Denis Diderot’nun La Religieuse (Rahibe) Adlı Romanında Özgürlük Direnci

Fransız aydınlanma hareketinin en önde gelen düşünürlerinden Denis Diderot, yazıyı olduğu denli yazını da aydınlanma hareketinin en güçlü aracı görür. Hazırlanmasında çok önemli katkısının olduğu dev bilgi kaynağı Ansiklopedi yanında, özellikle düşünsel derinlikli romanlarını da bu kapsamda değerlendirmek gerekir. Birbirlerine oldukça ince alay dolu açık saçık öyküler anlatarak neşeli bir yolculuk yapan iki erkeğin serüveninin öyküsü olan Kaderci Jacques ile Efendisi adlı romanının bir bakıma karşıtı gibi düşünülecek La Religieuse (Rahibe), bir manastıra kapatılan genç kızın özgürlük savaşımının dokunaklı anlatısıdır. Diderot’nun bu romanı yazmasında Kilisede, özellikle de manastırlarda, egemen olan boğucu havayı tanımasının, romanın kahramanıyla aynı adı taşıyan bir rahibenin gerçekten yaşadığı acı olayların halk arasında anlatılır olmasının yönlendirici olduğu bilinmektedir. Romanın ana izleği tüm özgürlüklerden yoksun kılınmış, yaşamlarını kapalı uzamlarda geçiren rahibelere odaklanmaktadır. Roman Tanrı’nın sevgisini kazanmak için hiçbir özveriden kaçınmama savında olmalarına karşın, şiddetin, saldırganlığın, kinin, değişik sapkınlıkların pençesine düşmekten kurtulamayan rahibeleri öykülemektedir. Bu araştırma istemsiz bir biçimde bu ortama sürüklenen rahibe adayı bir genç kızın dirençli özgürlük savaşımının devinimlerini göstermeyi amaçlamaktadır.
Anahtar Kelimeler:

-

___

  • Delon, Michel 2013. Toutes les voix possibles du roman, Paris: Magazine Littéraire, No: 537, pp. 66 – 68
  • Diderot, Denis 1997. La Religieuse, Paris: Marchands de Nouveautés.
  • Diderot, Denis 1925. La Religieuse, Paris: Librairie Alphonse Lemerre.
  • Marracci-Roy, Véronique 2015. La Correspondance littéraire de 1776 à 1789, 27.01.2015 tarihinde http://fr.wikipedia.org adresinden alınmıştır.
  • Paige, Nicholas 2011. Diderot Démystifıé: Les Lectures de la Religieuse, Revue d’histoire littéraire de la France, 4ème Ed. Paris: P.U.F. Başvuru: 02.02.2015
  • Yayın Kabul: 13.05.2015