OBUA KAMIŞININ TÜRKİYE’DEKİ YETİŞME ALANLARI

Obua çift kamışlı tahta üflemeli bir çalgıdır. Obua ağızlığı olan kamışın, Türkiye’de halk dilinde sazlık ve kargı başta olmak üzere değişik isimlerde kullanıldığı bilinmektedir. Almanlar “rohre”, İngilizler “reed”, Fransızlar “anche” olarak kabul etse de, Avrupa’da yaygın olarak “arundo donax” olarak tanınır. Obuada ses oluşumu iyi işlenmiş bir kamışın üretilmesi ile sağlanmaktadır. Kamışın hammaddesi ise kargı bitkisidir. Obua icracılarının performanslarındaki başarının anahtarı diyebileceğimiz kamış, yetiştiği iklim alanları açısından da renk, çap genişliği, sert veya yumuşak doku özelliği, düzgünlük, parlaklık, dayanıklılık özellikleri açısından farklılık gösterir. Kargı (arundo donax) hafif tuzlu ve tatlı su kenarlarında yetişen ince uzun bir bitki türüdür. Hindistan, Asya, Güney Avrupa, Orta Doğu ve Kuzey Afrika’da yetişen bu bitki, 10 metreye kadar uzayabilir. İçi boştur. Türkiye’de yetiştiği alanlar, Ege ve Akdeniz bölgelerinin sahil kesimleridir.
Anahtar Kelimeler:

obua, kamış, kargı, bölge, yetişme

Growing Areas in Turkey of Oboe Reed

Oboe is a double reed woodwind instrument. The reed is what the blowing apparatus of the oboe is made of and there are many words for it in Turkish including “sazlık” or “kargı”. It is widely known as “arundo donax” in Europe although Germans call it “rohre”, British call it “reed” and French call it “anche”. The sound of oboe made through a finely produced reed. On the other hand, raw material of reed is obtained from cane. The reed has a large variance in terms of color, diameter, hard and soft tissue features, smoothness brightness, durability due to the different climates in which it is produced. Kargı is a thin and tall plant that lives in lightly salted and fresh waters. Its habitat includes India, Asia, Southern Europe, Middle East and North Africa and it can grow up to 10 meters. It is grown along the Aegean and Mediterennian coast.

___

  • Erdem, Ece (2010). Günümüz Obua Kamış Yapım Tekniklerinde Alman ve Amerikan Ekolleri Üzerine Bir Araştırma. Yüksek Lisans Tezi. İzmir: Dokuz Eylül Üniversitesi.
  • https://tr.foursguare.com/v/kargı-çayı/537f45f5498e688f37d329ad (Erişim Tarihi 02.03.2019).
  • https://tr.wikipedia.org/wiki/Kargı_Çayı (Erişim Tarihi 02.03.2019).
  • www.nufusune.com/kargi-mahalleleri-koyleri-corum (Erişim Tarihi 02-03-30-31.03.2019).
  • https://www.yerelnet.org.tr/belediyeler/belediye_mahalleler.php?belediyeid=129023 (Erişim Tarihi: 02-03-30-31.03.2019).
  • Ledet, David A. (1981). Oboe Reed Styles: Theory and Practice, Library of Congress. Catalogue Card Number 80-8152, Bloomington: Indiana University Press.
  • Light, Jay (1983). The Oboe Reed Book, A Straight-talking Guide to Making and Understanding Oboe Reeds. Library of Congress Catalogue Card Number 83-90562, Iowa: Drake University.
  • Sezer, Ayşe (2019). Engin Güngördü ile Röportaj. Ankara.
  • Sezer, Ayşe (2019 ). Hakan Demirçeken ile Röportaj. İzmir.
  • Sezer, Ayşe (2019). Nuri Köker ile Röportaj. Ankara.
  • Sezer, Ayşe ( 2019). Özgür Tüfekçi ile Röportaj. Anamur.
  • Tan, Zerrin (2018). “Obuanın Tarihsel Gelişimi ve Çeşitleri İlk İzlenimin Önemi”. İdil Dergisi, C. 7, S. 41, s. 79-89.