Farklı Oranlarda Sisal Elyaf Takviyeli Kauçuk Kompozitlerin Mekanik, Termal ve Mikro Yapılarının İncelenmesi

Bu çalışmada, endüstrinin çeşitli alanlarında yaygın olarak kullanılan NBR kauçuk ile Sisal elyaf karıştırılarak kompozit oluşturulmuştur. Farklı oranlarda kullanılan sisal elyafın, NBR kauçuk içerisinde etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla, NBR kauçuk içerisine dünya genelinde yapılan literatür çalışmalarına paralel olarak, %10 , %20 , %30 oranlarında sisal elyafı eklenmiş ve iki silindir arasında haddeleme yöntemi ile homojen olarak karıştırılmıştır. Sisal elyaf ve NBR kauçuk karışımın reolojik, morfolojik ve mekanik özellikleri çeşitli analizlerle değerlendirilmiştir. Mekanik özelliklerin belirlenmesi amacıyla kompozite; sertlik ölçme, çekme testi, yoğunluk, aşınma testi, üç noktadan eğme testi, izod darbe testleri uygulanmıştır. Karışımın vulkanizasyon davranışının incelenmesi için reometre analizi yapılmıştır. Ayrıca karışımın içerisindeki elyaf dağılımını görmek ve sonuçları yorumlamak amacıyla taramalı elektron mikroskobu (SEM) görüntüleri alınıp incelenmiştir. Sonuçlar NBR kauçuğa eklenen sisal elyafın oran arttıkça mekanik özelliklerin reolojik yapısını geliştirdiğini göstermiştir.

___

  • 1. Bledzkı, A. K.; Gassan, J. Composites Reinforced With Cellulose Based Fibres. Progress İn Polymer Science, V. 24, P. 221-274, 1999.
  • 2. Burgueño, R.; Quaglıata, M.J.; Mohanty, A.; Mehta, G.; Drzal, L.; Mısra, M. Load-Bearing Natural Fiber Composite Cellular Beams And Pamels. Composites: Parte A, V. 35, P. 645-656, 2004.
  • 3. Callıster, J. Wıllıam. D. Ciência E Engenharia De Materiais - Uma İntrodução. 8ª Ed. Brasil, Ltc, 2012.
  • 4. Campina Grande - Pb, Março De 2017. Estudo Termo-Hídrıco E Caracterızação Mecânıca De Compósıtos De Matrız Polımérıca Reforçados Com Fıbra Vegetal: Sımulação 3d E Experımentação, Tese De Doutorado, Unıversıdade Federal De Campına Grande Centro De Cıêncıas E Tecnologıa Programa De Pós-Graduação Em Engenharıa De Processos,2017. 5. Carvalho, L. H. Chemical Modification Of Fibers For Plastics Reinforcement İn Composites. In: Leão, A. L.; Carvalho, F. X.; Frollını, E. Lignocellulosic. Plastics Composites, P. 197-222, São Paulo, 1997.
  • 6. Carvalho, L. H.; Cavalcantı, W. S. Propriedades Mecânicas De Tração De Compósitos Poliéster/Tecidos Híbridos Sisal/Vidro. Polímeros. Vol. 16, N. 1, P. 33-37, 2006.
  • 7. Carvalho, L. H; Joseph, K.; Nóbrega, M. M. S. Reforços Híbridos Em Compósitos Poliéster/Fibras Vegetais. In: Simposio Argentino De Polímeros, Cordoba. Anais. Argentina, P. 67-71, 1999.
  • 8. Ferrante, M. Seleção De Materiais. São Paulo, Edufscar, 2002.
  • 9. Mıtchell, B. S. An İntroduction To Materials Engineering And Science. 1th Ed, Usa: John Wiley & Sons, Inc., 2004, 954p
  • 10. Nwabunma, D. ; Kyu, T. Polyolefin Composites. Wiley Intersciense, 2007.