ULUSAL GENÇLİK VE SPOR POLİTİKASINA GÖRE DEZAVANTAJLI GENÇLERİN BELİRLENMESİNE YÖNELİK BİR KARAR DESTEK SİSTEMİ

Literatürde dezavantajlılığın ya da dezavantajlı gençlerin genel kabul görmüş bir tanımı mevcut değildir. Ancak son yıllarda bazı kesimlerin dezavantajlı durumda olduğuna dair çalışmalar bulunmaktadır. Ülkemizde dezavantajlı gençlerin yasal zeminde ilk olarak Gençlik ve Spor Bakanlığınca hazırlanan Bakanlar Kurulu’nun 26/11/2012 tarih ve 2012/4242 sayılı kararıyla kararlaştırılan Ulusal Gençlik ve Spor Politikası Belgesi ile anılmaya başlandığı görülmektedir. Bu belgenin dezavantajlı gençlerle ilgili bölümünde “dezavantajlı genç” olarak tanımlanan genç grupları ve bunlara yönelik politikalar ele alınmaktadır. Bu politikalara göre hedefler ve paydaşlar belirlenmiş olup bu hedeflere ulaşmak için çeşitli program, proje ve faaliyetler organize edilmektedir. Hazırlanan program, proje ve faaliyetler tüm dezavantajlı gençlere yönelik olmakla birlikte bunlara bir defada katılabilecek genç sayısı sınırlı olmakta ve bu gençlerin belirlenmesi önemli bir sorun teşkil etmektedir. Bu çalışma, Türkiye’de Ulusal Gençlik ve Spor Politikası Belgesine göre dezavantajlı gençlerin belirlenmesi hususunda bir öneri niteliği taşımaktadır. Bu amaçla hazırlanan karar destek sisteminin uygulamada gençlik çalışmalarına katılacak gençlerin belirlenmelerinde kullanıcılara oldukça yarar sağlayacağı düşünülmektedir. Çalışmada uygulamalı araştırma metodu kullanılmıştır. Uygulama yazılımı ASP (Active Server Pages) programı ve Visual Basic programlama dili kullanılarak geliştirilmiştir.

A DECISION SUPPORT SYSTEM FOR THE DETERMINATION OF DISADVANTAGED YOUTHS BY NATIONAL YOUTH AND SPORTS POLICY

In the literature, a generally accepted definition for the disadvantaged or disadvantaged youth is not available. However, in recent years, studies have shown that some people are disadvantaged. In our country, the disadvantaged youth were mentioned legally for the first time in the National Youth and Sports Policy Document, prepared by Youth and Sports Ministry and issued in the Official National Gazette with the permission numbered 2012/4242 of the cabinet in 11/26/2012, with the number 28541 in 1/27/2013. In the section of this document dealing with disadvantaged youth, policies regarding "disadvantaged young people" are discussed. Based on these policies, targets and visions are identified and various programs, projects and activities are organized in order to achieve these goals. Organized programs, projects and activities are aimed to address all disadvantaged young people; but the number of people who can attend a specific organization is limited. So another problem comes to the fore when it comes to select the appropriate ones. This study shows the way how the disadvantaged are determined based upon the National Youth and Sports Policy Document and suggests some new ways for a better determination system. Taking all these into consideration, the decision support system for the determination of the disadvantaged youths seems to be very useful for the decision makers. The applied research methods were used in this study. Application software was developed by using ASP (Active Server Pages) program and Visual Basic programming language.

___

  • Yıldız, T. T., Atasoy, A.R., Bayraktar, P., Ünlüleblebici, B. (2013). Gençlik Araştırmaları Üzerine Bir Karar Destek Sistemi Önerisi: Gençlik Veri Tabanı. Gençlik Araştırmaları Dergisi, 1(1), 211-223.
  • Gür, B. S., Dalmış, İ., Kırmızıdağ, N., Çelik, Z., Boz, N. (2002). Türkiye’nin Gençlik Profili. Ankara: SETA Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı.
  • Gençlik ve Spor Bakanlığı (2013). Ulusal Gençlik ve Spor Politikası Belgesi. Ankara.
  • Turban E., Aronson, J. E., Liang, T. (2007). Decision Support Systems and İntelligent Systems. New Delhi: Prentice Hall.
  • Taşdelen, G. (2013). Yüz Güler Yüz. İdarecinin Sesi, 155, 48-51. Erişim adresi: http://www.tid.web.tr/ortak_icerik/tid.web/155.Say%C4%B1/14%20G%C3%B6kha n%20TA%C5%9EDELEN.pdf
  • Pak, M. G. (2009). Web Tabanlı Bir Karar Destek Yazılımının Geliştirilmesi. (Yüksek Lisans Tezi). Erişim adresi: https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/tezSorguSonucYeni.jsp
  • Marakas, G. M. (2003). Decision Support Systems: İn The 21st Century. New Jersey: Prentice Hall.
  • Karaboğa, Ş. M. (2015). Türkiye’de Dezavantajlı Gençlerin Belirlenmesinde Kullanılan Kriterlerin Eleştirel İncelenmesi (Gençlik ve Spor Uzmanlığı Tezi).
  • Druzdzel, M. J. & Flynn, R. R. (2002). Decision Support Systems. Encyclopedia of Library and Information Science, 2nd edition, 120-133.
  • Dhar, V. & Stein, R. (1997). Intelligent Decision Support Methods: The Science Of Knowledge Work. New Jersey: Prentice Hall.
Türkiye Sosyal Araştırmalar Dergisi-Cover
  • ISSN: 1301-370X
  • Başlangıç: 2015
  • Yayıncı: AKADEMİSYENLER BİRLİĞİ DERNEĞİ