PAY SENEDİ YATIRIMLARINDA TEKNİK ANALİZ YÖNTEMLERİNİN UYGULANMASI VE BIST 30 ENDEKSİ ÜZERİNDE TEST EDİLMESİ

Günümüzde finansal piyasalarda yatırım yapılabilecek birçok finansal araç vardır. Ancak finansal piyasalarda yeterli deneyim ve bilgiye sahip olmayan yatırımcılar büyük zararlara uğrayabilmektedir. Yatırımcıların işlemlerinde kâr elde edebilmesi veya yanlış kararlarında en az zararla işlemlerini sonlandırabilmesi için çeşitli yöntemler vardır. Bu yöntemler finansal araçları hızlı ve doğru bir şekilde yorumlayabilmek için kullanılır. Bu yöntemlerden birisi de “teknik analiz”dir. Teknolojinin yaygınlaşması ile paralel olarak piyasalara olan ilgi ve bunun sonucunda da yatırımcı sayısı ile birlikte piyasada işlem gören pay senedi sayısı da artmıştır. Bu nedenle finansal piyasalarda işlem yapacak yatırımcılar hangi fiyattan, hangi finansal araçlara, ne zaman yatırım yapılması gerektiğine ilişkin sorular ile karşı karşıya kalmıştır. Yatırımcıların alım satım işlemleri yaparken “teknik analiz” yöntemini tercih etmesi sonucunda yönteme ilişkin, doğru bilgiye ulaşma ihtiyacı doğmuştur. Bu sebepten dolayı yapılan çalışmada teknik analizin temel prensipleri, teorileri, tanımı ve varsayımları açıklanmaya çalışılarak BİST 30 endeksi üzerinde “teknik analiz” ile kazanç elde edilip edilemeyeceği test edilmiştir. Çalışmada elde edilen bulgular sonucunda teknik analiz yöntemlerinin normal şartlar altında doğru sonuçlar vererek yatırımcılara kârlı sonuçlar elde ettirebilmekte olduğu gözlemlenmiştir.

APPLICATION OF TECHNICAL ANALYSIS METHODS IN SHARE INVESTMENTS AND TESTING ON BIST 30

Today, there are many financial instruments that can be invested in financial markets. However, investors who do not have sufficient experience and knowledge in financial markets can suffer great losses. There are various methods for investors to make a profit in their trades or to end their trades with the least loss in their wrong decisions. These methods are used to interpret financial instruments quickly and accurately. One of these methods is “technical analysis”. In parallel with the spread of technology, we see more and more investors and stocks in the market today. As a result, the questions of how true pricing and rational stock portfolio management could be aligned have become the main concern for investors. This leads most of them to prefer “technical analysis” to make their basic investment decision. For this reason, reaching for quality data, data history and the documentation are very critical issues to be cleared. In this study, I will try to explain the basic principles, theories, definitions, and assumptions of “technical analysis”, and find out whether the profit could be yielded by testing on BİST 30 index. As a result of the findings obtained in the study, it has been observed that technical analysis methods can provide profitable results to investors by giving correct results under normal conditions.

___

  • Akça, Ö. (2005). Hisse Senedi Piyasasında Teknik Analiz Yönteminin Güvenilirliğinin Test Edilmesi. Yayınlanmış Yüksek Lisans Tezi. Afyon Kocatepe Üniversitesi, Afyon.
  • Apaydın, F. (2009). Teknik Analizde Optimizasyon Uygulaması ve Bu Uygulamanın İMKB Üzerinde Test Edilmesi. Yayınlanmış Yüksek Lisans Tezi. Marmara Üniversitesi, İstanbul.
  • Atmeh M.A. ve Dobbs I.M. (2004). Technical analysis and the stochastic properties of the jordanian stock market ındex return, working paper, The Business School, University of Newcastle upon Tyne.
  • Aykaç, M. Ç., (2020). Borsa yapılarındaki değişimin borsa performansları üzerindeki etkisi. (Yayınlanmış yüksek lisans tezi) Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi, Ankara.
  • Birgili, M. E. (2013). Teknik analiz yöntemini kullanan yatırımcıların davranışsal finans modelleri ile açıklanması Türkiye’ de bir araştırma (Yayınlanmış yüksek lisans tezi) Adnan Menderes Üniversitesi, Aydın.
  • Brock, William, Lakonishok, Josef ve Lebaron, Blake. (1992). Simple technical trading rules andthe stochastic properties of stock returns. The Journal of Finance, 47: 1731-1764.
  • Chaitanya, P. ve Sahu, R. (2005). Applıcation of technical trading strategies in ındian stock market, thirteenth annual conference on pacıfıc basın finance, Economıcs, And Accounting.
  • Chong, T.T ve Ng, W.K. (2008). Technical analysis and the London stock exchange: Testing the MACD and RSI rules using the FT30. Appl. Econ. Lett., (15): 1111–1114.
  • Çelik, İ. (2020). Davranışsal Finans Açısından Sosyal Buhranların Yatırımcı Kararlarına Etkisi. Yayınlanmış Yüksek Lisans Tezi. Ege Üniversitesi, İzmir.
  • Çetin, A. ve Manga, S. (2016). Elliott dalga prensibi ve altın piyasası üzerine bir uygulama. 12(45), 211-233. doi: 10.14783/od.v12i45.1000020011
  • Ergin, A. (2012). Vadeli işlem piyasalarında teknik analiz yöntemlerinin araştırılması (Yayınlanmış yüksek lisans tezi) Başkent Üniversitesi, Ankara.
  • Gunasekaragea A. ve Power D.P. (2001). The profitability of moving average trading rules in South Asian stock markets. Emerging Markets Review. (2)1, 17-33. doi.org/10.1016/S1566-0141(00)00017-0
  • Işık, O. (2012). Hukuki Açıdan Borsa ve Türleri. Yalova Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi (2012/1),216-258.
  • Kwon, Ki-yeol ve Kısh, Richard. (2002). Technical trading strategies and return predictability: NYSE.Applied Financial Economics, 12 (9)
  • Masry. M. (2017). The Impact of Technical Analysis on Stock Returns in an Emerging Capital Markets (ECM’s) Country: Theoretical and Empirical Study. 9(3), 92-107. doi:10.5539/ijef.v9n3p91
  • Mills, Terence C. (1997). Technical analysis and the London Stock Exchange: Testing trading rules using the FT30. International Journal of Finance and Economics, 2: 319–331.
  • Orçun, Ç. (2010). Finansal Piyasalarda Alım Satım Kararlarında Teknik Analiz ve İMKB Uygulaması. Yayınlanmış Yüksek Lisans Tezi. Dokuz Eylül Üniversitesi, İzmir.
  • Özari, Ç., Turan, K.K. ve Demir, E. (2016). Teknik indikatörlerin etkinliği: bıst30 ve bıst100 endeksleri üzerine bir uygulama. Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi SBE Dergisi, 6 (1), 94-113.
  • Özcan, A. (2018). Yabancı Portföy Yatırımlarının Borsa İstanbul’a (BİST) – İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Etkisi: 2005 – 2015 Dönemi. Yayınlanmış Yüksek Lisans Tezi. İstanbul Kültür Üniversitesi, İstanbul.
  • Perşembe, A. (2020). Teknik analiz mi dedin? Hadi Canım sen de! Birinci Kitap (10). İstanbul: Scala Yayıncılık.
  • Perşembe, A. (2020). Teknik analiz mi dedin? Hadi Canım sen de! Dördüncü Kitap (10). İstanbul: Scala Yayıncılık.
  • Sakınç, S. Öznur. (2018). Hisse Senedine Yatırım Yaparken Finansal Analiz ile Teknik Analiz Yöntemlerinin Birlikte Kullanılmasının Önemi ve Bist’de Bir Uygulama. Sosyal Araştırmalar ve Davranış Bilimleri Dergisi, 4(5), 134-153.
  • Sari, H. (2019). Bireysel Yatırımcı Davranış ve Kararlarının Davranışsal Finans Kapsamında Değerlendirilmesi: Balıkesir İline Bağlı Ayvalık İlçesi Örneği. Yayınlanmış Yüksek Lisans Tezi. Dokuz Eylül Üniversitesi, İzmir.
  • Teker, S., Özer, B. (2012). “Sermaye Piyasaları Yapısal Karşılaştırması: Gelişmiş, Gelişmekte Olan Ülkeler ve Türkiye”. Muhasebe ve Finansman Dergisi, 55, 1-10
  • Tomakin, F. (2007). Teknik analiz ve MACD göstergesinin İMKB’ de uygulanması. (Yayınlanmış yüksek lisans tezi) Marmara Üniversitesi, İstanbul.
  • Yürekli, A. (2019). Bireysel Yatırımcıların Davranışlarına Etki Eden Faktörlerin Davranışsal Finans Kapsamında İncelenmesi: Hizmet ve Üretim Sektörü Çalışanları Üzerine Bir Araştırma. Yayınlanmış Yüksek Lisans Tezi. İstanbul Gelişim Üniversitesi, İstanbul.
  • Zaman, M. (2006). Finansal araçların alım satım kararında teknik analiz ve mum grafikler (Yayınlanmış yüksek lisans tezi) Marmara Üniversitesi, İstanbul.