Hemodiyaliz hastalarında beslenme eğitiminin bazı biyokimyasal parametrelere ve diyete uyumlarına etkisi

Amaç: Bu çalışmanın amacı, hemodiyaliz hastalarında beslenme eğitiminin bazı biyokimyasal parametrelere ve diyete uyumlarına etkisini incelemektir. Gereç ve yöntemler: Bu çalışma anket yöntemi ile yapılan bir çalışmadır. Çalışmamıza Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Hemodiyaliz Ünitesi’nde hemodiyaliz alan 68 hasta dahil edilmiştir. Çalışmaya dahil edilen hastaların biyokimyasal parametreleri esas alınmıştır. Esas alınan biyokimyasal parametreler hastaların rutin kontrollerinde kullanılan veriler olmuştur, ek olarak herhangi bir kan bulgusu istenmemiştir. Hastalara beslenme eğitimi verilmeden önce biyokimyasal parametreleri alınmıştır. Ardından hastalara beslenme eğitimi verilerek bir ay sonra aynı anket tekrar uygulanmıştır. Bulgular: Çalışmada elde edilen bulgularda, hastaların eğitim öncesi ve eğitim sonrası ölçülen biyokimyasal değerleri, hastaların eğitim öncesi ve eğitim sonrası diyet bilgileri ile biyokimyasal ölçümleri arasındaki korelasyon sonuçları ve hastaların eğitim öncesi ve eğitim sonrası diyet bilgisi toplam karşılaştırılması incelenmiştir. Sonuç: Albümin, glikoz, serum total protein, serum CRP, eritrosit sayısının, toplam demir bağlama kapasitesinin, serum sodyum, hemoglobin, serum kalsyum, diyaliz girişi üre, diyaliz çıkışı üre, parathormon, lökosit sayısını, serum fosfor sayısının ve ALT değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı düzeyde bir farkın bulunmadığı tespit edilmiştir (p>0,05). Hastaların eğitim öncesi diyet bilgisi toplam puanları ile biyokimyasal ölçümleri arasında istatistiksel olarak anlamlı korelasyonların bulunmadığı belirlenmiştir (p>0,05). Hastaların eğitim öncesi ve eğitim sonrası diyet bilgisi toplam puanları arasındaki farkın istatistiksel olarak anlamlı düzeyde olduğu saptanmış olup, eğitim sonrası diyet bilgisi puanlarının eğitim öncesine göre daha yüksek olduğu görülmüştür (p

___

  • Referans 1 Zengin, N., & Ören, B. (2015). Examination of hemodialysis patients' compliance with salt-restricted diet. Journal of Nephrology Nursing, 10(2), 39-49.
  • Referans 2 Koç, N., Mercanlıgil, S. M., Kara, N., Çakar, N., Gündüz, M., & Karabulut, E. (2015). Diet Protein in Children with Chronic Renal Failure Undergoing Continuous Ambulatory Peritoneal Dialysis: Is It Herbal? Is it animal?. Nutrition and Diet Journal, 43(2), 126-134.
  • Referans 3 Baysal A. (2014). Diyet El Kitabı, Ankara. 215-257.
  • Referans 4 Tanrıverdi, M. H. (2010). Chronic renal failure. Konuralp Medical Journal, 2(2), 27-32.
  • Referans 5 Sağıroğlu, T., Yıldırım, M., Meydan, B., & Çobanoğlu, M. (2009). Retrospective analysis of kidney transplant patients. Dicle Medical Journal, 36(2), 75-79.
  • Referans 6 Türker, P. F. (2018). Determination of Nutritional Status in Kidney Diseases. Nutrition and Diet Journal, 46, 30-35.
  • Referans 7 Baysal A.( 2014). Beslenme. Ankara. 53-75.
  • Referans 8 Aksoy, A., ve Oğur, S. (2015). Determining the distress of dialysis patients who are routinely connected to the dialysis unit in Bitlis province. Bitlis Eren University Journal of Science, 4(2).
  • Referans 9 Kocamış, R. N., Türker, P., Köseler, E., Kızıltan, G., & Ok, M. A. (2016). The Relationship Between Nutritional Knowledge Level and Nutritional Status in Hemodialysis Patients. Başkent University Faculty of Health Sciences Journal, 1(1).
  • Referans 10 Yakar, B., Demir, M., & Canpolat, Ö. (2019). The Effects of Nutritional Knowledge Levels of Hemodialysis Patients on Nutritional Status. Konuralp Medical Journal, 11(3).
  • Referans 11 Başarır, S., ve Pakyüz, S. Ç. (2015). Evaluation of healthy lifestyle behaviors of hemodialysis patients. Journal of Nephrology Nursing, 10(1), 19-31.
  • Referans 12 Düzalan, Ö. B. (2014). The effect of education given to hemodialysis patients on nutritional management.
  • Referans 13 Özkaraman, A., Alparslan, G., Babadağ, B., Gökçe, S., Gölgeli, H., Derin, Ö., ve Bilgin, M. (2016). Evaluation of Healthy Lifestyle Behaviors in Chronic Kidney Patients Undergoing Hemodialysis. Osmangazi Medical Journal, 38(2), 51-61.
  • Referans 14 İpekçi, T., Ateş, E., & Akın, Y. (2015). General Metabolic Evaluation. Derman Medical Publishing, 1-18.
  • Referans 15 Kurbun, H. (2017). Evaluation of Self-Care Ability and Quality of Life in Hemodialysis Patients. Kırklareli University Institute of Health Sciences