Serbest ormancılık büroları ve orman mühendisi istihdamına etkisi

Bu araştırmada, 2006 yılında yürürlüğe giren 5531 sayılı Yetki Yasası ile tanımlanan ormancılıkla ilgili faaliyetleri yürütmek üzere kurulan serbest ormancılık bürolarının (yazıhanelerinin) mevcut durumu, sorunları, faaliyetlerinin çeşit ve yoğunluğunun zamana bağlı değişimi ve büroların orman mühendisi istihdamına olan etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla, Ülke genelinde faaliyet gösteren serbest ormancılık bürosu sahiplerine anket uygulanmış ve anket bulguları araştırma amacına yönelik değerlendirilmiştir. Araştırma sonucunda, büro sahiplerinin kuruluş aşamasındaki finans sorununu büyük ölçüde şahsi birikimleri ile çözdüğü, başlangıçta sınırlı sayıda ve geleneksel ormancılık faaliyetleri üzerine çalışmayı tercih ettiği, büro faaliyetlerinde en fazla şikayetçi oldukları konunun bürokrasi olduğu belirlenmiştir. Ayrıca serbest ormancılık bürolarında istihdam edilen yıllık ortalama orman mühendisi sayısı 46 olup, bu da devlette istihdam edilenlerin yaklaşık %20'sine karşılık gelmektedir. Bürolarda yıl boyunca kısmi zamanlı olarak çalışan orman mühendisleri de dikkate alındığında serbest ormancılık bürolarının istihdama olan katkısının daha da artması söz konusudur. Bu noktada, serbest ormancılık bürolarının faaliyet yelpazesinin geliştirilmesi ve orman mühendisi istihdamına katkısının artırılmasında en önemli görev devlet ormancılık teşkilatı ve orman mühendisleri odasına aittir. Anahtar kelimeler: 5531 sayılı Kanun, Serbest ormancılık büroları, İstihdam

Private forestry consulting firms and their effect on forest engineer employment

In this study, it was aimed to determine the current situation, problems, activity type and density changes and forest engineer employment effects of private forestry consulting firms which are established to realize forestry activities defined in Law No. 5531, which was enacted in 2006. For this purpose, surveys with the owners of private forestry consulting firms operating in countrywide were carried out and results were evaluated through study aim. As a result of study, it was determined that private forestry consulting firm owners solve their financial problems during establishment by own savings, prefer to work on limited and conventional forestry activities in the beginning and their main problem in forestry activities is bureaucracy. Also, average number of forest engineers employed in private forestry consulting firms per year is about 46, and this is nearly 20% of forest engineers employed by the state. When part time forest engineers working in these firms are taken into consideration, contribution of private forestry consulting firms to employment will increase. Herein, it is mostly state forestry organizations and chamber of forest engineers' duty about improvement of activities of private forestry consulting firms and enhancement of their contribution to employment. Keywords: Law No. 5531, Private forestry consulting firms, Employment

___

  • Altunışık, R., Coşkun, R., Bayraktaroğlu, S., Yıldırım, E., 2005. Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri (SPSS Uygulamalı). Sakarya Kitabevi, 4. Baskı, Sakarya.
  • Arslantaş, E., 2006. Orman mühendislerinin cinsiyet algısı ve ormancılık örgütünde cinsiyet ayrımcılığı. Yüksek lisans tezi, Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • Çetin, M., Oral, S., 2011. Ormancılık hizmetleri ve serbest bürolarının katkıları. 2023’e Doğru 1. Doğa ve Ormancılık Sempozyumu, 21-27 Kasım 2011, Orman Mühendisleri Odası, Antalya, s. 83-90.
  • Çiftçi, M., 2011. Uluslararası kuruluşlarda Türk ormancılarının istihdamı sorunu ve çözüm önerileri. 2023’e Doğru 1. Doğa ve Ormancılık Sempozyumu, 21-27 Kasım 2011, Orman Mühendisleri Odası, Antalya, s. 51-56.
  • Daşdemir, İ., Atmış, E., 2008. Orman fakültesi orman mühendisliği bölümü öğrencilerinin orman mühendisliği eğitimini değerlendirmesi. 3. Ulusal Ormancılık Kongresi, Türkiye Ormancılar Derneği, Ankara, 53-75.
  • Daşdemir, İ., 2011. Orman Mühendisliğine Giriş. Bartın Üniversitesi, Bartın.
  • Derinalp, S., 2007. Dünya’da ve Türkiye’de lojistik hizmetlerde dış kaynak kullanımı: Türkiye’de faaliyet gösteren endüstriyel işletmelerde bir uygulama. Yüksek lisans tezi, Çukurova Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Adana.
  • Geray, U., 2006. Orman Mühendisliği, Orman Endüstri Mühendisliği ve Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği Hakkında Mühendisliği. 43(7-8-9): 7.
  • değerlendirme. Orman
  • Girgin, E., 2009. Hukuk sistemimizdeki mühendis istihdamına ilişkin mevcut düzenlemeler ve orman mühendisliğinin durumu. http://www.ormuh.org.tr/index.php/dokumantasyon/makale ler/46-makaleler/101--hukuk-sstemmzdek-muehends- sthdamina-lkn-mevcut-duezenlemeler-ve-orman- muehendslnn-durumu.html, Erişim: 23.12.2009. Girgin, E.,
  • 20 Türkiye’deki orman mühendisliği
  • hizmetlerinin dünü, bugünü, geleceği ve bu süreçte serbest
  • ormancılık bürolarının rolü. 2023’e Doğru 1. Doğa ve
  • Ormancılık Sempozyumu, 21-27 Kasım 2011, Orman
  • Mühendisleri Odası, Antalya, s. 17-36.
  • Güller, B., Korkmaz, S., 2007. İş yaşamında bayan orman mühendisleri memnuniyetleri ve beklentileri). Orman Mühendisliği, (1-2- 3): 13-18. sorunları, mesleki