Motivation en apprentissage d'une langue etrangere

Motivasyon, yabancı dil öğrencilerinin başarısında önemli bir rol oynar. Zira yabancı dil öğrenimi, öğrenenin kendi -öğrenimine katkıda bulunmasını sağlayan çeşitli bilişsel strateji ve becerileri kullanmasını gerektirir. Ancak, öğrenenin daha öğretime başlarken ya yüksek ya da düşük bir motivasyonla hareket ettiğini kabul edersek aynı zamanda öğretmenin öğrenenin motivasyonunu artırmak için hiçbir şey yapamayacağını da kabul etmiş oluruz. Oysaki bu konuda yapılan çalışmalar, motivasyonun doğuştan gelen ya da öğrenenin kişiliğine bağlı bir özellik olmadığını dolayısıyla da öğrenim süreci boyunca değişiklik gösterebileceğini ortaya koymaktadır. Bu durumda, bu süreci etkileyen iç ve dış etkenlerin varlığından söz etmek mümkündür. Bu etkenlerin olumsuz yansımalarını bertaraf etmek için ise, öğrenene öncelikle kendini güvende hissedebileceği bir ortam sunmak gerekir. Bu güven ortamı sınıfta hem öğrenen-öğrenen hem de öğreııen-öğreten etkileşiminin oluşmasını ve doğal olarak da içsel motivasyonun gelişmesini sağlayacaktır.

___

  • Bouchard, P., 2010. "Theorie du But, Motivation et Reussite Scolaire: Revue etlntegrationdelaRecherche". http://www.aqps.qc.ca/public/pubiications/bulletin/14/14-l -03.html
  • Darnon, C., Buchs, C. et Butera, F., 2006. "Apprendre Ensemble: But de Performance et But de Mattrise au Sein d'Interactions Sociales Entre Apprenants". In B. Galand, E. Bourgeois (Eds.), (se) Motiver â Apprendre (pp. 125-134). Paris: PUF.
  • Desprez, L., 2000. "Comment Permettre 1'Emergence cl'une Motivation dans rEnseignementMusical?".http://www.cefedemrhonealpes.org/docu mentation/memoires.pdf/
  • Galand, B. et Bourgeois, E., 2006. "Une Approche Sociale-Cognitive de la Motivation â Apprendre". In B. Galand, E. Bourgeois (Eds.), (se) Motiver â Apprendre (pp. 21-26). Paris: PUF.
  • Lieury, A. et Fenouillet, F., 2006. Motivation et Reussite Scolaire. Paris: Dunod.
  • Long,D., 2010. "Les TIC et la Motivation des Eleves". http://web.umoncton.ca/unicum~long04/pdf
  • Viau, R., 2000. "La Motivation en Contexte Scolaire: les Resultats de la Recherche en Quinze Questions", Revue Vie Pedagogic]ue, no: 115, pp. 1-9.