Konya Teknik Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi Rölöve Projesinin Lazer Tarama Yöntemiyle Hazırlanması

Tarih boyunca, Konya birçok medeniyete ev sahipliği yapmış içinde birden fazla kültürel mirasa sahip bir ilimizdir. Geçmişten günümüzü aydınlatan bu eserler gelecek nesillere aktarmak, korumak, gerektiğinde yeniden inşa etmek için teknolojik gelişmeler sayesinde hızlı bir şekilde belgelenme imkânı vardır. Bu ileri teknolojilerden bir tanesi yersel lazer tarama yöntemidir. Bu yöntem sayesinde kültürel mirasları hızlı, hassas, detaylı bir şekilde ölçülmesini sağlamaktadır. Bu çalışmada; Yersel lazer tarama cihazımız kullanılarak Konya Karatay ilçesinde bulunan Konya Teknik Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama Ve Araştırma Merkezi olarak bilinen tarihi yapının 3B belgelenmesi gerçekleştirilmiştir. Bu belgeleme çalışması sonucu, elde edilen veriler bilgisayar ortamında işlenerek 3B nokta bulutu oluşturulmuştur. Bu nokta bulutu CAD programında açılarak gerekli cephenin rölövesi oluşturulmuştur.

___

  • Bae K H & Lichti D, (2004). Edge and tree detection from three-dimensional unorganised point clouds from terretrial laser scanners. In Proceedings of 12 Australasian Remote Sensing and Photogrammetry Conference. 1-9.
  • Koch B, Heyder U, Weinacker H, (2006). Detection of individual tree crowns in airborne lidar data. Photogrammetric Engineering and Remote Sensing. 72(4), 357-363.
  • Korumaz M, (2016). Kültürel Mirasın 3D Belgelenmesinde Yersel Lazer Tarama Teknolojisinin Kullanımı: Aksaray’da Bir Sivil Mimarlık Örneği. Selçuk-Teknik Dergisi, 15(2). Nurunnabi A, Belton D & West G, (2012). Robust segmentation in laser scanning 3D point cloud data. In 2012 International Conference on Digital Image Computing Techniques and Applications (DICTA). 1-8.
  • Okuyucu Ş E & Çoban G, (2019). Afyonkarahisar Dinar Bademli Köyü Cami Röleve Projesinin Lazer Tarama Yöntemiyle Hazırlanması. The Turkish Online Journal of Design, Art and Communication. 9(2), 249-262.
  • Safkan S, Hamarat H, Duran Z, Aydar U & Çelik M, (2014). Yersel Lazer Tarama Yönteminin Mimari Belgelemede Kullanılması. V. Uzaktan Algılama ve Coğrafi Bilgi Sistemleri Sempozyumu (UZAL-CBS 2014). İstanbul.
  • URL-1 http://www.konyayenigun.com/kultur-sanat/cumhuriyetin-ilk-donemlerinde-konyada-egitim-ogretim-h124023.html [Erişim tarihi: 13 Nisan 2020]
  • URL-2 https://www.memleket.com.tr/ktun-ek-binasi-belli-oldu-1706775h.htm [Erişim tarihi: 13 Nisan 2020]