finans-man Modeli(RSFM) bir fırsat olmuştur.

In a changing and developing world, inventions in science and technology are rapidly increasing. Every other day we encounter new technology or a new invention. It is impossible to be indiscrete and left behind the technological and scientific developments in a competitive global world. It is essential for business to closely follow development and innovations in science and technology to be able to survive the environment of crushing competition. It is unavoidable for small and medium size enterprises (SMEs), which are the locomotives of our country's economy, to follow the developments in science and technology. However, it is a reality that one of the major problems of our country's economy is obtaining finance. Especially, the inadequate development of the capital markets cause enters prices to have difficulties in obtaining funds. There are a lot of financing techniques developed to overcome these difficulties in financing. One of them is the application of venture capital. With the application of venture capital, in one hand, new and creative ideas are encouraged in society, and in another hand, the society reaches the technology level of the information era. Venture capital model is an opportunity for SMEs, which have a high entrepreneur spirit and wish to grow parallel with the new technology to have a strong structure but can not attain these due to financing problems.

___

Akmut, Özdemir (1990), Risk Sermayesi. Ankara Üniversitesi SBF Basın Yayın Yüksekokulu Basımevi, Ankara.

Aypek, Nevzat (1998), Sermaye Piyasası Aracı Olarak Risk Sermayesi ve Türk Sermaye Piyasasında Uygulanabilirliği. KOSGEB, Ankara.

Barry, C. B. ve Diğerleri (1990), “The Role of Venture Capital in The Creation of Public Companies,” Journal of Financial Economics.

Bernard, M. Boss ve Samuel D. Deep (1970), Current Perspectives for Managing Organizations. New York: Prentice Hall.

Bygrawe, William D. (1992), Venture Capital at the Crossroad, Boston: Harvard Business School Press.

Ceylan, Ali (2002), Finansal Teknikler. 4. Baskı. Ekin Kitabevi, Bursa.

Clark, Rodney (1987), Venture Capital in Britian, America and Japan. Croom Helm, London.

Çiller, Tansu ve Murat Çizakça (1989), Türk Finans Kesiminde Sorunlar ve Reform Önerileri. Yenilik Basımevi, İstanbul.

Dağdelen, Ülkü (1992), “Risk Sermayesi” İşletme ve Finans Dergisi. Yıl 7, Sayı 72.

Dixon, Rob (1990), “What Do Venture Capitalists Look For?,” Management Account, February.

Downes, John ve J. Elliot Goodman (1987), Dictionary of Finance and Investment Terms. New York.

Eser, Serdar (1990), Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin Sermaye Piyasasından Finansmanı ve Risk Sermayesi (Venture Capital). SPK, Ankara.

Gladstone, David (1988), Venture Capital Handbook, Prentice Hall Englewood Cliff, New York.

Kaya, Rahmi (1992), Bir Finansman Modeli Olarak Risk Sermayesi ve Türkiye’de Uygulama İmkanları, SPK, Ankara.

Kozmetsky, George, Michael Gill ve Raymond Smilor (1985), Financing and Managing Fasth-Growth Companies: The Venture Capital Proses, Lexington Books, USA.

Lorenz, Tony (1989), Venture Capital Today: a Practical Guide to the Venture Capital Market. Second Edition, Woodhead Faulkner Ltd., London.

Milford, B. Green (1991), Venture Capital International Comparisons, Billing-Sons Ltd., New York.

OECD (1985), Venture Capital in Information Tecnology, Paris.

Perez, Robert C. (1986), Inside Venture Capital: Past, Present and Future, Praeger, New York.

Ramesh, S. (1995), Venture Capital and Indian Financial Sector, Oxford Üniversity, Delhi.

Reid, Gavin C. (1998), Venture Capital Investment Anagency Analysis of Practice, Roudledge, New York.

Sarıaslan, Halil (1994), Orta ve Küçük Ölçekli İşletmelerin Finansman Sorunları, Çözüm İçin Bir Finansal Paket Önerisi, TÜRMOB Yayınları, Ankara.

Sarıaslan, Halil. ASO Dergisinde Yayınlanan Çalışma. y.y.

Stoneman, Paul (1987), The Economics Analysis of Teknology Policy, Oxford University Press, New York.

Verma, J. C. (1997), Venture Capital Financing in India, Response Books, New Delhi.

Yılgör, Ayşe Gül (1996), “Risk Sermayesi ve Türkiye Açısından Önemi,” Hazine Dergisi. Sayı 1.

Zaimoğlu, Tülay (1995), Risk Sermayesi ve Türkiye’de Uygulama Olanakları, SPK Yayınları, Ankara.