KRONİK HASTALIĞI OLAN BİREYLERİN TOPLUMLA BÜTÜNLEŞMELERİNDE SOSYAL HİZMET UYGULAMALARI

Bu makalede, dünyada sayısı giderek artmakta olan kronik hastalığı olan bireylerin, toplumla bütünleşmelerinin önüne geçen engeller konusuna eğilmek ve bu engellerin ortadan kaldırılmasına yönelik sosyal hizmet uygulamalarından söz etmek amaçlanmaktadır. Kronik hastalığı olan bireyler ve aileleri ekonomik, psikolojik, ailevi ve sosyal bazı sorunlarla karşı karşıya kalmaktadırlar. Makale kapsamında ise, bu bireylerin ve yakınlarının yaşadıkları bu sorunların sosyal yaşamlarına etkisi üzerinde durulmakta, sosyal hizmetin bu sorunların ortadan kaldırılmasındaki ve kronik hastalığı olan bireylerin toplumla bütünleşmelerinin sağlanmasındaki yeri tartışılmaktadır

Social Work Practices for Social Integration of Individiuals with Chronic Disesases

1Hacettepe Üniversitesi, Sosyal Hizmet Bölümü The purpose of this article is to mention about problems of chronically ill people to integrate them with the community and about social work practices as a solution. The chronically ill people and their families can be faced with some economical, psychological, familial and social problems. In this article, it is discussed about that these problems affecting their social lives and the roles of social work to eliminate these problems and provide their social integration. The diagnosis of the chronic illness is one of the most critical moment of these people. Chronically ill people can be faced with some problems such psychological, economical, social and familial problems. These problems can be seen as barriers to affect their social integration. From the point of social work profession it can be seen that some professional practices should be carried out to eliminate the problems of these people and to provide their social integration. It is thought that the micro, mezzo and macro level practices by social workers can eliminate the barriers to affect the social integration of chronically ill people

___

  • Akalın, E., Tanrıöver, M. D. ve Sayran, F. (2012). Sürdürülebilir Sağlık Sistemi İçin Kronik Hastalık Yönetiminde Elektronik Sağlık Kayıtlarının Rolü. İstanbul: TÜSİAD.
  • Akalın, H. E. (2012). Dünyanın En Önemli Sağlık Sorunu: Kronik Hastalıklar. http://www.saglikpolitikalari.org/, erişim: 05.01.2013.
  • Alle-Corliss, L. ve Alle-Corliss, R. (1999). Advanced Practice in Human Service Agencies-Issues, Trends, and Treatment Perspectives. USA.
  • Er, M. (2006). Çocuk, Hastalık, Anne-Babalar Ve Kardeşler. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Dergisi, 155-168.
  • Greenberg, T. M. (2006). The Psychological Impact of Acute and Chronic Illness: A Practical Guide for Primary Care Physicians. San Francisco: Springer Science.
  • Gül, E., ve Bayat, M. (2005). Diyabetli Çocukların Kardeşlerinin Yaşadıkları Güçlüklerin Belirlenmesi. Sağlık Bilimleri Dergisi, 7-12.
  • Güven, T. (2007). Diyabet Mellitus'lu Hastalarda Yaşam Kalitesi Ve Depresyon Etkisinin Araştırılması. (Yayınlanmamış Uzmanlık Tezi). İstanbul: Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Psikiyatri Kliniği.
  • http://ifsw.org/get-involved/the-future-of-social-work, erişim: 25.12.2012.
  • Ife, J. (2008). Human Rights and Social Work: Towards Rights Based Practice. Cambridge University Press.
  • İncirkuş, K. ve Nahcivan, N. Ö. (2011). Kronik Hastalık Bakımını Değerlendirme Ölçeği-Hasta Formu’nun Türkçe Versiyonunun Geçerlik Ve Güvenirliği. Dokuz Eylül Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu Elektronik Dergisi, 102-109.
  • Karakavak, G., ve Çırak, Y. (2006). Kronik Hastalıklı Çocuğu Olan Annelerin Yaşadığı Duygular. İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 95-112.
  • Maslow, G. R., Haydon, A., McRee, A.-L., Ford, C. A. ve Halpern, C. T. (2011). Growing Up With A Chronic İllness: Social Success, Educational/Vocational. Journal Of Adolescent Health , 1-7.
  • Norman, R. A. ve Ruescher, L. (2011). 100 Questions & Answers About Chronic İllness. Canada: Jones and Bartlett Publishers.
  • Power, P. W. ve Orto, A. E. (2004). Families Living With Chronic İllness And Disability. New York: Springer Publishing Company.
  • Royer, A. (1998). Life with Chronic Illness Social and Psychological Dimensions. London: Greenwood Publishing Group.
  • Tuncay, T. (2009). Genç Kanser Hastalarının Hastalık Anlatılarının Güçlendirme Yaklaşımı Temelinde. Toplum ve Sosyal Hizmet, 20 (2), 69-87.
  • Türkiye Hastalık Yükü Çalışması. (2004). T.C. Sağlık Bakanlığı, Refik Saydam Hıfzıssıhhamerkezi Başkanlığı, Hıfzıssıhha Mektebi Müdürlüğü. Ünüvar, N., Mollahaliloğlu, S., Yardım, N. (Ed.)
  • Türkiye Kronik Hava Yolu Hastalıklarını (ASTIM-KOAH) Önleme Ve Kontrol Programı (2009-2013) Eylem Planı. (2009). T.C. Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü.Ankara: Anıl Matbaacılık Ltd. Şti.
  • Paksoy Erbaydar, N. (2009). Hastalık Yükü Kavramı ve Hesaplanmasında Kullanılan Ölçütler ve Daly Kavramına Kısa Bakış. Toplum Hekimliği Bülteni. 28 (1).
  • Zastrow, C. (1999). The Practice of Social Work. USA: Brooks-Cole Publishing Company.