ARİF NİHAT ASYA’NIN MENSUR ŞİİRLERİ

Cumhuriyet Dönemi Türk edebiyatının önemli isimlerinden biri olan Arif Nihat Asya, sanatla ilgilenmeye başladığı 1920’li yıllardan ölümüne kadar geçen elli beş yıllık süreçte sanat ve edebiyatla olan bağlarını hiç koparmaz. Çok yönlü bir sanatçı olan Arif Nihat Asya, her ne kadar şiir alanında verdiği eserlerle adından çokça söz ettirmiş olsa da nesir alanında kaleme aldığı eserlerle de Türk edebiyatında mühim bir yere sahip olur. Nesir alanında fıkra, mensur şiir, gezi yazısı, mektup ve kısa nesir gibi türleri deneyen sanatçı bu alanda vermiş olduğu eserleri on adet kitapta toplar. Asya sanat hayatına şiir yazarak başlamış olsa da özellikle 1930- 1945 yılları arasında Batı edebiyatından tercümeler yoluyla edebiyatımıza giren Tanzimat, Servet-i Fünûn ve millî edebiyat sanatçıları tarafından sıkça tercih edilen mensur şiire olan ilgisi bu süre zarfında artar. Bu yıllar arasında mensur şiire yoğunlaşan sanatçı bu türde verdiği eserlerle döneminin pek çok yazar ve şairinin dikkatini çekmeyi başarır. Bu çalışmada Arif Nihat Asya’nın sanat hayatı boyunca kaleme aldığı mensur şiirler tematik ve teknik olarak incelenecek, mensur şiirlerden örnekler verilerek açıklamalar yapılacaktır.

ARIF NIHAT ASYA'S PROSE POEMS

Arif Nihat Asya, one of the important names of Turkish literature in the Republican Period, never severed his ties with art and literature in the fifty-five years from the 1920s when he became interested in art. Arif Nihat Asya, who is a versatile artist, has made a lot of mention of his name with his works in the field of poetry, but he has an important place in Turkish literature with his works in the field of prose. The artist, who tried genres such as jokes, mensur poetry, travel writing, letters and short prose in the field of prose, collects his works in this field in ten books. Although Asya started its artistic life by writing poetry, its interest in prose poetry, which was frequently preferred by Tanzimat, Servet-i Fünûn and national literary artists, which entered our literature through translations from Western literature especially between 1930 and 1945, increased during this time. The artist, who concentrated on prose poetry between these years, managed to attract the attention of many writers and poets of his time with his works in this genre. In this study, the prose poems written by Arif Nihat Asya throughout his art life will be examined thematically and technically, and explanations will be made by giving examples of prose poems.

___

  • Andı, Mehmet Fatih, (1997), “Halit Ziya'nın Mensur Şiirleri- I”, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Dergisi, S.XXVII, s. 23-44.
  • Asya, Arif Nihat, (1930), Yastığımın Rüyası, Adana: Türksözü Matbaası.
  • Asya, Arif Nihat, (1936), Âyetler, Adana: Türksözü Matbaası.
  • Asya, Arif Nihat, (2005a), Kanatlarını Arayanlar, İstanbul: Ötüken Neşriyat.
  • Asya, Arif Nihat (2005b), Aramak ve Söylememek, İstanbul: Ötüken Neşriyat.
  • Asya, Arif Nihat, (2013), Top Sesleri, İstanbul: Ötüken Neşriyat.
  • Birinci, Necati, (2000), Ara Nesil Edebiyatı, Edebiyat Üzerine İncelemeler, İstanbul: Kitabevi Yayınları.
  • Çetişli, İsmail vd. (ed.), (2007), Türk Edebiyatı Tarihi 3, İstanbul: Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları.
  • Gariper, Cafer, (2006), "Türk Edebiyatında Mensur Şiir Literatürü̈", Türkiye Araştırmaları Literatür Dergisi, Cilt 4, Sayı 7, s. 361-409.
  • Karapınar, Mustafa, (1972), "Arif Nihat Asya ile Bir Konuşma", Töre Dergisi, S.17, s. 28-35.
  • Tanpınar, Ahmet Hamdi, (2011), Edebiyat Üzerine Makaleler, İstanbul: Dergâh Yayınları.
  • Tepebaşı, Ayşe, (2022), Arif Nihat Asya Hayatı, Sanatı ve Eserleri, (Ankara Üniversitesi Yayımlanmamış Doktora Tezi).
  • Türinay, Necmettin, vd. (ed.), (2011), Arif Nihat Asya, Ankara: T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları.