Atatürk Dönemi Bursasında Tıp Çalışmaları

Tarihin her döneminde önemli bir kent olan Bursa’da Atatürk döneminde Türk Devrimi’nin temel değerlerini içselleştirmek ereğiyle yapılan çalışmalar sosyoekonomik gelişimi beraberinde getirecektir. Toplumsal yaşam kalitesini arttırmak bağlamında ise insan sağlığının bir devlet politikası olarak algılanması kavrayışı bu dönem içinde gelişmeye başlayacaktır. Bunun sonucunda Bursa’da Atatürk döneminde kurumsal, eğitsel ve halk sağlığında çok önemli atılımlar, alt yapı çalışmaları gelişecektir

Medial Preperation During Atatürk Period in Bursa

Bursa had been an important city during the course of history. The activities that had been carried out in Bursa during the Ataturk period in order to internalize the basic values of the Turkish Revolution brought socio-economic development. During this period health care began to be evaluated as a state policy within the framework of improving living standards. As a result, important developments took place during this period in institutions, education and public health as well as various infrastructure activities

___

  • CHP 15 Bursa (1938). Bursa: Bursa İl Basımevi. Erdemir A. D. (1994). Tıp Tarihi ve Deontoloji Dersleri, Bursa: Uludağ Üniversitesi Basımevi.
  • Erkan-ı Harbiye Umumiye Riyaseti Coğrafya Encümeni (1927). Cenubi Marmara Havzası, İstanbul: Devlet Matbaası.
  • Kaplanoğlu R. (2006). Meşrutiyet’ten Cumhuriyet’e Bursa (1876– 1926), Bursa: Avrasya Etnografya Yayınları.
  • Üsküdari F. (1972). Eski Bursa’dan Notlar, Bursa: Bursa Ticaret ve Sanayi Odası. Yazanlar: Oda Başkâtibi H. Cemal-Neşriyat Müdürü Sadrettin (1933).
  • Türkiye Cumhuriyeti Bursa Ticaret Ve Sanayi Odası 10 Yıl İçinde, İstanbul: Hilal Matbaası.
  • Yurt Ansiklopedisi (1984). “Bursa Maddesi”, Anadolu Yayınları. Dergi Makalesi:
  • Çubukçu B. (2004). “Cumhuriyet’in Onuncu Yılında Bursa İli Merkez ve İlçelerinde Çalışan Doktor, Diş Doktoru, Dişçi ve Eczacılar”, Bursa Araştırmaları Dergisi, (6), 15-17.
  • Yayınlanmış Bildiri: Akkuş M. (2008). “Bursa Kent Tarihi İçinde Salgın Hastalıklar ve Gerçekleştirilen Mücadeleler”, I. Uluslararası Türk Tıp Tarihi Kongresi, 1375- 1390.