OKUL ÖNCESİ ÖĞRETMENLERİNİN PANDEMİ SÜRECİNDE YÜZ YÜZE EĞİTİMDE YAŞADIĞI PROBLEMLER ÜZERİNE UYGULAMALI BİR ÇALIŞMA

Covid-19 salgını toplumsal yaşamın tüm alanlarında olduğu gibi eğitim-öğretim faaliyetlerinin de biçimlenmesi ve dönüşmesine yol açmıştır. Konu ile ilgili birçok çalışma, ulusal ve uluslararası nitelikte ortaya konulmuştur. Uzaktan eğitim ilk kez bu denli yaygın kullanım alanına sahip olduğu için riskler de birlikte gelişmiştir. Bu süreçte uzaktan eğitim ile birlikte yüz yüze eğitim gerçekleştirilmesi gerekli olan okul öncesi eğitim özel bir alana dahil olmaktadır. Bu çalışmada Covid-19 sürecinde eğitim-öğretim faaliyetlerinde uzaktan eğitim sistemine geçilmesine rağmen okul öncesi eğitimin önemli ölçüde yüz yüze biçimde gerçekleştirilmesi üzerine odaklanmaktadır. Öğretmenler hem çocuklar kem kendileri hem de aileleri için ciddi tedirginlik yaşadıkları bu süreçte birçok problem yaşanmıştır. Çocuklar yaşları küçük olduğu için maske ve mesafe kurallarına uyma konusunda kontrol edilebilir değildir. Bu sebeple gerekli olsa da oldukça riskli birçok durum kaçınılmaz olmuştur. Bu kapsamda 24 okul öncesi öğretmeni ile bu süreç ve etkileri üzerine bir çalışma yapılmıştır. Çalışmanın çeşitliliği ve verimliliğinin sağlanması için öğretmenler; yaş, cinsiyet, medeni durum, yaşadığı şehir ve mesleki kıdemine göre farklılıklara odaklanılarak seçilmiştir. Çalışmada nitel araştırma yöntemi kullanılarak veriler yazılı, not iletme veya ses kaydı ile temim edilmiş olup görüşme soruları için etik kurul belgesi temin edilmiştir.

AN APPLIED STUDY ON THE PROBLEMS THAT PRE-SCHOOL TEACHERS EXPERIENCED FACE-TO-FACE EDUCATION DURING THE PANDEMIC PROCESS

The Covid-19 epidemic has led to the shaping and transformation of educational activities, as in all areas of social life. Many studies on the subject have been put forward nationally and internationally. Since distance education has such a widespread use for the first time, the risks have also developed together. In this process, pre-school education, which requires face-to-face education together with distance education, is included in a special field. In this study, despite the transition to the distance education system in education-teaching activities during the Covid-19 process, it focuses on the face-to-face pre-school education. Many problems were experienced in this process, where teachers experienced serious uneasiness for both children and themselves and their families. Children are not controllable to follow the mask and distance rules as they are young. For this reason, although necessary, many very risky situations have become inevitable. In this context, a study was conducted with 24 preschool teachers on this process and its effects. In order to ensure the diversity and efficiency of the study, teachers; It has been selected by focusing on differences according to age, gender, marital status, city of residence and professional seniority. In the study, using the qualitative research method, the data were provided in writing, by transmitting notes or by voice recording, and an ethics committee document was obtained for the interview questions.

___

  • Referans1 Akman, B., Taskın, N., Özden, N., Çörtü F., Okul öncesi öğretmenlerinde tükenmişlik üzerine bir çalışma. İlköğretim Online, 9(2), 807-815, 2010. [Online]: http://ilkogretim-online.org.tr
  • Referans2 Aktan Acar, E., Erbaş, Y.H., ve Eryaman, M.Y., (2021). Okul öncesi öğretmenlerinin Covid-19 pandemi sürecinde uzaktan eğitime ilişkin görüşlerinin incelenmesi. Açıköğretim Uygulamaları ve Araştırmaları Dergisi (AUAd), 7(4), 31-54. https://doi.org/10.51948/auad.979726
  • Referans3 Akyürek, M. İ., (2020). Uzaktan eğitim: bir alanyazın taraması. Medeniyet Eğitim Araştırmaları Dergisi, 1-9.
  • Referans4 Altın, F., ve Gündoğdu, K., (2021). Okul Öncesi Eğitimde Uzaktan Eğitim Uygulamalarının Öğretmen Görüşleri Doğrultusunda İncelenmesi: Sorunlar ve Öneriler. International Journal of Contemporary Educational Studies (IntJCES), 7(2): 577-592
  • Referans5 Aral, N., & Kadan, G. (2021). Pandemi sürecinde okul öncesi öğretmenlerinin yaşadıkları problemlerin incelenmesi. KAEÜ Sağl. Bil. Derg., 1(2), 99-114.
  • Referans6 Avcı, E., (2020). Uzaktan eğitim ve geleneksel eğitimin karşılaştırılması. P. D. Asst. Prof. Dr. Mehmet Necati CIZRELIOGULLARI.
  • Referans7 Aydın, R., Şahin, H., and Topal, T. (2008). Türkiye’de ilköğretime sınıf öğretmeni yetiştirmede nitelik arayışları. Türkiye Sosyal Araştırmalar Dergisi, 2, 119-142.
  • Referans8 Banar, K., & Fırat, M., (2015). Bütüncül bir bakıştan açık ve uzaktan eğitim. Türkiye özeli. Yeğitek Uzaktan Eğitim Özel sayısı, 18-23.
  • Referans9 Bozkurt, A., (2020). Koronavirüs (Covid-19) pandemi süreci ve pandemi sonrası dünyada eğitime yönelik: Yeni normal ve yeni eğitim paradigması. Açıköğretim Uygulamaları ve Araştırmaları Dergisi AUAd , 112-142.
  • Referans10 İnan, H. Z., (2020). Covıd-19 Pandemi Sürecinde Okul Öncesi Eğitimin Yeniden Yapılandırılması. Milli Eğitim Özel Sayı, 49-1 (831-849). DOI: 10.37669/milliegitim.754307
  • Referans11 İşman, A., (2008). Uzaktan eğitim. Pegem Akademi.
  • Referans12 Karaca, İ., Karaca, N., Karamustafaoğlu, N., & Özcan, M., (2021). Öğretmenlerin uzaktan eğitimin yararına ilişkin algılarının incelenmesi. Humanistic Perspective, 209-224.
  • Referans13 Kaysi, F., (2020). Covid-19 Salgın Sürecinde Türkiye'de Gerçekleştirilen Uzaktan Eğitimin Değerlendirilmesi. 5th International Scientific Research Congress (IBAD - 2020) Bildiriler.
  • Referans14 Kırmızıgül, H. G., (2020). Covıd-19 salgını ve beraberinde getirdiği eğitim süreci. Avrasya Sosyal ve Ekonomi Araştırmaları Dergisi (ASEAD), 283-289.
  • Referans15 Özyürek, A., Begde, Z., Yavuz, N. F., & Özkan, İ., (2016). Uzaktan eğitim uygulamasının öğrenci bakış açısına göre değerlendirilmesi. Karabük Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 592-605.
  • Referans16 Taşdemir, C. & Gür, B. (2021). Sınıf Öğretmenlerinin İş Sağlığı ve Güvenliği Öz Yeterliği (Iğdır İli Örneği). International Journal of Advances in Engineeringand Pure Sciences, 33(3), 467-477.
  • Referans17 Yılmaz, İ., Yılmaz E., ve Savaş B., (2021). İlkokul 1. Sınıf Öğretmenlerinin Pandemi Döneminde Yüz Yüze Eğitime İlişkin Görüşleri. Disiplinler arası Eğitim Araştırmaları Dergisi, 5(9);38-50
  • Referans18 Yıldız, E., Şahin, K., (2022). Covid-19 Pandemi Sürecinde Okul Öncesi Eğitimin Öğretmen Görüşleri Açısından İncelenmesi. Eğitim Bilim ve Araştırma Dergisi, 3(1); 33-54.
Türkiye Mesleki ve Sosyal Bilimler Dergisi-Cover
  • ISSN: 2687-3478
  • Başlangıç: 2019
  • Yayıncı: Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi