Bursa-Mustafakemalpaşa Yüzey Araştırmaları

Eski adı Kirmastı olan, Bursa’nın Mustafakemalpaşa ilçesinin, Antikçağ’dan beri önemli yerleşim yerlerinden olduğu bilinmektedir. Mustafakemalpaşa ilçesinin merkez bucağına bağlı olup, Üçköyler diye bilinen ve kuruluşları Osmanlı’nın erken dönemlerine kadar inen Çördük, Demireli ve Üçbeyli köylerinde, 2006 yılında yaptığımız Bursa ve Çevresi Yüzey Araştırmaları çalışmasında, Üçbeyli köyünün meydanında yer alan cami ve çeşmesinin kitabeleri, Demireli köyünün de eski camisinin kitabesi ile camiyi yaptıranların mezar taşları ortaya çıkarılmıştır.

Surveys im Mustafakemalpaşa-Gebiet (Bursa)

Die Kreisstadt Mustafakemalpaşa in der Provinz Bursa, die früher als Kirmastı bekannt war, war seit der Antike eine wichtige Siedlung. Bei der Geländebegehung, die wir 2006 unternommen haben, wurden im Raum von Mustafakemalpaşa die Dörfer Çördük, Demireli und Üçbeyli, deren Gründung bis auf die osmanische Zeit zurückgeht, besucht. Dabei wurden die Inschriften der Moschee und des Brunnens im Dorf Üçbeyli, sowie die Bauinschrift der alten Dorfmoschee und Grabinschriften von deren Stiftern im Dorf Demireli aufgefunden worden.

___

  • Doğancı, Kamil (2005); “Prusa (Bursa) Kentinden Geçen Antik Yollar”, Osmangazi ve Bursa Sempozyumu, Payitaht Bursa’nın Kültürel ve Ekonomik İlişkileri, Bursa, 2005, s. 182-183.