François Mauriac’ın Roman Evreninden Karmaşık Bir Karakter: “Yılan Düğümü”ndeki Louis

1885 yılında Bordeaux’da doğan Mauriac çocukluğundan başlayarak tutkulu ve kaygılı bir Katolik olarak karşımıza çıkar. Ancak o kendisinin özellikle “romanlar yazan bir Katolik” olarak tanımlanmasını ister.“Katolik” baskının romanlarına bir tür saplantı olarak yansıdığı Mauriac’ın karakterleri, Dostoyevski’nin karakterleri gibi “tamamlanmamış” ve değişime açıktırlar. Dramatik kurgunun gelişimine koşut olarak evrilir, dönüşür ve değişirler. Bu yapı içinde karakterlerin, çoğunlukla, gözle görülür bir karmaşa ile yapıtı tümüyle kuşattıklarına tanık oluruz. Bu karmaşa bir yandan karakterlerin devingenliğini sağlayan bir iç dinamik olurken, diğer yandan insan ruhunun derinliklerine inebilme, gizli köşelerine ulaşabilme, bu yolla da insan ruhunun karmaşık yapısı üzerine düşünebilme olanağı sunar. İnsan ruhunu karşıt eğilimlerin savaş alanı olarak gören Mauriac’ın yaklaşımıyla Yılan Düğümü’ndeki Louis bir yanıyla Tanrı’ya yönelen, diğer yanıyla da Şeytan’a eğilimli iki zıt çekim alanında parçalanmış ruh durumunu sergiler.Bu parçalanmışlığı, yazarın Yılan Düğümü’ndeki Louis karakteri üzerinden sergilemeyi deneyen bu çalışmanın amacı insanın kötülüğe/günaha eğilimli olduğuna dikkat çekmek ama Tanrı ışığı ve sevgisiyle sonunda iyiliğe yönelerek “kurtuluş”a ereceğine ilişkin Mauriac iletisinin altını çizmektir.Anahtar Sözcükler: Karmaşık, katolik, ruh, kurtuluş, kötülük.

___

  • Chafic, H. 2008. Une Lecture du Noeud de vipères. La culture religieuse de François Mauriac, sous la direction de Jean-François Durand, (pp.63-85). Paris: L’Harmattan.
  • Cormeau, N. 1951. L’Art de François Mauriac. Paris: Bernard Grasset.
  • Imhoff, G. 2008. Les romans dits “catholiques” de François Mauriac, La culture religieuse de François Mauriac sous la direction de Jean-François Durand, (pp.149-167). Paris: L’Harmattan.
  • Jaques, F. 2008. Jansénisme et culpabilité Chez Mauriac. La culture religieuse de François Mauriac, sous la direction de Jean-François Durand, (pp.171-182). Paris: L’Harmattan.
  • Mauriac, F. 1957. Yılan Düğümü, çev. Samih Tiryakioğlu. İstanbul: Varlık Yayınları.
  • Ş. Kadıoğlu / Eğitim Fakültesi Dergisi 28 (Özel Sayı), 2015, 119-130
  • Mauriac, F. 1970. Les chefs d’oeuvre de François Mauriac (Tome XVIII). Genève: Edito Service S.A.
  • Nouhaud, T. 2004. Le Noeud de vipères de François Mauriac. Paris: Ellipses.
  • Pinelli, P.2006. La Mythe de Phèdre dans les romans de François Mauriac. 07.09.2014 tarihinde http://www.publifarum.it/n/03/pinelli/php adresinden alınmıştır.
  • Simon, P-H. 1959. Mauriac par lui-même. Paris: Editions du seuil.
  • Touzot, J. 1998. Préface. François Mauriac, Le Noeud de vipères, (pp. 5-12). Paris: Editions Bernard Grasset.