TÜRK TARİH VE EDEBİYATINA DAİR DEĞERLENDİRİLMEMİŞ KAYNAKLARDAN BİR MECMUA ÖRNEĞİ: TUHFE-İ İSMÂİLİYE

Tuhfe-i İsmâiliye Klasik Türk Şiiri’nin kaynaklarından olan, çeşitli konularda kaleme alınmış yüzlerce mecmuadan birisidir. Mecmualar, içerisindeki muhtevanın değerlendirilmesi ile başta edebiyat ve tarih olmak üzere, pek çok disipline vesîka ve kaynak temin edebilirler. Birden çok hazırlayıcısı olan mecmualardan birisi olarak, Tuhfe-i İsmâiliye’de varlığını iki şahsa borçludur. Onların tercih ve beğenilerini yansıtan; manzum, mensur, edebî, tarihî, resmî, hususî, muhtelif toplum tabakalarının ihtiyaçlarına cevap veren şablon ve resmî yazışmalarıyla 18. ve 19. yüzyıl hayatının bir görüntüsünü sergilemektedir

Türk Tarih ve Edebiyatına Dair Değerlendirilmemiş Kaynaklardan Bir Mecmua Örneği: Tuhfe-i İsmailiye

Keywords:

-,

___

  • KÜTÜKOĞLU, 1998: Mübahat S. Kütükoğlu, Osmanlı Belgelerinin Di- li (Diplomatik), 2. bas. , Kubbealtı Neşriyatı, İstanbul.
  • REYCHMAN—ZAZACZKOWSKI, 1993: Jan Reycman-Ananıasz Zazacskowskı, Osmanlı Türk Diplomatikası El Kitabı, TC. Baş- bakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü, Osmanlı Arşivi Daire Başkanlığı, yayın nu. 10, İstanbul.
  • AKTAN, 1995: Ali Aktan, Osmanlı Paleografisi ve Siyasi Yazışmalar, Osmanlılar İlim ve İrfan Vakfı yay. , İstanbul.
  • YÖNTEM, 1996: Eski Türk Edebiyatı Üzerine Makaleler (Haz. Ahmed Sevgi-Mustafa Özcan), Sözler yay. , İstanbul.
  • PAKALIN, 1993: M. Zeki Pakalın, Osmanlı Tarih Deyimleri ve Te- rimleri Sözlüğü, MEB Yayınları, İstanbul.
  • İLAYDlN-ERZİ, 1957: Hikmet İlaydın-Adnan Erzi, XVI. Asra Aid Bir Münşeat Mecmuası, Belleten sayı: XXI/82, TTK Yayınları, Anka- ra, s. 221-253.