KAZAK HANLIĞI DÖNEMİNDE EFSANEVİ JIRAVLAR

Kazak Hanlığı döneminden gönümüze çok az yazılı belge ulaşmıştır. Özellikle edebiyat alanında bu belgelere Fars, Özbek ve Nogay kaynaklarında rastlanmaktadır. Efsanevi Kazak Jıravlarının şiirleri genellikle sözlü olduğu için günümüze çok azı yazıya aktarılmıştır. Aynı şekilde jıravların isimleri hakkında da tartışmalar vardır. Bunun en büyük sebebi şiirlerde mahlasın olmaması ve çırakların ustanın şiirlerini kendi şiiriymiş gibi sahiplenmeleridir. Bu çalışma, eski Kazak sözlü edebiyatı ve efsanevi jıravlar hakkındadır.

THE LEGENDARY ZHYRAU OF KAZAKH KHANATE PERIOD

The legendary zhyrau of Kazakh Khanate period of the Kazakh Khanate still has very few written documents. Especially, in the literature this documents observed in the data of Persian, Uzbek and Nogai some of the legendary Kazakh zhyrau's poetry copied out in written for present time as is usually oral.There are disputs about the name of zhyrau like that haven't nickname.This is big problem in poem and they disciples teachers poems uses such as the melody of his poems.This researches about ancient Kazakh oral literature and legendary zhyrau.

___

  • 1. Ahmetov Z., Şanbayev T. Edebiyettanu Terminderinin Sözdigi. Almatı,1996, s. 98.
  • 2. Çetin İ. “Kazakistan Jırşılık Geleneği ve Bir Örnek: Ruslan Ahmetov”, Selçuk Üniversitesi, Türkiyat Araştırmaları Dergisi, Sayı 13, 2003, s. 401-410.
  • 3. Arıkan M. Başlangıçtan 20. Yüzyıla Kazak Jırav ve Akınları. Ankara, Yason Yayınevi, 2014, s. 29-90.
  • 4. Âbişeva N. Jıravlar: Oku Kuralı. Almatı, Bilim yayınevi, 2007, s. 14.
  • 5. Koç K., İsina A., Korganbayev B. “Kazak Folkloru ve Sovyet Dönemi Öncesi Kazak Edebiyatı’’, Kazak Edebiyatı 1, İstanbul, IQ Kültür Sanat Yayıncılık, 2007 s. 163-191.
  • 6. Velihanov Ç. Sobraniye Soçineniy v 5.ti Tomah,Alma Ata, 1961, s. 230.
  • 7. Aça M. Kazak Türklerinin Destanları ve Destancılık Geleneği. Konya, Kömen Yayınları: 2002, s.73-75.
  • 8. Ergun M. Kopuz Sarını Kazak Âşık Tarzı Şiir Geleneği Akın ve Jıravlar. Ankara 2002, s.114-115.