Toplumsal Rollerin ve Sosyal Yapının Oluşturduğu Ekonomik Sorun: Yoksulluk

Toplumsal bir sorun olan yoksulluk, çeşitli yönleriyle çalışılan bir kavram olmasına karşın tanımlanması ve sınırlandırılması oldukça güçtür. Bahsedilen yoksulluk problemi hem Türkiye’de hem de diğer ülkelerde oldukça küresel şekilde ele alınmasına rağmen kültürel, ekonomik ve coğrafi farklılıklar ile farklı şekillerde tanımlanmıştır. Fakat son yıllarda yaygınlaşan küresel bakış açıları ve çözümler yoksulluk kavramını anlamayı eskiye göre kolaylaştırmaya başlamıştır. Bahsedilen toplumsal sorunun anlaşılmasında farklı yönlerde ele alınması etkili olmuştur. Bu farklı alanlarda kentsel ve kırsal yoksulluk ve kadının yoksullaşması gibi kavramlar ortaya çıkmıştır. Araştırılan bu kavramlar bahsedilen sosyal sorunun apayrı yönleriyle ele alınmasına katkıda bulunmuştur. Bu araştırmalar günümüzde yoksulluk problemi mücadelesinde kadınların önemli bir yeri olduğunu göstermiştir. Türkiye’de ve diğer ülkelerde günümüzde bile kadınların eğitime, iş olanaklarına daha az ulaştığı görülmüştür. Dolayısıyla kadınların erkeklere oranlara hem yoksullukla mücadele etme oranı hem karşılaşma riski daha fazladır. Bu risk kırsal ve kentsel bölgeler fark etmeksizin ortaya çıkmaktadır. Bu çalışma, bahsedilen yoksulluk problemi içinde yer alan toplulukların ve toplum içindeki bireylerin, aslında birbirleriyle ilişkili olduğunu ortaya koymayı amaçlamıştır.

Economic Issue Caused by Social Roles and Social Structure: Poverty

Although it is a concept studied in various aspects; poverty is a social problem which is very difficult to define and restrict. Despite poverty problem is addressed both in Turkey and foreign countries globally; cultural, economic and geographical differences are defined in many different ways. However, global perspectives and solutions that have become widespread in the recent years have started to make it easier to understand the concept of poverty than before. Addressing the social problem mentioned before in different ways has been effective in understanding the problem. Concepts such as urban and rural poverty and women's impoverishment have emerged in these different areas. These concepts were researched and by that this social problem has been analyzed from different aspects. These studies have shown that nowadays women have an important place in the fight against poverty. In other countries and Turkey, it can be seen that even today women have less access to education and job opportunities when compared to men. Therefore, women are disadvantaged when it comes to struggle with poverty or encounter poverty when compared to men. The risk exists regardless of living in rural or urban areas. This article aims to reveal that the communities involved in the mentioned poverty problem and the individuals in the society are interrelated.

___

  • ALTAY, Asuman / ASLANPAY, Esin, “Kadın Yoksulluğunu Anlamak: Türkiye'ye İlişkin Bir Değerlendirme”, Karatahta İş Yazıları Dergisi, Yıl: 2016, Sayı: 4, 1-30.
  • BAYRAKTUTAN, Yusuf / AKATAY, Merve, “Kentsel Yoksulluk ve Mikro Finansman: Kocaeli Örneği”, Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, Yıl: 2012, Sayı: 24, (s. 1-34).
  • DAŞLI, Yılmaz,“Kadın Yoksulluğu İle Mücadelede Eşi Vefat Etmiş Kadınlar Yardım Programı: Sivas Örneği”, Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, Yıl: 2016, Sayı: 33, (s. 130-147).
  • DİNÇOFLAZ, N. Janset, Kentteki Kadının Yoksulluğu ve Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğü'nün Kadın Yoksulluğuyla Mücadele Politikaları, T.C Başbakanlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğü, Ankara, 2009.
  • ES, Muharrem / ŞENGÜL, Ramazan, “Türkiye'de Kentsel Yoksulluk: Gebze Örneği”, İCANAS 38 Uluslararası Asya ve Kuzey Afrika Çalışmaları Kongresi, Yıl: 2011, (s. 353-374).
  • GÜNEŞ, Fatime, “Kentsel Yoksulluk/Dışlanma (mı), Göç ve İstihdam: Eskişehir'de Belediyeden Yardım Alan Haneler”, Sosyal Ekonomik Araştırmalar Dergisi, Yıl: 2009 Cilt: 9, Sayı: 18, (s. 449-470).
  • GÜRLER HAZMAN, Gülsüm, “Kentsel Yoksulluk Sorunu ve Belediyelerin Rolü”, Türk İdare Dergisi , Yıl: 2010, Sayı: 467, (s. 135-152).
  • KAYMAK, Özgür, Yoksulluğun Toplumsal Cinsiyet Bağlamında İncelenmesi, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitsüsü Kadın Çalışmaları Bilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, Yıl: 2011, (s. 1-209).
  • KILIÇ, Arzu / EŞTÜRK, Özlem, “Türkiye Kırsalında Kadın Yoksulluğu”, Ardahan Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, Yıl:2016, (s. 144-153).
  • KULE, Hüner / ES, Muharrem, “Türkiye'de Kentsel Yoksulluk: Kocaeli Örneği”, Sosyal Siyaset Konferansları Dergisi, Yıl: 2005, Sayı: 50, (s. 289-300).
  • SAYAR ÖZKAN, Gökhan, “Yoksulluğun Kavramsal Çerçevesi İçinde KADIN”, Kadın ve Demokrasi Derneği Kadın Araştırmaları Dergisi, Yıl: 2016, Cilt: 2, Sayı: 2, (s. 106-119).
  • ŞENER, Ülker, “Kadın Yoksulluğu”, Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı , Yıl: 2009, (s. 1-11).
  • UÇAR, Ceren, Kadın Yoksulluğu İle Mücadele Sosyal Politika Araçları Ve Etkinlikleri, T.C Başbakanlık Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü, Ankara, 2011.
  • ÜNLÜTÜRK ULUTAŞ, Çağla, “Yoksulluğun Kadınlaşması ve Görünmeyen Emek”, Çalışma ve Toplum Dergisi, Yıl: 2009, Sayı: 21 , (s. 25-40).
  • YILMAZTÜRK, Aysun, “Türkiye'de Kadın Yoksulluğu,Nedenleri ve Mücadele Yöntemleri”, Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Yıl: 2016, Cilt: 19, Sayı: 36-1, (s. 769-796).
  • ZEYBEKOĞLU DÜNDAR, Özge “Türkiye’de Kentsel Yoksulluk Sorunu Açısından Sosyal Belediyeciliğin Önemi”, Akdeniz İnsani Bilimler Dergisi, Yıl: 2011, Cilt: 1, Sayı: 2, (s. 117-126).