Cemil Rasim in İlk Mekteplere Çocuk ŞarkılarıAdlı Kitabının Analizi

umhuriyet öncesinden bugüne müzik kültüründeki değişim ve gelişimlermüzik eğitimi dağarcığını da etkilemiştir. Çocuğun; bireysel, toplumsal, kültürel,eğitimsel gelişiminde önemli bir yer edindiği düşünülen çocuk şarkılarına özellikleCumhuriyet döneminde daha ciddi ve etkili çalışmalar yapıldığı bilinmektedir.Bununla birlikte; bu süreci daha iyi anlayabilmenin ve günümüze aktarmanın yoluise yazılı eserlerin, kaynakların taranması, konuya ilişkin bilgileri olanlarıngörüşlerinin alınması vb. yollarla mümkündür. Böylece Türk çocuk şarkılarıdağcının daha sağlam temellerle gelişmesi sağlanabilir. Ayrıca, Türk Kültürünündönem dönem farklı yazı türlerini kullanmasının yazılı kültürün gelecek kuşaklaraaktarılmasında engel oluşturduğu da bir gerçektir. Cemil Rasimin yazdığı İlkMekteplere Çocuk Şarkıları adlı kitap da henüz Latin harflerine geçilmeden önce1927 yılında yazılmıştır. Bu açıdan dönemin müzik eğitimi felsefesine ilişkinözelliklerini ve çocuk şarkılarına olan yaklaşımı da sergiler bir nitelik taşımaktadır.Araştırma; kitapta yer alan çocuk şarkılarının tonal-modal yapılarını, ifadelendirme,hız ve nüans terimlerini, konularını, bestelenme ve çokseslendirme özelliklerinianaliz ederek yorumlamak; uzun bir süredir kullanılmayan, baskısı tükenmiş veneredeyse hiçbir kütüphanede bile bulunamayacak bir kitabı günümüze taşımak veilgililerin bilgisine sunma amacıyla hazırlanmıştır. Tarama modelini esas alanbetimsel araştırmanın müzik pedagojisine ve eğitim müziği bestelemeye yönelikçalışmalara da katkı sağlayacağı düşünülmektedir.

Analysis Of Cemil Rasim s Book Nursery Rhymes For Primary Schools

Changes and developments in music culture from pre-Republic period topresent have influenced the repertory of music education. It is well-known thatserious and profound studies were carried out especially during the Republic periodon nursery rhymes thought to have a significant place in the child s individual,social, cultural and educational development. However, grasping the process betterand transferring it to present are possible by reviewing written works and resources,interviewing those knowledgeable on the subject, etc. Thus, Turkish nursery rhymesrepertory can be developed on more solid basis. It is also another fact that usingdifferent writing types in Turkish culture from time to time has been a challenge intransferring the written culture to the future generations. Cemil Rasim s bookNursery Rhymes for Primary Schools was written in 1927 before switching toLatin alphabet; therefore, it can shed light on the music education philosophy of theperiod and approaches on nursery rhymes. The research was carried out to interpretthe tonal-modal structures, articulation, speed and nuance terms, subjects,composing and polyphonic characteristics of the nursery rhymes in the book throughanalyses; to reveal and present a precious book- out of print, not having been usedfor a long time and existing in almost no libraries- to whom it may concern. Thisdescriptive study based on survey model is hoped to contribute to musical pedagogyand studies on educational music composing.

___

  • Altunya, E. 2001. “Türkiye’de Cumhuriyet Döneminde İlkokul Müzik Dersi Programlarının Çağdaş Program Geliştirme İlkelerine Göre Değerlendirilmesi.” Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enst.
  • Balkılıç, Ö. 2009. Cumhuriyet, Halk ve Müzik. Ankara: Tan Yay.
  • Bilgin, S. 1992. “Türkiye’deki Ortaokullarda Müzik Dersinde Öğretilen Şarkıların Besteleme Teknikleri bakımından İncelenmesi” Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniv. Fen Bil. Enstitüsü.
  • Göher,F. 2006. Türk ve Batı Çocuk Şarkılarının Karşılaştırmalı İncelenmesi. Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü: Yayınlanmamış Doktora Tezi.
  • Dinçer, M. 1988. “Türkiye’de Okul Öncesi Öğretim İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumlarında Müzik Eğitimi Nasıl Olmalıdır?” Birinci Müzik Kongresi. Ankara: Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları.
  • Karasar, N. 2009. Bilimsel Araştırma Yöntemi. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.
  • Rasim, C. 1927. İlk Mekteplere Çocuk Şarkıları. İstanbul: Maarif Vekâleti Talim ve Terbiye Heyetinin 123 Numaralı Yayını.
  • Sun, M. 1969. Şarkı Demeti. Ankara: Dağarcık Yayınları.
  • Türkmen, E. F. 2010. “Türk Çocuk Şarkıları Dağarcığının Müzik Öğretmenlerinin Yaklaşımları Açısından Değerlendirilmesi”. AKÜ Sosyal Bilimler Dergisi.C:12,Sayı:2 Aralık 2010.
  • Uçan, A. 1997. Müzik Eğitimi Temel Kavramlar-İlkeler-Yaklaşımlar. Müzik Ansiklopedisi Yay., Ankara.
  • Varol, N. 1988. Müzik Toplum Etkileşimi. Birinci Müzik Kongresi Bildiriler. Ankara: Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü Yayınları.
  • Günhan, A. Osmanlıca Metinler Üzerinde Söyleşi. Mustafa Yeşil Kütüphanesi. 10.11. 2013. Saat 14:00.