Mersin-Gülnar ormanlarında yangın sorunu, yangınların dağılımı ve büyük yangınların değerlendirilmesi

Bu çalışmada, Gülnar Orman İşletme Müdürlüğünde orman yangınlarının durumu, sayı ve alan bakımından Orman İşletme Şefliklerine ve yerleşim birimlerine göre dağılımı incelenmiştir. Ayrıca yangınlara karşı alınan koruma önlemleri ve çıkan yangınlarla etkili bir savaş için ne gibi uygulamalar yapıldığı ve bunların etkinlikleri de irdelenmiştir. Gülnar Orman İşletme Müdürlüğü’nün orman yangınlarını sayısal ve alansal olarak azaltmak amacıyla yaptığı eğitim ve bilinçlendirme faaliyetleri, ulaşım, yangın söndürme ekipleri, kullanılan el aletleri ile motorlu araçların durumu, gözetleme, yangın emniyet yol ve şeritleri, haberleşme organizasyonları ile havuz ve göletler, yangınla savaşta kullanılan araç ve gereçlerin miktarları, özellikleri ve uygun yerlere konuşlandırılmalarının planlanması, hava araçlarının kullanımı ve diğer kurumların katkıları incelenmiştir. Bu inceleme sonuçlarına dayanarak yangın koruma ve savaş uygulamalarının etkinliği irdelenmiş, yangınların mevcut ormanlar üzerindeki zararını en az düzeye indirmek için önerilerde bulunulmuştur. Ayrıca 2007 yılında Pembecik, 2008 yılında Büyükeceli ve 2012 yılında Beydili yörelerinde çıkan üç büyük yangın değerlendirilmiştir.

Fire problem, distribution of fires and analysis of important fires in Mersin-Gülnar forests

The state of the forest fires in the areas affiliated to Gülnar Forest Management Directorate, distribution of the number and size of forest fires by Forest Management Divisions and settlement areas, preventive measures taken against fire and the practices for the effective control of fire and the impacts of such control practices were analysed in this study. The educational and awareness-raising activities undertaken by Gülnar Forest Management Directorate in order to decrease the number and size of forest fire, transportation, fire-fighting teams, hand tools used and motor vehicles, observation, fire safety roads and lanes, organization of communication, pools and ponds, the quantity and properties of the instruments and equipment used to control fire, planning of their deployment in appropriate spots, use of air vehicles, and the contributions of the other institutions were analysed. In the light of the analysis results, the effectiveness of fire prevention and control practices were analysed, and recommendations were suggested to minimize the damage of fire on forests. In addition, three major fires were assessed: Pembecik in 2007, Büyükeceli in 2008 and Beydili region in 2012.

___

  • Anonim, 2016. İlçemiz. http://www.gulnar.gov.tr/, Erişim: 22.01.2017.
  • Anonim, 2017. 2016 Yılı Orman Yangınları İle Mücadele Faaliyetleri Değerlendirme Raporu. Orman Genel Müdürlüğü, Ankara.
  • Bilgili, E., Baysal, İ., D. Durmaz, B., Sağlam, B., Küçük, Ö., 2010. Türkiye’de 2008 yılında çıkan büyük orman yangınların değerlendirilmesi. III. Ulusal Karadeniz Ormancılık Kongresi, Cilt: III, 1270-1279.
  • Doğan, N., 2009. Orman Yangın Yönetimi ve Yangın Silvikültürü, 152s, Ankara.
  • Duran, C., 2014. Mersin ilindeki orman yangınlarının başlangıç noktalarına göre mekânsal analizi (2001-2013). Ormancılık Araştırma Dergisi, 1(1): 38-49.
  • Gözükara, M., 2009. Gülnar orman yangını değerlendirilmesi. I. Orman Yangınları ile Mücadele Sempozyumu. Antalya, 216-223.
  • Küçük, Ö., Ünal, S., 2005. Yangın hassasiyet derecesinin belirlenmesi: Taşköprü Orman İşletme Müdürlüğü örneği. Kafkas Üniversitesi, Artvin Orman Fakültesi Dergisi, 6(1-2): 28-34.
  • Küçükosmanoğlu, A., 1987. Türkiye Ormanlarında Çıkan Yangınların Sınıflandırılması ile Büyük Yangınların Çıkma ve Gelişme Nedenleri. Orman Genel Müdürlüğü Yayınları, 662(28): VI+245.
  • OGM, 2016. Gülnar Orman İşletme Müdürlüğü tanıtımı. Orman Genel Müdürlüğü, Mersin Orman Bölge Müdürlüğü, http://mersinobm.ogm.gov.tr/GulnarOIM/ Sayfalar/default.aspx, Erişim: 24.01.2017.
Türkiye Ormancılık Dergisi-Cover
  • ISSN: 1302-7085
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2000
Sayıdaki Diğer Makaleler

Devlet orman işletmelerinde çalışan orman mühendislerinin görevi ihmal ve görevi kötüye kullanma suçlarının incelenmesi

Gökçe GENÇAY, Kübra KARAL

Mersin-Gülnar ormanlarında yangın sorunu, yangınların dağılımı ve büyük yangınların değerlendirilmesi

Mustafa AVCI, Kürşat BOZ

Ağlasun yöresi kızılçam (Pinus brutia Ten.) ağaçlandırmaları için bazı çap-boy modellerinin karşılaştırılması

Serdar CARUS, Yılmaz ÇATAL

Sürdürülebilir turizm uygulamaları kapsamında ziyaretçi tercihleri: Pastoral Vadi Ekolojik Yaşam Çiftliği örneği

Ayhan AKYOL, Ahmet Anıl UYGUN

Kuyucak Dağı yöresinde alfa çeşitliliğinin gösterge bitki türleri

Serkan Özdemir, Mehmet Güvenç Negiz, Uysal Utku Turhan, Ali Şenol, Münevver Arslan

Bazı toprak iyileştiricilerin toprakların hidro-fiziksel ve kimyasal özelliklerine etkileri

Selma YAŞAR KORKANÇ, Şeyda ÇİMEN, Fatma AKLAN, Ruhsar ARABACIOĞLU, Hakan KÖPRÜLÜ

Kümeleme analizi ile orman bölge müdürlüklerinin olağanüstü hasılat etasına göre sınıflandırılması

Yılmaz ÇATAL, Serdar CARUS

Doğu ladini için gövde çapı modelinin karışık etkili yaklaşım ile geliştirilmesi

Ramazan Özçelik, Ahmet Sarıtaş, Manuel Arias-Rodil

Burdur Gölü Havzasında bazı yaban hayvanlarının habitat uygunluk haritalaması

Emrah Tagi ERTUĞRUL, Ahmet MERT, İdris OĞURLU

Biberiye (Rosmarinus officinalis L.) saplarının kağıt hamuru ve kağıt üretimine uygunluğunun değerlendirilmesi

Zehra ODABAŞ SERİN, Nisa ATEŞ, Arif CAVUNT