OSMANLI DEVLETİ’NDE DEVLET ADAMI KITLIĞI (KAHT-I RİCAL) HAKKINDA II. ABDÜLHAMİD’E SUNULAN BİR RAPOR

II. Abdülhamid dönemi Osmanlı Devleti’nin hayatta kalma mücadelesi verdiği bir devredir. Bu dönemde başta padişah olmak üzere devlet adamları ve aydınlar devletin çöküşünü durdurmak için çeşitli çözüm yolları aramışlardır. II. Abdülhamid de onlardan düşüncelerini “lâyiha” şeklinde kendisine takdim edilmesini istemiştir. Hayatı hakkında çok detaylı bilgilere sahip olmadığımız Nusret Paşa’nın devletin içerisinde bulunduğu sıkıntıların kaynağı olarak “kaht-ı rical” yani devlet adamı kıtlığına bağlamaktadır. Lakabı “Deli” olan Nusret Paşa’nın hâlen devleti idare etmekte olan kişilerin yetersizliği ve kifayetsizliğini bu lakaba uygun bir şekilde kendi açısından izah etmektedir
Anahtar Kelimeler:

Lâyiha, kaht-ı rical, ıslahat

Osmanlı Devleti’nde Devlet Adamı Kıtlığı (Kaht-ı Rical) Hakkında II. Abdülhamid’e Sunulan Bir Rapor

Keywords:

-,

___

  • BOA, YEE, 9/26, Nusret Paşa’nın Islahat Lâyihası. BİREN, M.T. (1993), “Bir Devlet Adamının” Mehmet Tevfik Beyin (Biren) II.
  • Abdülhamid, Meşrutiyet ve Mütareke Devri Hatıraları, F. Rezan Hürmen (haz), C. 1, Arma Yayınları, İstanbul. GÖKBİLGİN, T. (1993), “Midhat Paşa”, İslam Ansiklopedisi, C. 8, MEB Yayın- ları, İstanbul, s. 280.
  • GÖVSA, İ. A. (1933-1935), Meşhur Adamlar Hayatları ve Eserleri, C. III, İs- tanbul.
  • Mahmud Celâleddin Paşa (1983), Mir’ât-ı Hakikât Târihi Hakikatlerin Aynası,
  • (haz. İsmet Miroğlu), Berekât Yayınları, İstanbul. EKLER: