Güneydoğu Anadolu Sason ve Baykan Yöresinin Stratigrafisi

Düşük dereceli metamorfik kayaçlar, kristalin kalkerler jeosenklinal sedimanlar ve şelf sedimanları bölgenin stratigrafisini oluşturur. Bitlis masifinin örtü metamorfiklerini meydana getiren ve metamorfizma yaşı Alt Kretase olan bir gurup yeşil şist, kuvarsit, kalkşist ve kristalin kalker masif bir kütle halinde güneye doğru Eosen-Miosen yaşlı jeosenklinal sedimanlar üzerine devrilmiş durumdadır. Bitlis masifi güneyinde bir önçukurda (foredeep) çökelmiş ve marn, fliş, klasik, kalker, serpantin ve spilitten ibaret bu jeoesenklinal sedimanlarsa daha güneydeki Tersiyer şelf sedimanları üzerine iki ayrı şaryaj dilimi halinde taşınmıştır.
Anahtar Kelimeler:

Sason, Baykan, Güneydoğu Anadolu

Stratigraphy of Sason and Baykan Areas - SE Turkey

Low grade metamorphic rocks, crystalline limestones, geosynclinal and shelf sediments constitute the stratigraphy of the region. A group of greenschistsa, quartzites, calcschists, and crystalline limestones constitute the metamorphic cover of Bitlis masmf and are thrust southward onto geosynclinal sediments. The age of metamorphism is Lower Cretaceous. The geosynclinal sediments consist of marl, flysch, clastic rocks, limestones, serpantines, and spilites, deposited in a foredeep, south of Bitlis massif during Eocene to Miocene times. These are, in turn, displaced southward as two distinct thrust sheets onto shelf sediments of Tertiary age.
Keywords:

Sason, Baykan,

___

  • Altınlı, İ. E., 1966. Dofu ve Güneydoğu Anadolu'nun jeolojisi. MTA Dergisi, No. 66, 67.
  • Arni, P., 1940. Siirt garbında, Başor çayı mıntıkasında Bitlis dağları cenubî silsilelerinin jeolojik müşahedeleri. MTA Dergisi No. 4/21.
  • İlhan, E., 1967. Toros-Zagros folding and its relation to Middle East Oil fields. Amer. Assoc. Petroleum Geologists Bull. v. 51, No. 5.
  • Krumbein, W. C. ve Sloss, L. L., 1963. Stratigraphy and Sedimentation. Freeman, London.
  • Özdemir, O. ve Oktay, H., 1968. V. bölge şaryaj sahasında açılan Gemik-1, Bölükkonak-1, Alıçlı-1, Yazpınar-1 ve Meşelik-1 kuyuları ile ilgili rapor. TPAO rapor No. 382 (basılmamış).
  • Righi, M. R. ve Cortesini, A., 1964. Gravity tectonics in foothills structure belt of southeast Turkey. Amer. Assoc. Petroleum Geologists Bull. v. 48.
  • Temple, P. G. ve Perry, K J., 1962. Geology and oil occurrence, southeast Turkey. Amer. Assoc. Petroleum Geologists Bull. v. 46, No. 9.
  • Tolun, N., 1960. Stratigraphy and tectonics of southeastern Anatolia. İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Bull., Seri B, v. 25.
  • Yılmaz, O., 1971. Etüde petrographique et geochronologique de la region de Cacas (partie meridionale de massif de Bitlis, Turquie). Universite Scientifique et Medical de Grenoble, Fransa (basılmamış doktora tezi).